Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Το κρέας στα κάρβουνα ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το κρέας στα κάρβουνα ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού

Η ακολούθηση μίας διατροφής πλούσιας σε τηγανητό ή ψημένο στα κάρβουνα κρέας μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του νεφρού, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου ως φαίνεται διατρέχουν όσοι είναι φορείς ορισμένων γενετικών μεταλλαγών, γράφουν στην επιθεώρηση «Cancer».

Η συσχέτιση αποδίδεται σε ορισμένες τοξικές ουσίες οι οποίες δημιουργούνται κατά την έκθεση του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, εξηγούν στο άρθρο τους.

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 12ος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο (την θέση αυτή μοιράζεται με τον καρκίνο του παγκρέατος) με 338.000 νέα κρούσματα ετησίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).

Η πιο συχνή μορφή του είναι το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, η συχνότητα του οποίου αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες – και πολλοί πιστεύουν ότι η δυτικού τύπου διατροφή ευθύνεται εν μέρει γι’ αυτό, κατά την επικεφαλής της νέας μελέτης δρα Στέφανι Μελκόνιαν, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Επιδημιολογίας στο φημισμένο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Μία από τις συνιστώσες της δυτικού τύπου διατροφής που θεωρείται υπαίτια γι’ αυτό είναι η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, αλλά έως τώρα δεν ήταν σαφές με ποιον ακριβώς μηχανισμό θα μπορούσε να έχει αυτή την συνέπεια.

Ωστόσο μία πιθανότητα θα μπορούσε να είναι η αυξημένη πρόσληψη επιβλαβών ουσιών εξαιτίας του τρόπου μαγειρέματός του.

Όντως, είναι γνωστό πως το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες ή πάνω από ελεύθερη φλόγα, όπως συμβαίνει με το τηγάνισμα και το ψήσιμο στα κάρβουνα αντιστοίχως, οδηγεί στην δημιουργία καρκινογόνων ουσιών.

Δύο τέτοιου είδους ουσίες είναι η 2-αμινο-1-μεθυλο-6-φαινυλιμιδαζολο(4,5-b)-πυριδίνη (PhIP) και η αμινο-3,8-διμεθυλιμιδαζολο(4,5-f)-κινοξαλίνη (MeIQx).

Επειδή οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την αποβολή πολλών τοξινών από το σώμα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου εξαιτίας της προσπάθειάς τους να μας απαλλάξουν από τα καρκινογόνα.

Για να διερευνήσουν κατά πόσον ισχύει αυτό, η δρ Μελκόνιαν και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 659 πασχόντων από νεφροκυτταρικό καρκίνωμα και 699 υγιών συνομηλίκων τους.

Με βάση τις απαντήσεις τους σε ειδικά ερωτηματολόγια, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο κρέας έτρωγαν και σε τι επίπεδα των PhIP και MeIQx εκτίθονταν.

Όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς γενικά κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο και λευκό κρέας σε σύγκριση με τους υγιείς.

Επιπλέον, όσοι προσλάμβαναν την περισσότερηPhIP επειδή έτρωγαν πολλά τηγανητά και ψητά κρέατα, είχαν κατά 54% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες MeIQx είχαν διπλάσιο κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκινώματος, σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Οι επιστήμονες του MD Anderson ανακάλυψαν επίσης ότι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον καρκίνο ήσαν οι εθελοντές που έφεραν μεταλλαγές σε ορισμένα γονίδια, όπως το ITPR2, που σχετίζονται με αυτόν.

«Βρήκαμε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε συνάρτηση τόσο με την κατανάλωση κρέατος καθ’ εαυτή, όσο και με την πρόσληψη καρκινογόνων του κρέατος, γεγονός που υποδηλώνει ανεξάρτητη επίδραση των υποπροϊόντων του μαγειρέματος στον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκίνου», δήλωσε η δρ Σιφένγκ Γου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο και επιβλέπουσα της νέας μελέτης.

Και κατέληξε: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την μετρημένη κατανάλωση κρέατος, ιδίως όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε άμεση επαφή με τις φλόγες, ως μέτρου μείωσης του κινδύνου καρκίνου του νεφρού».

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Efi Nika