Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι εισπνέει ένας καπνιστής;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι εισπνέει ένας καπνιστής;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπαίνει μέσα στον οργανισμό μας, όταν καπνίζουμε ένα τσιγάρο; Ποιες ουσίες και πόσα δηλητήρια, μας καταστρέφουν εν γνώση μας;>

Διαβάστε λοιπόν και ενημερωθείτε τι περιέχει ένα και μόνο τσιγάρο και τι εισπνέουμε και εμείς που καπνίζουμε αλλά και οι γύρω μας…

Ένα τσιγάρο λοιπόν εκτός από τα γνωστά, δηλαδή τον καπνό, την πίσσα από το χαρτί και τη νικοτίνη περιέχει σύμφωνα με την ελληνική αντικαρκινική εταιρία, τα εξής:

Ακετόνη. Το γνωστό σε όλους ασετόν που χρησιμοποιείται σαν ξεβαφτικό για τα νύχια.

Οξικό οξύ.

Αμμωνία. Χημική ουσία που υπάρχει και στα υγρά καθαρισμού

Αρσενικό. Το γνωστό δηλητήριο

Βενζόλιο.

Κάδμιο. Το χρησιμοποιούν στις μπαταρίες

Μονοξείδιο του άνθρακα.

Τετραχλωράνθρακας. Χρησιμοποιείται ευρέως στα υγρά στενού καθαρισμού.

DDT. Το γνωστό εντομοκτόνο που ευθύνεται για τερατογενέσεις.

Φορμαλδεϋδη. Το υγρό που χρησιμοποιούν για να βαλσαμώνουν και να διατηρούν τα πτώματα

Υδρογονάνθρακες.

Υδροκυάνιο

Μόλυβδος

Μεθανόλη

Ισοκυανικό μεθύλιο

Νικοτίνη

Νιτρικό οξύ

Πολώνιο-210 (ραδιενεργό κατάλοιπο)

Θειικό οξύ

Πίσσα

Τολουόλιο

Ραδόνιο

Βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλ. 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι καπνιστές και ότι ο καπνός προκαλεί 3,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποσοστό που ισοδυναμεί με 10.000 θανάτους την ημέρα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ οι οφειλόμενοι στο κάπνισμα θάνατοι είναι περισσότεροι από το άθροισμα των θανάτων από τα πυροβόλα όπλα, τα ναρκωτικά, τις αυτοκτονίες, το AIDS και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Με τον τρέχοντα ρυθμό εξέλιξης, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020, οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε περίπου 10 εκατομμύρια ετησίως.

Το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών και αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου σε οκτώ από τις 16 κύριες αιτίες θανάτου ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

Επίσης, το άμεσο και το έμμεσο κόστος της θεραπείας των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό της υγείας, παγκοσμίως ( WHO 2007). Η βλαπτική επίδραση του καπνίσματος οφείλεται σε ένα μεγάλο αριθμό τοξικών ουσιών που βρίσκονται στον καπνό.

Ορισμένες από αυτές υπάρχουν ήδη από τη φυτική κατάσταση του καπνού, αλλά οι περισσότερες παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου, στη ζώνη πυρόλυσης, όπου επικρατεί θερμοκρασία 950 βαθμών Κελσίου. Στον καπνό του τσιγάρου έχουν ανιχνευθεί, είτε ως αέρια είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια, περισσότερες από 4.000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και η νικοτίνη, καθώς και περισσότερες από 250 γνωστές καρκινογόνες ουσίες.

Η νικοτίνη είναι εθιστική, αλλά όχι καρκινογόνος, ενώ το κάπνισμα τσιγάρων με χαμηλότερα επίπεδα πίσσας και νικοτίνης δεν παρέχει κανένα όφελος για την υγεία. Οι κύριες βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος εντοπίζονται στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης και στην αύξηση της θνησιμότητας των παρακάτω νοσημάτων:

στεφανιαία νόσο,
καρκίνο του πνεύμονα, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ.,
χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες,
αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου.

ενώ σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στη βρεφική θνησιμότητα και στις εμβρυϊκές επιπλοκές κατά την κύηση. Ο κίνδυνος από το κάπνισμα αυξάνει:

Όσο μικραίνει η ηλικία έναρξης του καπνίσματος.
Όσο αυξάνει η συνολική διάρκεια του καπνίσματος.
Όσο αυξάνει ο μέσος αριθμός τσιγάρων που καταναλώνονται.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ένα άτομο ηλικίας 25 ετών, η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά 4,6 έτη, ενώ σε έναν καπνιστή 2 πακέτων την ημέρα, το προσδόκιμο επιβίωσης θα μειωθεί κατά 8,3 έτη.

Έναρξη του καπνίσματος σε ηλικία 15 ετών μειώνει κατά μέσο όρο το προσδόκιμο ζωής κατά 8 έτη, ενώ έναρξη σε ηλικία άνω των 25 ετών, επιφέρει μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 4 έτη (US DHHS 1989).

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Efi Nika

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea