Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι φταίει που δεν ψηλώνει το παιδί μου;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι γονείς και τα παιδιά, ειδικά οι έφηβοι, συχνά ανησυχούν όταν βλέπουν ότι δεν είναι τόσο ψηλά όπως πολλοί από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους της ίδιας ηλικίας.

Ενώ υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν κοντό ανάστημα στα παιδιά τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι φυσιολογικά.

Τα συνηθέστερα αίτια στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό υπάγονται στις εξής 2 κατηγορίες, που αποτελούν παραλλαγή τον φυσιολογικού: α) Οικογενές χαμηλό ανάστημα και β) Ιδιοσυστασιακή καθυστέρηση της αύξησης.

Το οικογενές χαμηλό ανάστημααφορά σε παιδιά με χαμηλό βάρος γέννησης και με γονείς με επίσης χαμηλό ανάστημα. Τα παιδιά αυτά αναπτύσσονται με το ύψος τους να βρίσκεται πάντα κάτω από την κατώτερη φυσιολογική τιμή.

Η Ιδιοσυστασιακή καθυστέρηση της αύξησης αφορά σε παιδιά με φυσιολογικό μέγεθος κατά την γέννηση και τα οποία αναπτύχθηκαν για κάποιο διάστημα μέσα στα φυσιολογικά όρια, τα οποία μετά τα 2-3 χρόνια παρουσιάζουν σημαντική επιβράδυνση.

Οι γονείς αυτών των παιδιών έχουν φυσιολογικό ανάστημα. Το τελικό ανάστημα μπορεί να είναι φυσιολογικό και συνήθως παρουσιάζουν καθυστέρηση στην εμφάνιση της εφηβείας.

Η δημιουργία άριστων περιβαλλοντικών συνθηκών θα διευκολύνει στο να επιτευχθεί το μέγιστο γενετικώς αναμενόμενο ύψος.

Οι άριστες περιβαλλοντικές συνθήκες για την καλλίτερη έκφραση τον γενετικού δυναμικού περιλαμβάνουν τα εξής:

1) άριστη διατροφή
2) επαρκής ύπνος
3) άσκηση, παιχνίδι και χρόνος για ανάπαυση
4) οικογενειακή αρμονία και αποφυγή τον υπέρμετρου stress.

Τέλος σημαντικό είναι να τονισθεί ότι τα παιδιά με κοντό ανάστημα έχουν απόλυτα φυσιολογικό δείκτη νοημοσύνης και δεν διαφέρουν από τον γενικότερο πληθυσμό. Παρόλα αυτά παρουσιάζουν αρκετές φορές σχολική αποτυχία η οποία έχει σχέση μόνο με συναισθήματα αποτυχίας, απόρριψης, μειωμένης αυτοπεποίθησης, κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και υπερπροστασίας εκ μέρους των γονέων και δασκάλων.

Οι γονείς πρέπει να ενισχύουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους και να τα ενθαρρύνουν στο να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές τους ώστε αντιληφθούν πως το ύψος δεν αποτελεί περιορισμό στην εξέλιξή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω

Efi Nika

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Efi Nika

Μητέρα έδιωξε κακήν κακώς τον νονό του γιου της επειδή του έφερε λαμπάδα από οργανισμό για καρκινοπαθή παιδιά

Efi Nika