Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το ρόδι της καλής τύχης: Τα μοναδικά οφέλη για την υγεία και τη σεξουαλική ζωή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Tο ρόδι συμβολίζει σε πολλούς πολιτισμούς τη γονιμότητα και την καλοτυχία.

Το ρόδι εκτός του ότι αποτελεί καρπό της γονιμότητας, της ευημερίας και της καλοτυχίας συνδέεται και με την καλή υγεία και χρόνια κλινικών ερευνών έχουν δείξει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το καταναλώνουμε.

Αποτελεί ένα εύγεστο φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες (Α,C, E,φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες αλλά και πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τανίνες, πολυφαινόλες , ανθοκυανίνες και τόσα ακόμα πολύτιμα συστατικά που το κατατάσσουν στις σούπερ τροφές.

Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που χρειάζεται καθημερινά ένας ενήλικας. Η βιταμίνη C του ροδιού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προφυλάσσοντας από λοιμώξεις. Το σημαντικό επίσης ποσοστό βιταμίνης Α που περιέχει προφυλάσσει από παθήσεις των ματιών. Το ρόδι είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά σε όλο τον κόσμο.

Το ρόδι της καλής τύχης

Μας ήρθε από τη μακρινή Περσία μέσω Αιγύπτου, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες αγάπησαν πολύ το ρόδι και το αφιέρωσαν στη θεά Ήρα, προστάτιδα του γάμου. Αλλά και η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, Αφροδίτη, προσέφερε στους αγαπημένους της ρόδια ως δώρα αγάπης. Αποτελούσε λοιπόν το ρόδι ισχυρό σύμβολο του πάθους και της γονιμότητας, της ζωής και της ευκαρπίας, ενώ η συνήθεια να σπάζουν οι νεόνυμφοι ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού τους φαίνεται ότι κρατάει (αν και χάνεται σιγά-σιγά) από τα ομηρικά χρόνια.

Τις τελευταίες δεκαετίες αραίωσαν στη χώρα μας οι ροδιές και λιγόστεψαν οι καλλιεργητές. Η απερισκεψία που μας χαρακτηρίζει να απολαμβάνουμε “εύκολους” καρπούς χωρίς καθάρισμα και πολλά κουκούτσια μετέτρεψαν το ρόδι … σε φρούτο διακοσμητικό. Και παρότι το ρόδι έχει την τιμητική του κυρίως την Πρωτοχρονιά, ευχόμαστε να ξαναγυρίσει μόνιμα στους κήπους και στο τραπέζι μας, φέρνοντας μαζί τους όμορφους μύθους που κινδυνεύουν να χαθούν.

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωση ροδιού.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ¼ φλιτζανιού χυμού ροδιού καθημερινά βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα φλιτζάνι χυμού ροδιού καθημερινά, βοηθά στη μείωση της επαγόμενης από στρες ισχαιμίας του μυοκαρδίου και βελτιώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών του χυμού ροδιού συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ασθενείς που ακολούθησαν θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, εάν πίνουν καθημερινά 240 ml χυμού ροδιού, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), ενός δείκτη που συνδέεται με τον καρκίνο.

Βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία

Η καθημερινή κατανάλωση 250ml χυμού από ρόδι βοηθά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και της ανικανότητας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Impotence Research. Η μελέτη έδειξε ότι το 47% των συμμετεχόντων ανέφεραν βελτίωση της στύσης, συγκριτικά με το 32% όσων έλαβαν ψευδοφάρμακο. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά του ροδιού εμποδίζουν το μόρια των ελεύθερων ριζών να διακόπτουν την κυκλοφορία του αίματος.

Καταπολεμά τη φλεγμονή

Ένα ρόδι καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία αποτελεί τη ρίζα παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης.

Γνωρίζετε ότι:

Ο χυμός του ροδιού, η περίφημη γρεναδίνη, είναι πλούσιος σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες; Η αντιοξειδωτική του ιδιότητα φαίνεται να προκύπτει 3 φορές ισχυρότερη σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια και λέει το μυστικό της συνταγής της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Efi Nika

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή

Efi Nika