Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Θέλω να κάνω μεταμόσχευση κεφαλιού: Σοκάρει η περίπτωση τετραπληγικού που θα δοκιμάσει την αμφιλεγόμενη επέμβαση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

2979b3b000000578-3117029-brave_or_mad_valery_spiridonov_pictured_in_a_family_snap_on_holi-a-71_1433865874111.jpg

Θέλω να κάνω μεταμόσχευση κεφαλιού: Σοκάρει η περίπτωση τετραπληγικού που θα δοκιμάσει την αμφιλεγόμενη επέμβαση

Ο άνθρωπος που προσφέρθηκε να γίνει ανθρώπινο πειραματόζωο για την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης κεφαλιού πετάει στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα να συναντήσει για πρώτη φορά το γιατρό που προτίθεται να του δώσει ένα νέο σώμα.

Ο Ρώσος Βάλερι Σπιριντόνοφ θα συναντηθεί στην Αννάπολη με τον Ιταλό νευροχειρουργό Σέρτζιο Καναβέρο, ο οποίος ελπίζει να πείσει το ιατρικό κατεστημένο ότι οι τεχνικές του είναι στα πρόθυρα της βιωσιμότητας. Πολλοί επιστήμονες ωστόσο χαρακτηρίζουν τις μελέτες του ανεύθυνες και ουτοπικές.

Ο 30χρονος Σπιριντόνοφ πάσχει από τη νόσο Werdnig-Hoffman και έχει προσφερθεί εθελοντικά δημοσίως να είναι ο πρώτος ασθενής μεταμόσχευσης κεφαλιού, λέγοντας ότι έχει επίγνωση των κινδύνων.

Οπως εξηγεί ο ίδιος στην Daily Mail «Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο μας, η χειρουργική επέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε δύο χρόνια από τώρα, κάποια στιγμή το 2017. Η θέση της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα πάει η συζήτηση με τον γιατρό. Κατά προτίμηση, θα γίνει στις ΗΠΑ.»

Η νόσος του σημαίνει ότι πάσχει σοβαρή μυική αδυναμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μετακίνησης, κατάποσης, ακόμα και αναπνοής. Οι περισσότεροι άνθρωποι με Werdnig-Hoffman, επίσης γνωστή ως νωτιαία μυϊκή ατροφία, πεθαίνουν μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, αλλά ο Σπιριντόνοφ ανήκει στο 10% που επιβιώνουν στην ενήλικη ζωή.

Ωστόσο είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Αν λοιπόν υποβληθεί σε επιτυχημένη μεταμόσχευση στο κεφάλι, αυτό θα σήμαινε ότι θα περπατήσει για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή του.

Ομως ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν βιάζεται να κάνει την επέμβαση: «Ναι, έχω μια ασθένεια που συχνά οδηγεί στο θάνατο, αλλά ο πρώτος μου ρόλος σε αυτό το έργο δεν είναι του ασθενούς. Πρώτα απ ‘όλα, είμαι επιστήμονας, είμαι ένας μηχανικός, και είμαι πρόθυμος να πείσω τους ανθρώπους – επαγγελματίες του ιατρικού τομέα – ότι αυτή η λειτουργία είναι απαραίτητη. Δεν είμαι τρελός να θέλω να κόψω το κεφάλι μου, πιστέψτε με. Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν όλοι πιστεύουν ότι η επιτυχία είναι εφικτή 99%»

Βέβαια ο Σπιριντόνοφ μπορεί να είναι θετικός, αλλά άλλοι είναι πιο ανήσυχοι. Ο κορυφαίος Ρώσος χειρουργός, Ανζόρ Κουμπούτια, διευθυντής του νοσοκομείο Sklifosovsky της Μόσχας, προειδοποίησε ότι τα σχέδια του Καναβέρο είναι «απερίσκεπτα».

«Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικά στο μέλλον. Αλλά είναι δύσκολο να μιλήσουμε για μεταμόσχευση σε κεφάλι πριν καταστεί δυνατή η αναγέννηση της σπονδυλικής στήλης» επεσήμανε ο Κομπούτια.

Επιπλέον ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας μεταμόσχευσης του ρωσικού Υπουργείου Υγείας Σεργκέι Γκότγιε προειδοποίησε: «Δεν έχω καμία απάντηση στο ερώτημα του πώς το μεταμοσχευμένο κεφάλι θα ελέγξει το σώμα του δότη. Και δεν είμαι σίγουρος ότι ο Καναβέρο έχει.»

Ωστόσο ο Σπιριντόνοφ επιμένει: «Η απόφασή μου είναι οριστική και δεν σκοπεύω να αλλάξω γνώμη. Αν είμαι φοβισμένος; Ναι, φυσικά και είμαι. Αλλά δεν είναι μόνο πολύ τρομακτικό, αλλά και πολύ ενδιαφέρον. Καταλαβαίνω τους κινδύνους μίας τέτοιου είδους επέμβασης. Είναι πολλαπλοί. Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τι ακριβώς μπορεί να πάει στραβά. Φοβάμαι ότι δεν θα ζήσω αρκετά για να δω να συμβαίνει σε κάποιον άλλο. Η οικογένειά μου με στηρίζει πλήρως. Μπορούν επίσης να κατανοήσουν τους κινδύνους, ακόμη και αν νομίζουν ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, ακόμα με υποστηρίζουν στην απόφασή μου».

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι πάντα εδώ»: Το μήνυμα ενός μπαμπά προς τα παιδιά του

Efi Nika

Τραγικός επίλογος στην εξαφάνιση: Θρήνος για τον 43χρονο Νίκο ανήμερα Μ.Πέμπτη, έτσι τον βρήκαν μετά από 15 μέρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η πιο συγκινητική Ανάσταση: Εκεί που τα νεκροταφεία γεμίζουν φως κι όλοι είναι δίπλα στους τάφους των δικών τους – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika