Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών κατά την έμμηνο ρύση;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών κατά την έμμηνο ρύση;

Οι εγκέφαλοι των γυναικών μπορεί να αλλάζουν ελαφρώς κάθε μήνα σε συγχρονισμό με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου, οι γυναίκες βιώνουν μηνιαίες διακυμάνσεις των ορμονών που επηρεάζουν τον ιππόκαμπό τους -περιοχή του εγκεφάλου που είναι κεντρικής σημασίας για τις αναμνήσεις, τη διάθεση και τα συναισθήματα-.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτές οι αλλαγές στο επίπεδο των οιστρογόνων τους, επηρεάζει ελαφρώς τον εγκέφαλό τους.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Report και σε αυτή συμμετείχαν 30 γυναίκες.

Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η αύξηση των οιστρογόνων οδηγούσε σε μία ελαφρά αύξηση του όγκου του ιππόκαμπου.

Είναι ασαφές το πώς αυτές οι μηνιαίες μεταβολές της αύξησης του όγκου στον ιππόκαμπο μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή των γυναικών, αλλά οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, όπως σχολίασε η Claudia Barth, επικεφαλής της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας στο Ινστιτούτο Max Planc.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αν κάτι τέτοιο ισχύει πραγματικά (όπως έχει ήδη αποδειχθεί ότι συμβαίνει στα ποντίκια), καθώς σε περίπτωση που μπορέσουν να “χαρτογραφηθούν” οι αλλαγές συμπεριφοράς, τα οφέλη θα ήταν αρκετά.

“Αν για παράδειγμα οι γυναίκες είναι πιο δεκτικές σε συγκεκριμένες φάσεις του κύκλου τους”, είπε η Barth, “τότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για συμβουλευτική θεραπεία”.

Ο γενικός στόχος αυτής της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ των παρατηρούμενων αλλαγών στον εγκέφαλο και μίας κατάστασης που ονομάζεται προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD). Αυτή η διαταραχή επηρεάζει 1 στις 12 γυναίκες και περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως εναλλαγές στη διάθεση και άγχος.

“Για να έχουμε καλύτερη κατανόηση αυτής της διαταραχής, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε ποιος είναι ο μηνιαίος ρυθμός του εγκεφάλου μίας υγιούς γυναίκας. Μόνο τότε μπορούμε να αποκαλύψουμε τις διαφορές σε άτομα που έχουν PMDD”, σχολίασε η εκ των συγγραφέων της μελέτης, Julia Sacher, επικεφαλής ερευνήτρια στο Max Planck.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika