Newsitamea.gr
AMEA news ΥΓΕΙΑ NEWS

Το πλαφόν «σκοτώνει» ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

nosokomeio_4

Περισσότεροι από 170 ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας στη Λέσβο από τα περασμένα Χριστούγεννα έως σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση. Πιάνουν γιατρούς στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και στο Νοσοκομείο, μήπως κάποιος από αυτούς έχει… περισσευούμενο πλαφόν, για να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακα.

Με πλαφόν 124 ευρώ, «ούτε ασπιρίνες δεν μπορούν να μας γράψουν οι γιατροί, όταν τα φάρμακα κοστίζουν από 750 έως 3.500 ευρώ!», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων και Φίλων με Σκλήρυνση κατά πλάκας Λέσβου, Θεόδωρος Χάιδος.

Για το πλαφόν έχουν γραφτεί πολλά. Αυτό όμως που εντείνει το πρόβλημα στη Λέσβο και τις ακριτικές περιοχές είναι το γεγονός ότι οι γιατροί που μπορούν να συνταγογραφήσουν είναι ελάχιστοι και συγκεκριμένα, για το εν λόγω νησί, δύο νευρολόγοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ενας εξ αυτών, ο Δαμιανός Πέτρου, είχε απευθυνθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, εξηγώντας ότι με αυτό το πλαφόν δεν μπορούν αντικειμενικά να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Η απάντηση που πήρε ήταν… ενημέρωση για τις προβλεπόμενες κυρώσεις με πρόστιμα, σε περίπτωση που ο γιατρός ξεπερνά κατά πολύ και συχνά το πλαφόν.

Από την άλλη, οι αρμόδιες για την πιστοποίηση της αναπηρίας επιτροπές διαπιστώνουν -«τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά»- εξηγεί ο κ. Χάιδος, όλο και πιο μειωμένο ποσοστό απ’ το 67%, «λες και θέλουν να μας πετάξουν στον Καιάδα».

Αυτό το γεγονός τούς μετατρέπει αυτομάτως σε ανασφάλιστους, καθώς ο ΟΓΑ δεν θεωρεί το βιβλιάριό τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να χρεωθούν οι ίδιοι τα υπέρογκα ποσά, για να καλύψουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

 

www.efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

newsitamea

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Penni Syggrou

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

newsitamea