Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα κοκτέιλ με ενεργειακά ροφήματα αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη για τους εφήβους με τη λήψη κοκαΐνης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αυτού του είδους των κοκτέιλ προκαλεί στον εγκέφαλό τους αλλαγές παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στους χρήστες του ναρκωτικού – και οι αλλαγές μπορεί να διατηρηθούν και μετά την ενηλικίωση.

Το πρόβλημα ως φαίνεται οφείλεται στην καφεΐνη που περιέχουν τα ενεργειακά ροφήματα. Αναλόγως με το ρόφημα, η περιεκτικότητά της κυμαίνεται από 6 έως 250 mg ανά μερίδα, με τις μέγιστες ποσότητες να είναι σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές που περιέχονται στα αναψυκτικά.

«Ως φαίνεται, όταν το αλκοόλ αναμιγνύεται με υψηλές δόσεις καφεΐνης ασκεί επιδράσεις που αλλάζουν τη νευροχημεία του εγκεφάλου και οι οποίες δεν παρατηρούνται όταν οι δύο ουσίες καταναλώνονται μεμονωμένα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Βαν Ριν, επίκουρος καθηγητή Φαρμακευτικής Χημείας & Μοριακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα.

Ο δρ Βαν Ριν και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε ποντίκια, στα οποία αρχικά χορήγησαν τις δύο ουσίες μεμονωμένες και αργότερα σε συνδυασμό.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές δεν θα ήταν δυνατό να κάνουν τη μελέτη σε εφήβους, αλλά τα ευρήματα ισχύουν και γι’ αυτούς διότι προγενέστερες έρευνες για την κατάχρηση ουσιών έχουν δείξει πως η λήψη ουσιών προκαλεί παραπλήσιες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ποντικιών και ανθρώπων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One, όταν οι ερευνητές χορήγησαν σε έφηβα ποντίκια αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, τα ζώα εκδήλωσαν σωματικές και νευροχημικές αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται όταν τους χορηγούν κοκαΐνη.

Με την επαναλαμβανόμενη χορήγηση του κοκτέιλ, τα ζώα γίνονταν ολοένα πιο διεγερτικά, ακριβώς όπως συμβαίνει με την κοκαΐνη, ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης (λέγεται ΔFosB) η οποία είναι δείκτης μακροχρόνιας αλλαγής της νευροχημείας του εγκεφάλου.

Προγενέστερες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η ΔFosB αυξάνεται στους χρήστες κοκαΐνης ή μορφίνης.

«Οι παρατεταμένες αλλαγές στην νευροχημεία του εγκεφάλου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών δυσκολεύονται τόσο πολύ να απαλλαγούν από αυτά», εξήγησε ο δρ Βαν Ριν.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μετά την ενηλικίωσή τους τα ζώα που έπιναν συχνά αλκοόλ με καφεΐνη είχαν μειωμένη ευαισθησία στην κοκαΐνη και δεν αποκόμιζαν εύκολα ευχαρίστηση από αυτήν.

Αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό ή αρνητικό – θετικό αν τα ζώα απέφευγαν την κοκαΐνη αλλά αρνητικό αν κατανάλωναν περισσότερη έως ότου νιώσουν ικανοποίηση.

Για να εξετάσουν τι από τα δύο θα ίσχυε, οι ερευνητές χορήγησαν στα ενήλικα πια ποντίκια σακχαρίνη – ένα τεχνητό γλυκαντικό που επίσης δημιουργεί αίσθημα ευχαρίστησης όταν το καταναλώνουμε.

Όπως διαπίστωσαν, τα ζώα που είχαν πιει κατ’ επανάληψιν αλκοόλ με καφεΐνη στην εφηβεία, έτρωγαν πολύ περισσότερη σακχαρίνη σε σύγκριση με τα συνομήλικά τους ζώα που έπιναν νερό όταν μεγάλωναν.

Με άλλα λόγια, «όταν ένας έφηβος πίνει συστηματικά αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ο εγκέφαλός του πιθανώς θα αλλάξει με τρόπο που τον καθιστά επιρρεπή στην κατάχρηση ουσιών που προκαλούν ευχαρίστηση όταν ενηλικιωθεί», κατέληξε ο δρ Βαν Ριν.

tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika

Τα πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Χωρίς ζύμωμα, με μόνο 3 υλικά και έτοιμα σε 20 λεπτάκια

Efi Nika

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και αύξησης βάρους

newsitamea