Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Της αρνήθηκαν την άμβλωση και παραλίγο να χάσει τη ζωή της!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δεν πρόκειται για μια ιστορία φαντασίας, ούτε για σενάριο νέας τηλεοπτικής σειράς. Δυστυχώς είναι η πραγματικότητα για χιλιάδες γυναίκες που ζουν σε περιοχές και χώρες όπου η άμβλωση έχει απαγορευτεί. Επιτρέπεται μόνο αν η μητέρα βρεθεί σε υψηλό κίνδυνο για τη ζωή της. Και ενώ θα αναρωτιόμασταν σε ποιο μέρος του πλανήτη μπορεί να συμβαίνει αυτό, το περιστατικό αφορά το Τέξας των ΗΠΑ. Θεωρητικά μιλάμε για μια από τις πιο ανεπτυγμένες και προηγμένες χώρες στον κόσμο. Χρησιμοποιούμε συχνά την Αμερική ως παράδειγμα προς μίμηση.

Σε κάποιες χώρες η άμβλωση απαγορεύεται εντελώς: Ιράκ, Φιλιππίνες, Αϊτή, Κονγκό, Παλαιστίνη και σε άλλες 18 χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εκτρώσεις συνεχίζουν να συμβαίνουν. Νόμιμες ή όχι μπορούν, γίνονται και θα γίνονται. Αυτό που αλλάζει είναι το πόσο ασφαλείς είναι. Οι γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση σε μια νόμιμη έκτρωση, βρίσκουν «σπιτικές και χειροποίητες» λύσεις. Συνήθως αυτές έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, είναι πιο επικίνδυνες και λιγότερο αποτελεσματικές συγκριτικά με όσες πραγματοποιούνται από επαγγελματίες γιατρούς.

Στις ΗΠΑ οι εκτρώσεις κρίθηκαν νόμιμες το 1973 μετα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό άλλαξε πριν ένα χρόνο όταν με νέα απόφαση του, το Ανώτατο Δικαστήριο, επέτρεψε η κάθε πολιτεία να μπορεί να νομιμοποιήσει ή να απαγορέψει την έκτρωση. Μια από τις πολιτείες που άμεσα επανάφερε σκληρές νομοθεσίες ήταν το Τέξας. Ένα παράδειγμα αυτής της υπερβολής είναι πως βάσει νόμου δίνει το δικαίωμα στον καθένα να μηνύσει τον οποιοδήποτε εάν μάθει ότι έκανε έκτρωση ή συμμετείχε σε αυτή με οποιοδήποτε τρόπο. Ακόμα και αν δεν έχουν συναντήσει ποτέ κανένα από τα αναμεμειγμένα μέλη.

Οι χώρες που η άμβλωση είναι απαγορευμένη πράξη.
Όταν η νομοθεσία θέτει σε κίνδυνο αντί να προστατεύει τους πολίτες.

Βάσει νόμου λοιπόν αν ζουσα στο Τέξας και είχα ακούσει έστω κάποιες φήμες ότι μια γυναίκα σκέφτεται την έκτρωση μπορώ να την καταγγείλω και ας μην γνωρίζω τι συμβαίνει ακριβώς. Κινδυνεύει η ζωή της; Είναι έγκυος από μια παραβατική πράξη όπως ο βιασμός; Δεν έχει τους οικονομικούς πόρους να ξεκινήσει οικογένεια; Όλα αυτά είναι αδιάφορα για τον Τεξανό που απλά θα σε μηνύσει και θα προσπαθείς εσύ μετα να αποδείξεις ότι είσαι άνθρωπος. Και ότι έχεις τα ίδια δικαιώματα με όλους εμάς. Είναι η περίπτωση που ο νομός σε καθιστά ένα δοχείο αναπαραγωγής και όχι άνθρωπο. Αδιαφορεί για σένα αλλά ενδιαφέρεται βαθιά και με σεβασμό για το έμβρυο που κυοφορείς.

Κάπως έτσι βρέθηκαν σε απελπιστική κατάσταση η Αμάντα (Amanda Zurawski) και ο σύζυγος Τζος. Δεν τους κατήγγειλε κάποιος όμως η Αμάντα δυστυχώς έπρεπε να διακόψει την εγκυμοσύνη της. Αυτή και ο σύζυγος της μόλις είχαν αγοράσει το σπίτι των ονείρων τους. Ζούσαν την καλύτερη τους στιγμή, περίμεναν το πρώτο τους παιδί και ήθελαν να το μεγαλώσουν στη νέα τους κατοικία. Κατά την περίοδο της μετακόμισης όμως τον Αύγουστο του 2022 βρέθηκε στο νοσοκομείο. Ο γιατρός της είπε πως έχει ανεπάρκεια τραχήλου και ότι η κόρη της δε θα τα καταφέρει.

Η Αμάντα με το σύζυγο της όταν κυοφορούσε
Ήταν ένα μωρό που το θέλαμε τόσο μα τόσο απελπισμένα.

Όσο όμως και αν το ήθελαν δυστυχώς το έμβρυο δε θα μπορούσε να τα καταφέρει. Η κανονική διαδικασία είναι να τερματίσουν την εγκυμοσύνη και να αφαιρέσουν το έμβρυο. Η αναμονή για να γίνει η αποβολή με φυσικό τρόπο μπορεί να βάλει τη μητέρα σε κίνδυνο μόλυνσης που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή της. Οι γιατροί όμως της είπαν ότι δεν μπορούσαν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη λόγω της νομοθεσίας. Είναι έγκλημα να προχωράς σε έκτρωση όταν το έμβρυο έχει καρδιακό χτύπο, εκτός αν η ζωή της μητέρας απειλείται. Βασικά αυτό που είπαν στην Αμάντα είναι πως δεν είναι άρρωστη αρκετά για να δικαιολογήσουν νόμιμα την έκτρωση.

Τρεις μέρες αργότερα η Αμάντα ανέπτυξε μόλυνση που πλέον απειλούσε τη ζωή της και έπεσε σε επιληπτικό σοκ. Τα δόντια μου έτριζαν ανεξέλεγκτα, δεν μπορούσα να αρθρώσω μια πρόταση. Φαντάσου να έχεις τη χειρότερη γρίπη που είχες ποτέ στη ζωή σου και πολλαπλασίασε την επι χίλιες φορές. Ήταν απαίσιο. Κατέληξε στο νοσοκομείο, της προκάλεσαν τοκετό, απέβαλλε το μωρό της, που προλάβαν να το ονομάσουν Ιτιά (Willow).

Αργότερα στην εντατική μονάδα για αρκετές ημέρες, έμαθε πως η σήψη προκάλεσε ουλές στη μήτρα και στις σάλπιγγες. Μια σάλπιγγα κατέληξε να είναι πλέον μόνιμα μπλοκαρισμένη. Αυτό θα κάνει τη σύλληψη στο μέλλον δυσκολότερη. Η Αμάντα σήμερα είναι μια από τις 13 γυναίκες που με την υποστήριξη δυο γιατρών αποφάσισαν να μηνύσουν την πολιτεία του Τέξας. Ελπίζοντας να αλλάξουν την απαγόρευση, να δώσουν στους γιατρούς περισσότερη ελευθέρια όταν καθορίζουν το πότε μια άμβλωση είναι απαραίτητη ή όχι.

Η Αμάντα με κάποιες απο τις υπόλοιπες γυναίκες που κινούνται νομικά εναντίον του νόμου περί αμΒλώσης στις ΗΠΑ.
Με ποιο δικαίωμα αποφασίζεις για ένα άλλο σώμα;

Η Αμάντα δεν είναι μια γυναίκα που δεν ήθελε παιδί ή είχε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ήθελε να τη τερματίσει. . Αντιθέτως αυτή και ο σύζυγος της μέχρι τότε ζούσαν το όνειρο και όπως δήλωσε η ίδια θα δημιουργήσουν οικογένεια με κάποιο τρόπο. Μα και αν ήταν μια γυναίκα που δεν ήθελε να κρατήσει το παιδί, ποιος είναι αυτός που αποφασίζει τι θα κάνει μια γυναίκα με το σώμα της; Μας ανήκει επειδή είναι έγκυος; Χάνει κάθε δικαίωμα όταν είναι σε αναπαραγωγική φάση και ηλικία;

Μέχρι πότε η φτηνή δικαιολογία πως είναι τάχα μου θέλημα Θεού θα χρησιμοποιείται για να δικαιολογεί αυτά τα φρικτά εγκλήματα; Πότε ήταν η στιγμή που ο Θεός το αποφάσισε; Εμείς γιατί δε το μάθαμε; Είναι έγκλημα όταν αφήνεις μια γυναίκα να απορρίψει τα ανθρωπινά δικαιώματα της και τη ζωή, μόνο και μόνο για να γεννήσει. Ειδικά όταν γνωρίζουν όλοι(γονείς και γιατροί) πως το παιδί, η μαμά ή και οι δυο είναι καταδικασμένοι. Οδηγείς στο θάνατο έναν άνθρωπο, είναι σημαντικό να το τονίσουμε. Γιατί όταν πρόκειται περί άμβλωσης αναφέρονται σε αυτήν μόνο ως γυναίκα, το μέσον αναπαραγωγής. Όταν διακόψει την εγκυμοσύνη, αίφνης μεταμορφώνεται σε ανθρωπόμορφο τέρας.

Όπως κανένας μας δεν επιβάλλει τι θα κάνει μια γυναίκα που θέλει να συνεχίσει με την εγκυμοσύνη έτσι οφείλουμε να αφήσουμε όλες τις γυναίκες εκείνες να πάρουν την απόφαση. Σε συνεργασία με το γιατρό τους, να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα. Καμία θρησκεία, καμία πολιτική άποψη και κοινωνική ιδέα δεν μπορεί να είναι αυτή που θα επιβάλει τι θα κάνω με το δικό μου σώμα. Η υποστήριξη στο συγκεκριμένο θέμα από τους άντρες είναι σημαντικότερη από ποτέ. Αυτό που συμβαίνει σήμερα σε άλλες χώρες, αύριο μπορεί να συμβεί και στη δική μας. Μην περιμένεις να φτάσει στην πόρτα σου και να γίνει δικό σου πρόβλημα. Ίσως τότε να είναι αργά.

Έρευνα, σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.bbc.com, www.worldpopulationreview.com

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πως να τα ξεχωρίζεις και τις θεραπείες τους

Βογιατζής Ηλίας

Η στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου διεγνώστη με καρκίνο του μαστού – Η ανάρτησή της – Οι 5 πιο συχνές παρανοήσεις

Efi Nika

Κοpιτσάκι εκ γενετής κουφό βρήκε την ακοή του χάρη σε επαναστατική θεραπεία – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika