Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις

«Βουνίσια» τυρόπιτα: Η πιο εύκολη και πλούσια συνταγή για πεντανόστιμο αποτέλεσμα που θα σας ξετρελάνειι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η παραδοσιακή τυρόπιτα με το τραγανό φύλλο και την κρεμώδη γέμιση σε μία extra απολαυστική συνταγή που θα ερωτευτείτε. 

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες, κοσκινισμένο
  • Μισή κουταλιά αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • νερό εμφιαλωμένο ανθρακούχο «όσο πάρει» ή νερό πηγής, περίπου 1ποτήρι

Για το καλύτερο άνοιγμα του φύλλου

  • 3 κ.σ. νισεστέ και λίγο αλεύρι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυρί φέτα
  • 800 γρ. ανθότυρο
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 200 γρ. τυρί τσαλαφούτι Καρπενησίου ή κατίκι Δομοκού ή άλλο κρεμώδες τυρί
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 φλιτζανάκι υγρή σόδα
  • 6 αυγά χωριάτικα
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο ντόπιο

Για το φινίρισμα

  • 50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Τρόπος παρασκευής

  • Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη που θα πρέπει να είναι εύπλαστη και μέτρια, ούτε σκληρή ούτε όμως και μαλακή.
  • Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό για να βάλουμε τα υγρά υλικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι.
  • Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας είναι έτοιμη.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.
  • Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με το μείγμα αλεύρι και νισεστέ
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Με ένα πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί για πίτες Νο38.
  • Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο το στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης.
  • Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
  • Στρώνουμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση.
  • Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση, που τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  • Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι ακόμα και καλύπτουμε τη γέμιση με δύο φύλλα ραντίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις άκρες γύρω από το ταψί όσο έχει μείνει και το γυρίζουμε προς τα μέσα.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και κόβουμε βαθιά σε κομμάτια.
  • Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα και ίσως λίγο παραπάνω.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η πίτα, για 20 λεπτά και σερβίρουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά έντερα και εντόσθια – Κίνδυνος δηλητηρίασης

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο

Efi Nika