Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Η παραδοσιακή τυρόπιτα με το τραγανό φύλλο και την κρεμώδη γέμιση σε μία extra απολαυστική συνταγή που θα ερωτευτείτε.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες, κοσκινισμένο
- Μισή κουταλιά αλάτι
- 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 2 κ.σ. ξύδι
- νερό εμφιαλωμένο ανθρακούχο «όσο πάρει» ή νερό πηγής, περίπου 1ποτήρι
Για το καλύτερο άνοιγμα του φύλλου
- 3 κ.σ. νισεστέ και λίγο αλεύρι
Για τη γέμιση
- 1 κιλό τυρί φέτα
- 800 γρ. ανθότυρο
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 200 γρ. τυρί τσαλαφούτι Καρπενησίου ή κατίκι Δομοκού ή άλλο κρεμώδες τυρί
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 1 φλιτζανάκι υγρή σόδα
- 6 αυγά χωριάτικα
- Ελαιόλαδο ή βούτυρο ντόπιο
Για το φινίρισμα
- 50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Τρόπος παρασκευής
- Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη που θα πρέπει να είναι εύπλαστη και μέτρια, ούτε σκληρή ούτε όμως και μαλακή.
- Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό για να βάλουμε τα υγρά υλικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι.
- Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας είναι έτοιμη.
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια.
- Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.
- Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με το μείγμα αλεύρι και νισεστέ
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Με ένα πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί για πίτες Νο38.
- Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο το στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης.
- Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
- Στρώνουμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση.
- Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση, που τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.
- Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι ακόμα και καλύπτουμε τη γέμιση με δύο φύλλα ραντίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τις άκρες γύρω από το ταψί όσο έχει μείνει και το γυρίζουμε προς τα μέσα.
- Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και κόβουμε βαθιά σε κομμάτια.
- Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα και ίσως λίγο παραπάνω.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η πίτα, για 20 λεπτά και σερβίρουμε.