Newsitamea.gr
ΧΡΗΣΙΜΑ

Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια να μην κόψεις. Γιατί το έλεγαν οι γιαγιάδες;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια να μην κόψεις. Γιατί το έλεγαν οι γιαγιάδες;

Μπορεί να έχεις ακούσει κι εσύ από τη γιαγιά σου ή την μαμά σου να σου λέει:

«Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις» και, συμπληρωματικά, «την Κυριακή να μην λουστείς, αν θέλεις να προκόψεις».

Γιατί όμως το έλεγαν (και το έκαναν) αυτό παλιά – και έφτασε ως τις μέρες μας;

Στην ουσία πρόκειται για μια πρόληψη, η οποία όμως έχει θρησκευτικό υπόβαθρο.
Να μην αποβληθεί ούτε ένα νυχάκι…

Η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, ημέρες νηστείας και τιμώνται με τη διακοπή των οικιακών εργασιών από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας – όπως συμβαίνει και στις παραμονές των γιορτών. Και επειδή η νηστεία σχετίζεται με την έννοια της έλλειψης, δεν πρέπει κανείς να αποβάλλει από πάνω του έστω και το ελάχιστο – που μπορεί να είναι ένα νύχι. ‘Ετσι, υπάρχει η πρόληψη να μην κόβονται αυτές τις δύο μέρες τα νύχια.

Όχι λούσιμο, ξύρισμα, χτένισμα την Κυριακή

Η παραπάνω πρόληψη έχει και συνέχεια, με την απαγόρευση λουσίματος, ξυρίσματος και χτενίσματος την Κυριακή. Και πάλι για θρησκευτικούς λόγους:

Η Κυριακή, ως ημέρα του Κυρίου, είναι ημέρα απόλυτης αργίας, οπότε δεν κάνουμε καμία δουλειά, ούτε καν προσωπική καθαριότητα.

ΥΓ. Μας λύθηκε, επιτέλους, η απορία, ελπίζουμε και σε σας το ίδιο.

15 πράγματα που ίσως να μην ξέρατε για τα νύχια σας…

1- Τα νύχια των χεριών μακραίνουν κατά μέσο όρο 3.5 χιλιοστά ανά μήνα, σε αντίθεση με των ποδιών που μακραίνουν κατά 1.6. Τα νύχια στο κυρίαρχο χέρι μας μακραίνουν γρηγορότερα.

2- Οι λευκές κηλίδες στα νύχια υποδεικνύουν ανεπάρκεια ασβεστίου. Πιο κοινός μύθος δεν υπάρχει. Η αλήθεια είναι ότι οι λευκές κηλίδες είναι αβλαβείς και το το πιο πιθανό είναι να αποτελούν σημάδια από κάποιο μικρό τραύμα, όπως ακριβώς θα έδειχνε, άμα πιέζατε με δύναμη κάτι πλαστικό.

3- Τα νύχια των ανδρών μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα νύχια των γυναικών. Πιθανή εξαίρεση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

4- Η σκληρότητα των νυχιών είναι κυρίως γενετική. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, το πλύσιμο των πιάτων χωρίς γάντια, τα συχνά μανικιούρ και τα πολλά απολυμαντικά είναι όμως επίσης ένοχα. Για να προστατεύσετε τα χέρια σας χρησιμοποιήστε μια παχιά κρέμα χεριών και νυχιών.

5- Τα πετσάκια έχουν καλό σκοπό και για τον λόγο αυτό είναι πολλοί οι ειδικοί συνιστούν να μην τα αφαιρούμε. Ο λόγος είναι ότι η επιδερμίδα είναι εκεί για να σφραγίσει την υγρασία του περιβάλλοντος και τα μικρόβια έξω από το σώμα. Στην περίπτωση που τα κόβουμε χρειάζεται προσοχή και να αφήνεται στην περιοχή, όσο πετσάκι γίνεται.

6- Τα νύχια είναι αυτό που διαχωρίζει τα πρωτεύοντα από τα υπόλοιπα θηλαστικά.

7- Το δάγκωμα των νυχιών είναι μία νευρική συνήθεια, όπως το στρίψιμο των μαλλιών ή το χτύπημα των δοντιών. Ενώ είναι σε ένα μεγάλο βαθμό ακίνδυνο, οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία είναι οι λοιμώξεις το δέρματος. Περίπου τα μισά παιδιά από 10-18 ετών τρώνε τα νύχια τους, μια συνήθεια που κόβεται περίπου μετά τα 30.

8- Θα πρέπει να αφήνετε τα νύχια σας να “αναπνέουν” μεταξύ των μανικιούρ και πεντικιούρ. Αν και οι περισσότερες έχουμε καθιερωμένο εβδομαδιαίο ραντεβού για βάψιμο σύμφωνα με τις τάσεις και τα βερνίκια στα νύχια, αυτά ως ζωντανοί ιστοί χρειάζονται οξυγόνο και ο τρόπος που το λαμβάνουν είναι μέσω της επιφάνειάς τους, αυτής ακριβώς που βάφουμε πολύ συχνά. Όταν τα γυαλίζουμε, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καταπολεμήσουν μολύνσεις. Επίσης, το πολύ συχνό μανικιούρ μπορεί να τα στεγνώσει και να τα κάνει λιγότερο ανθεκτικά.

9- Τα νύχια είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό με τα μαλλιά. Από την πρωτεϊνη κερατίνη. Φυσικά με έναν διαφορετικό τρόπο. Επομένως, ό,τι τρόφιμα είναι καλά για τα μαλλιά σας, το ίδιο είναι και για τα νύχια σας. Μια ποικίλη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες και μέταλλα είναι το κλειδί για υγιή νύχια και μαλλιά. Υγιεινά έλαια και λίπη είναι επίσης αναγκαία για να κρατήσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια ενυδατωμένα και ισχυρά.

10- Τα νύχια μας είναι το παράθυρο προς το υπόλοιπο σώμα μας. Ένας πολύ καλός δερματολόγος μπορεί κοιτώντας τα να διαβάσει πολλά για την υγεία σας.

11- Το άγχος μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των νυχιών. Το χρόνιο στρες και η κούραση “εμποδίζει” τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στα νύχια, αλλά και τα μαλλιά.

12- Τα νύχια μεγαλώνουν πιο γρήγορα το καλοκαίρι από ότι το χειμώνα. Διαφορετικές εποχές του χρόνου, καθώς και η ηλικία σας ή τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα ανάπτυξης των νυχιών σας.

13- Υπάρχει λόγος που δεν μπορούμε να αντέξουμε τον ήχο από τα νύχια μας σε έναν μαυροπίνακα. Ο ήχος χτυπάει μια πάρα πολύ ενοχλητική συχνότητα. Το πρόβλημα μπορεί να έχει ακόμα και ψυχολογική συνιστώσα, αφού συμμετέχοντες σε έρευνα είπαν ότι ήταν ένας πολύ δυσάρεστος ήχος, όταν τους ενημέρωσαν από που προέρχονταν σε αντίθεση με εκείνους που δεν είπαν το ίδιο, καθώς είχαν πληροφορηθεί ότι ήταν μια μουσική σύνθεση.

14- Περίπου το 10% των δερματολογικών καταστάσεων σχετίζονται με τα νύχια.

15- Τα νύχια σας χρειάζονται αίμα για να επιβιώσουν, γι΄αυτό και πολλές φορές πέφτουν μετά από έναν τραυματισμό. Αν ο τραυματισμός είναι κοντά στη ρίζα του νυχιού, κάτω από την επιδερμίδα, μπορεί να αφήσει μόνιμο σημάδι ή να μην μεγαλώνει το νύχι σωστά.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι επίσημο: Αυτή είναι η πιο όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας – Δεν είναι ούτε το Ναύπλιο, ούτε τα Χανιά

Efi Nika

“Χλώμιασαν” χιλιάδες Έλληνες ιδιοκτήτες: Αλλάζουν όλα με τον ΕΝΦΙΑ, μαθεύτnκαν τα δuσάρεστα για το 2024

Efi Nika

Σταματήστε το αμέσως: Να γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια, μεγάλος κίνδυνος

Efi Nika