Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνει ο επίμονος πόνος μετά τη μαστεκτομή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι σημαίνει ο επίμονος πόνος μετά τη μαστεκτομή

Για τις γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή είναι κάτι συνηθισμένο: λίγες ή πολλές ημέρες μετά την επέμβαση εμφανίζεται ένας ανυπόφορος, συνεχής πόνος με κάψιμο στην περιοχή απ’ όπου αφαιρέθηκαν οι λεμφαδένες ή πάνω στην τομή, ο οποίος μερικές φορές εντείνεται τη νύχτα και δεν τις αφήνει στιγμή να ησυχάσουν.

Ο πόνος είναι «νευροπαθητικής αιτιολογίας», δηλαδή πηγάζει από τις βλάβες που έχουν υποστεί τα νεύρα της περιοχής στη διάρκεια της εγχείρησης. Επιστημονικά αποκαλείται σύνδρομο πόνου ύστερα από μαστεκτομή και για ποσοστό 20% έως 50% των ασθενών που το εκδηλώνουν επιμένει επί μήνες ή και χρόνια ακόμα.

Για τις γυναίκες που ήδη βιώνουν το σωματικό και ψυχικό τραύμα από τον καρκίνο τους καθ’ εαυτό, η εμφάνιση του χρόνιου πόνου μετά τη μαστεκτομή μπορεί να είναι η χαριστική βολή – και όχι μόνο επειδή δεν βρίσκουν στιγμή ησυχίας.

«Ο πόνος είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι εκδήλωσαν καρκίνο και τις κάνει να φοβούνται ότι η νόσος τους θα υποτροπιάσει» λέει η δρ Τζούλι Σίλβερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Ετσι, η αντιμετώπισή του έχει ύψιστη σημασία για να καταπραϋνθεί αυτή η αγωνία».

Δυστυχώς, όμως, «οι γυναίκες δεν είναι ενημερωμένες για τον συγκεκριμένο κίνδυνο ή για την αντιμετώπισή του» αναφέρει η δρ Ρόζμαρι Πολομάνο, καθηγήτρια Πρακτικών Αναλγησίας στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Τι είναι

Το σύνδρομο πόνου ύστερα από μαστεκτομή ορίζεται ως ένας νευρολογικής φύσεως πόνος που επιμένει επί τουλάχιστον τρεις μήνες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί ύστερα από την εγχείρηση – κάτι που μπορεί να συμβεί έως και έξι μήνες έπειτα από αυτήν.

Συνήθως εντοπίζεται στον θώρακα ή κάτω από τη μασχάλη, προκαλώντας έναν πόνο που οι γυναίκες συχνά περιγράφουν ως «κάψιμο» ή «παλμό» και μερικές φορές προκαλεί ανυπόφορο κνησμό.

Μία σειρά από αιτίες έχουν προταθεί γι’ αυτόν με κυριότερη τη βλάβη στο μεσοπλευροβραχιόνιο νεύρο, το οποίο εκτείνεται από την εξωτερική πλευρά του μαστού έως κάτω από το μπράτσο.

Δεν είναι επακριβώς γνωστό πόσες γυναίκες εκδηλώνουν το σύνδρομο, αλλά αυξημένο κίνδυνο να τον παρουσιάσουν έχουν όσες υποβάλλονται σε μαστεκτομή και σπανιότερα όσες κάνουν ογκεκτομή (αφαιρείται μόνο ο όγκος και μικρό τμήμα του περιβάλλοντος ιστού), ιδίως όταν αφαιρούνται οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες.

Η αντιμετώπιση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πολλές ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης του πόνου. Ο δρ Μάικλ Στάμπλφιλντ, επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Αποκατάστασης στο Κέντρο Καρκίνου MemorialSloan-Kettering στη Νέα Υόρκη, λέει ότι συχνά βλέπει ασθενείς που αναίτια υποφέρουν επί χρόνια μετά τη μαστεκτομή.

Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου οι γιατροί μπορεί να χορηγήσουν στις ασθενείς ενέσιμα στεροειδή ή τοπικά αναισθητικά φάρμακα όπως η λιδοκαϊνη και η βουπιβακαΐνη, ή και συνδυασμούς φαρμάκων από διαφορετικές ομάδες σε μία προσπάθεια να τις βοηθήσουν.

Μάλιστα ολοένα περισσότεροι γιατροί χρησιμοποιούν τους συνδυασμούς των αναλγητικών πριν, στη διάρκεια και μετά την εγχείρηση στον μαστό, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν το σύνδρομο του πόνου να γίνει χρόνιο, κατά την δρα Έσερμαν.

 

 

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω

Efi Nika

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea