Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι μαρτυρούν τα χέρια για την υγεία μας;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα από τα σημαντικότερα μέρη του σώματος αποτελούν τα χέρια αφού χωρίς αυτά η καθημερινότητα  θα ήταν μαρτύριο. Παλαιότερα οι γιατροί συνήθιζαν να εξετάζουν τον ασθενή πρώτα στα χέρια και έπειτα το υπόλοιπο σώμα ώστε να κάνουν διάγνωση.

Ποιες αρρώστιες είναι δυνατόν να φανερώσουν τα χέρια;

Κόκκινες παλάμες

Οι κόκκινες παλάμες που έχουν αυτή το χρώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να υποκρύπτουν μια κατάσταση που ονομάζεται ερύθημα Palmar και είναι ένα σημάδι της ηπατικής νόσου.

Εξαίρεση αποτελούν οι έγκυες στις οποίες η αυξημένη ροή του αίματος προκαλεί ερυθρότητα.

Πρησμένα δάχτυλα

Η υπερβολική ζέστη, η έμμηνος ρύση αλλά και η κατανάλωση  υπερβολικής ποσότητας αλατιού είναι δυνατόν να προκαλέσει πρήξιμο στα δάκτυλα.

Στην περίπτωση που η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται  και είναι αδύνατο να φορέσετε ακόμη και τα δαχτυλίδια σας τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υποθυρεοειδισμού.

Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, παράγει λιγότερες από τις σημαντικές ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά. Και όταν ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, το αποτέλεσμα είναι συνήθως αύξηση του σωματικού βάρους και συσσώρευση νερού.

 Χλωμά και εύθραστα νύχια

Αν τα νύχια σας μένουν λευκά για περισσότερο από ένα λεπτό ή συνεχώς, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας.

Η έλλειψη σιδήρου, προκαλεί χλωμά νύχια, όταν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα. Αν αυτό δε διορθωθεί με την πάροδο του χρόνου, η σοβαρή έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να κάνει τα νύχια να λάβουν ένα ελαφρώς κοίλο σχήμα.

Πριν επισκεφθείτε το γιατρό σας φροντίστε  να εντάξετε στην διατροφή σας  τροφές, πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα λαχανικά και ξηρούς καρπούς, αλλά ίσως χρειάζεστε και κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου. Παράλληλα λαμβάνετε και βιταμίνη C, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Μπλε άκρες των δαχτύλων

Οι μπλε ή γκρι άκρες των δαχτύλων ή μουδιασμένα δάχτυλα, μπορεί να είναι ένα σημάδι διαταραχής του κυκλοφορικού, γνωστής και ως νόσος του Raynaud ή σύνδρομο Raynaud.

Το σύνδρομο του Raynaud προκαλεί ξαφνικούς προσωρινούς σπασμούς στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες. Η στένωση των αρτηριών, εμποδίζει τη ροή του αίματος στα χέρια και τα δάκτυλα, μειώνοντας την κυκλοφορία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης κρύα και μουδιασμένα χέρια, εκτός από μια μπλε απόχρωση.

Φαινόμενο Raynaud: Τι είναι

Φαινόμενο Raynaud είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει την παροχή αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος – συνήθως τα δάχτυλα χεριών και των ποδιών.

Συνήθως προκαλείται από χαμηλές θερμοκρασίες, το άγχος ή στρες.

Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να βιώνουν πόνο, μούδιασμα και καρφίτσες και βελόνες.

Δεν είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικό .

Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστεί ο ασθενής την κατάσταση είναι να αποφεύγει το κρύο, ή να φοράει  γάντια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φαινόμενο Raynaud είναι ο πρωταρχικός – αναπτύσσεται από μόνη της.

Ωστόσο, μερικές φορές είναι μια δευτερεύουσα κατάσταση – αναπτύσσεται σε συνεργασία με μια άλλη κατάσταση της υγείας.

Νοσήματα που συνδέονται με το φαινόμενο Raynaud

– τα νοσήματα που συνδέονται αγγειίτιδες,  το αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα, η αληθής πολυκυτταραιμία, η ανεπάρκεια αντιθρομβίνης, η ανεπάρκεια πρωτεΐνης C ή S, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, η δερματομυοσίτιδα/πολυμυοσίτιδα, η έκθεση σε βινυλοχλωρίδιο και άλλες τοξικές ουσίες (μόλυβδος, αρσενικό, κοκαΐνη, κυανίδιο), ηπατίτιδα Β ή C (ιδιαίτερα συνδεόμενη με κρυοσφαιριναιμία μικτού τύπου ή τύπου 3), οι κακώσεις αγγείων, τα κρυοπαγήματα, το λέμφωμα, οι λοιμώξεις από Mycoplasma (με ψυχροσυγκολλητίνες), η λευχαιμία, η μακροσφαιριναιμία Waldenström, η μεγαλακρία, η μεταμόσχευση καρδιάς – πνεύμονα, η μικτή νόσος συνδετικού ιστού, η μονοκλωνική κρυοσφαιριναιμία ή κρυοσφαιριναιμία τύπου 1, η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, η νόσος Fabry, η νόσος μοσχεύματος εναντίον του ξενιστή, η παροξυσμική νυχτερινή αιμοσφαιρινουρία, η δερματική οζώδης πολυαρτηρίτιδα, ο οικογενής μεσογειακός πυρετός, το πολλαπλούν μυέλωμα, η προοδευτική συστηματική σκληροδερμία (περιορισμένη – διάχυτη), η πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα σύνδρομα επικάλυψης, το σύνδρομο Sjogren, το σύνδρομο τοξικού ελαίου, τα τοπικά ινωτικά σύνδρομα (γραμμικό σκληρόδερμα, μορφέα, περιοχική ίνωση), η υποθερμία, το φαιοχρωμοκύττωμα,  τα φάρμακα (αντισυλληπτικά per os, αλκαλοειδή ερυσιβώδους όλυρας, βρωμοκρυπτίνη, β-αδρενεργικοί αποκλειστές, αλκαλοειδή της vinca, μπλεομυκίνη, σισπλατίνη, βινβλαστίνη, κυκλοσπορίνη, IFN-α), ο χειρισμός δονητικών μηχανημάτων.

Τα φαινόμενα Raynaud παρατηρούνται είτε σε συνδυασμό με αυτοάνοσα ή άλλα νοσήματα (δευτεροπαθή φαινόμενα Raynaud), είτε χωρίς να συνδυάζονται με άλλα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις (ιδιοπαθή ή πρωτοπαθή φαινόμενα Raynaud ή σύνδρομο ή νόσος Raynaud).

 

 

Με πληροφορίες απο iatropedia.gr και kotsikoris.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea

Όποιος σε θέλει θα σε διεκδικήσει…

Efi Nika

Πόσες ώρες να στεκόμαστε όρθιοι την ημέρα για καλή υγεία και πόσες να καθόμαστε

newsitamea