Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το “αντίο” του καθηγητή που συγκίνησε όλη την Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο καθηγητής όλων των Ελλήνων συγκλόνισε με την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, στην τελευταία επίσημη ζωντανή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο Υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τρίτης, στην τελευταία επίσημη ζωντανή ενημέρωση για τις εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων και θανάτων, απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό και με μια αποχαιρετιστήρια ομιλία του, κατάφερε να συγκινήσει όλους τους Έλληνες.

Διότι δεν μίλησε ως ένας γιατρός που χρησιμοποιεί ξύλινο, επιστημονικό λόγο. Άλλωστε ποτέ δεν μίλησε ως τέτοιος όλους αυτούς τους μήνες που έμπαινε στα σπίτια των συμπολιτών του μέσω του τηλεοπτικού δέκτη. Πάντα ο λόγος του είχε συναισθηματικό χαρακτήρα, μια ζεστασιά και μια στοργή χάρη στις οποίες μπήκες και στις καρδιές, εκτός από τα σπίτια, των Ελλήνων.

Ο αγαπητός καθηγητής μίλησε ξανά, για τελευταία φορά, όπως ελπίζουμε όλοι, ως ένας στρατηγός, που μόλις έχει οδηγήσει τον στρατό του σε μια μεγάλη νίκη επί ενός ύπουλου εχθρού. Μοίρασε συγχαρητήρια, απένειμε τα εύσημα σε όλους, από τους αξιωματούχους μέχρι τους απλούς στρατιώτες.

Το “αντίο” του έκλεισε με συγκινητικό και ποιητικό τρόπο, μην μπορώντας να κρύψει το κόμπιασμα στον λαιμό του. Ο κ. Τσιόδρας με ένα ποιητικό απόσπασμα και με τη σιγουριά ότι “η ζωή πάντα θα νικά”, σκόρπισε την αισιοδοξία σε όλους ότι και η τελική έκβαση της μάχης θα είναι νικηφόρα…

“Από την 1η Φεβρουαρίου, που ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας μου έκανε την τιμή και με όρισε εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ξεκίνησα μαζί με το επιστημονικό μου έργο και την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για τις εξελίξεις της πανδημίας. Όπως με έμαθαν οι δάσκαλοί μου και μένα, παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής, σε μια κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα.

Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να γνωρίζουν τις εξελίξεις, τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησαν να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου.

Σε μοναδικές στιγμές της Ιστορίας, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια, το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν ούτε θα μπορέσουν να βοηθήσουν στο μέλλον. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε ενωμένος να αντιμετωπίσει την απειλή με σύγχρονους όρους, σε μια χρονική συνέχεια που η επιστημονική ιστορία που αφορά τον νέο ιό μετατράπηκε πολύ γρήγορα και σε παγκόσμιο επίπεδο σε πολιτική Ιστορία. Στην προσπάθεια επανόδου των κοινωνιών στην κανονικότητα.

Σε αυτή την περίοδο βρήκε πρόσφορο έδαφος η έννοια του κοινωνικού τέλους του απαγορευτικού έναντι του επιστημονικού και με κανόνες. Η επιστήμη όμως παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στην πολιτεία και τους πολίτες όταν αυτό της ζητείται.

Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω τα επιστημονικά δεδομένα, και με τη βοήθεια μιας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχω υπό τον γενικό γραμματέα Υγείας, κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, τους υπουργούς κ. Κικίλια και κ. Κοντοζαμάνη, αλλά και την αμέριστη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Νίκο Χαρδαλιά.

Προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων και κάποιες φορές να εμψυχώνω μία κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη. Η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα να πει κανείς “δεν γνωρίζω”.

Όλον αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας. Απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του. Ένας άνθρωπος με αδυναμίες, ένας άνθρωπος που δεν πρέπει -φυσικά- να προβάλλεται ως πρότυπο.

Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας, τόσο κοντά σας, μέσω του τηλεοπτικού φακού και εν μέσω απαγορευτικού. Και αισθάνθηκα κοντά σας. Και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πνευματικό εφόδιο και μια παρηγοριά στον μυστικό πόλεμο με το άγνωστο. Με τον ίδιο τον χειρότερο εχθρό μας. Που τον αγκαλιάσαμε με έναν παράξενο τρόπο, που τον “τιμούσαμε” αναφέροντας ενοχλητικά νούμερα και στατιστικές. Στην πατρίδα μας παρά τις απώλειες – επιτρέψτε μου να πω και να επαναλάβω- δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι’ αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξαναναφερθώ σε αυτόν.

Η ζωή θα συνεψίσει να νικά. Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν αυτή του απαγορευτικού, του lockdown. Γενναία και επιβεβλημένη εισήγηση των επιστημόνων αλλά και απόφαση της πολιτείας, αλλά αφού τηρήθηκε, και απόφαση όλων μας. Των απλών ανθρώπων που έμειναν σπίτι να προστατεύσουν τους γονείς, τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους ηλικιωμένους, τα πιο ευπαθή μέλη της κοινωνίας.

“Των γονιών που έμειναν σπίτι με τα παιδιά τους, αγωνιώντας για το εργασιακό μέλλον. Των συμπολιτών μας που δεν έμειναν σπίτι γιατί έπρεπε να εργαστούν για όλους μας. Των αφανών ηρώων στα νοσοκομεία και την κοινότητα.

“Αντέξαμε, όλοι μαζί και σε αυτή την πρώτη φάση περιορίσαμε την μετάδοση του ιού. Συγχαρητήρια σε όλους σας. Τέσσερις μήνες μετά επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Η επιστήμη κάνει παγκοσμίως ό,τι μπορεί, σε έναν εξαντλητικό αγώνα δρόμου. Να βρει αποτελεσματικές θεραπείες και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα ασφαλές εμβόλιο.

Σε αυτόν τον αγώνα ως επιστήμονες θα παραμείνουμε κοντά σας. Θα βοηθήσω όπως έκανα τόσο καιρό τον υπουργό και την επιτροπή σε ό,τι αφορά τον νέο ιό και στη συνέχεια θα ασχοληθώ με θέματα που αφορούν τους αγαπημένους μου ασθενείς και τους φοιτητές μου που τους είδα χθες. Θέλω κι εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα υπόλοιπα καθήκοντα.

Είναι τώρα η ώρα, μιας και η επιδημιολογική μας εικόνα είναι καλή. Τόσο καλή, χάρη σε όλους σας και δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση. Ο πραγματικός αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του ΕΟΔΥ, τον κ. Λύτρα, το πραγματικό R ήταν χθες το βράδυ 0,33, πολύ κάτω από το 1. Πλέον θα έχουμε καθημερινή γραπτή αναφορά έως τις 31 Μαΐου και αν όλα συνεχίσουν καλά, τον Ιούνιο, μια φορά την εβδομάδα θα ενημερώνεστε από το υπουργείο Υγείας με μια γραπτή ενημέρωση. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη. Φυσικά η καταγραφή και επαγρύπνιση για τον ιό θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι.

Ας ελπίσουμε ότι η συμπεριφορά μας θα παραμείνει καλή και ας ελπίσουμε ότι τηρώντας τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε σε έκτακτες ή τακτικές ενημέρωσεις. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά, για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα.

Εγώ θα κρατήσω την αγάπη σας που εισέπραξα αυτό τον καιρό και θα ήθελα να με συνοδεύουν οι ευχές σας. Όπως αυτή που έλαβα από ένα σωματείο παιδιών με ειδικές δεξιότητες, που μου μήνυσαν πως οι άγγελοι στη γη, από το δικό τους μετερίζι, μας σκέφτονται. Όχι εμένα, όλους μας.

Θα ήθελα να τελειώσω αυτήν την ενημέρων με ένα απόσπασμα από ένα ποίημα:

Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά…
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.

Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…

Σας ευχαριστώ για όλα”.

“Κρέμασε την μάσκα” του o Σ. Τσιόδρας και το twitter πήρε φωτιά!

 

ΠΗΓΗ: www.thetoc.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διασώστης του ΕΚΑΒ παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο εν ώρα καθήκοντος

Efi Nika

Βίντεο θαρραλέου ταξιτζής στα Καμίνια, που καταδίωξε και έπιασε ληστή που έκανε τον πελάτη και τον ¨ξάφρισε”

Efi Nika

Φρίκη και οργή: Νεκρός 7χρονος εξαιτίας της μητέρας του, δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους – ΦΩΤΟ

Efi Nika