Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις

Τα 5 «όχι» της μπίρας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μια παγωμένη μπίρα είναι πάντα αναζωογονητική και ευπρόσδεκτη, ειδικά το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες. Ταιριάζει, όμως, πραγματικά σε κάθε περίσταση;

Η αλήθεια είναι πως όχι και τα παρακάτω σημεία θα σας διαφωτίσουν, ώστε να πίνετε την μπίρα σας σωστά, χωρίς να κάνετε κακό στον εαυτό σας.

Μην πίνετε μπίρα για να ξεδιψάσετε

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνηθίζουν να πίνουν μπίρα για να δροσιστούν και να κατευνάσουν τη δίψα τους. Στην πραγματικότητα, όμως, η μπίρα θα προκαλέσει περισσότερο ιδρώτα και περισσότερη δίψα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις το αλκοόλ μπει στον οργανισμό, ενεργοποιεί την έκκριση αδρεναλίνης, αυξάνει τους παλμούς, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τα τη θερμότητα που φεύγει από το σώμα, προκαλώντας εν τέλει περισσότερη δίψα.

Στο μεταξύ, το αλκοόλ διεγείρει τα νεφρά και επιταχύνει τον μεταβολισμό και τη διούρηση, κάτι που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη απώλεια υγρών και αφυδάτωση. Γι’ αυτό χρειάζεται κατανάλωση νερού με την κατανάλωση μπίρας, για να παραμένει κάποιος ενυδατωμένος.

Μην πίνετε μπίρα με ψητά κρεατικά

Μπορεί ο συνδυασμός ψητού κρέατος και μπίρας να μοιάζει ιδανικός γευστικά και σε επίπεδο απόλαυσης, στην ουσία, όμως, αυτός ο συνδυασμός σχετίζεται ουρική αρθρίτιδα, ακόμη και καρκίνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τροφές που προτιμάμε ψητές, όπως τα κρεατικά, το συκώτι και τα θαλασσινά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως και η μπίρα, τα υψηλά επίπεδα των οποίων σχετίζονται με την ουρική αρθρίτιδα.

Συν τοις άλλοις, το ψήσιμο του κρέατος προκαλεί την έκλυση καρκινογόνων ουσιών και η κατανάλωση αλκοόλ διευκολύνει την απορρόφησή τους, επηρεάζοντας το βλεννογόνο του πεπτικού.

Μην προτιμάτε την μπίρα σας παγωμένη

Εκτός του ότι οι περισσότερες μπίρες πρέπει να μην καταναλώνονται παγωμένες ώστε να είναι πιο αισθητή η γεύση και τα αρώματά τους, η παγωμένη μπίρα επηρεάζει την πέψη, μειώνοντας τη θερμοκρασία του γαστρεντερικού συστήματος πολύ γρήγορα και τη ροή του αίματος στο πεπτικό.

Μπορεί, μάλιστα, να προκαλέσει γαστρεντερικές παθήσεις όπως διάρροια, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις σχετίζεται με οξεία παγκρεατίτιδα.

Μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση

Παρά τη χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η μπίρα παραμένει αλκοολούχο ποτό και η μεγάλη κατανάλωση οδηγεί σε απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα. Αυτό επιβαρύνει το συκώτι, τα νεφρά και την καρδιά, ενώ μπορεί να βλάψει και άλλα όργανα. Μην ξεχνάτε ότι η κατανάλωση μπίρας σχετίζεται και με τη δημιουργία λίθων, γι’ αυτό μην ξεπερνάτε ποτέ τις 1-2 μπίρες την ημέρα.

Μην επιλέγετε οποιαδήποτε μπίρα

Οι μπίρες χωρίζονται σε δύο γενικότερες κατηγορίες, τις επεξεργασμένες και τις ανεπεξέργαστες, οι οποίες δεν έχουν περάσει τη διαδικασία παστερίωσης για την απομάκρυνση βακτηρίων. Το σώμα και η υφή της μπίρας αυτής είναι καλύτερο σε σχέση με την επεξεργασμένη μπίρα, ενώ περιέχει περισσότερα αμινοξέα και πρωτεΐνες.

Πολλοί, λοιπόν, την προτιμούν, αλλά στην περίπτωση παχύσαρκων ατόμων χρειάζεται προσοχή γιατί προκαλεί αύξηση των γαστρικών υγρών και της όρεξης.

 

Clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά έντερα και εντόσθια – Κίνδυνος δηλητηρίασης

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο

Efi Nika