Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

“Τι μας κρατάει ζωντανούς; Ένας σκοπός”

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9632616599794278198

“Τι μας κρατάει ζωντανούς; Ένας σκοπός”

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη αίσθηση του σκοπού στη ζωή διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μία συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας, η αίσθηση του σκοπού στη ζωή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές Dr Randy Cohen και Alan Rozanski: “Έχοντας μία υψηλή αίσθηση του σκοπού στη ζωή, διατρέχουμε μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακών επεισοδίων”.

Όπως αναφέρεται στο Science Daily, οι μηχανισμοί πίσω από αυτή την σύνδεση παραμένουν ασαφείς, ωστόσο τα ευρήματα δείχνουν πως το αίσθημα του σκοπού θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.

Η ερευνητική ομάδα, ανέλυσε στοιχεία από προηγούμενες μελέτες που αξιολογούσαν τη σχέση ανάμεσα στον σκοπό της ζωής και τον κίνδυνο του θανάτου ή της καρδιαγγειακής νόσου. Η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 136000 συμμετέχοντες από την Αμερική και την Ιαπωνία, ενώ συνολικά μελετήθηκαν τα δεδομένα 10 ερευνών.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 67 ετών και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 7 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περισσότεροι από 14500 άνθρωποι πέθαναν από διάφορες αιτίες, ενώ 4000 άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια.

"Τι μας κρατάει ζωντανούς; Ένας σκοπός"

Η ανάλυση έδειξε πως οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλή αίσθηση του σκοπού στη ζωή είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου, και χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά επεισόδια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης υπάρχει μία σχέση μεταξύ των αρνητικών ψυχοκοινωνικών παραγόντων και των αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της συνολικής θνησιμότητας.

“Αντίθετα, η πιο πρόσφατη μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι οι θετικοί ψυχοκοινωνικοί παράγοντες μπορούν να προωθήσουν την υγιή φυσιολογική λειτουργία και την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής”, γράφουν.

Μεταξύ άλλων η ερευνητική ομάδα σημειώνει: “Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του σκοπού στη ζωή και τη θνησιμότητα ή τα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα”, ενώ καταλήγει πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί πώς ο σκοπός στη ζωή μπορεί να προάγει την υγεία και την αποτροπή της νόσου.

“Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά γιατί μπορούν να ανοίξουν νέες δυνατότητες παρεμβάσεων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προάγουν την υγεία και την αίσθηση του να είναι καλά”, προσθέτουν.

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι 6 φράσεις που τα παιδιά θέλουν να ακούνε όποια κι αν είναι η ηλικία τους

Efi Nika

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Efi Nika