Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Το… κοστούμι κάνει τον γιατρό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το… κοστούμι κάνει τον γιατρό

Οι ενδυματολογικές επιλογές των γιατρών μπορεί να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη και το κύρος που έχουν στα μάτια των ασθενών τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα δεκάδων διεθνών μελετών με χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το casual ντύσιμο «κόβει» πόντους από τους γιατρούς ενώ αντιθέτως η λευκή ιατρική ποδιά και το κοστούμι προσδίδουν κύρος.

Αυτά όμως ισχύουν μόνο για τα προγραμματισμένα και τα όχι απειλητικά για τη ζωή περιστατικά. Στα επείγοντα, στα χειρουργεία και στις εντατικές, το πιο αξιόπιστο ένδυμα είναι οι στολές του χειρουργείου.

Όπως έγραψαν πριν από λίγους μήνες οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMJ Open», το πως νιώθουν οι ασθενείς για την εμφάνιση των γιατρών τους εξαρτάται σημαντικά από την ηλικία και τον πολιτισμό τους.

Σε γενικές γραμμές, Ευρωπαίοι και Ασιάτες κάθε ηλικίας καθώς και Αμερικανοί άνω των 50 ετών εμπιστεύονται περισσότερο τους γιατρούς που είναι ντυμένοι επίσημα, ενώ οι νεώτεροι Αμερικανοί προτιμούν εκείνους με το πιο χαλαρό ντύσιμο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν συνολικά 30 μελέτες από 14 χώρες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 11.533 ενήλικες.

Οι 21 από τις μελέτες κατέδειξαν σαφή προτίμηση των ασθενών για τον τρόπο ένδυσης των γιατρών τους, με τις 18 από αυτές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπερτερεί η επίσημη ενδυμασία και η λευκή, ιατρική ποδιά όταν τα ραντεβού με τους γιατρούς είναι προγραμματισμένα και αφορούν προβλήματα υγείας που δεν απειλούν τη ζωή.

Αντιθέτως, τέσσερις από τις επτά μελέτες που αφορούσαν χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις στις πέντε με ασθενείς εντατικών και επειγόντων περιστατικών κατέδειξαν ότι ο ρόλος της ενδυμασίας είναι ήσσονος σημασίας ή ότι προτιμώνται οι χειρουργικές ποδιές.

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea