Newsitamea.gr
NEWS FEED ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις – ΣτΕ: Αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου – Τι σημαίνει για επικουρικές, αναδρομικά, εισφορές

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αντισυνταγματικές έκρινε το ΣτΕ μετά από 32 μήνες πολλές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι αναμένουν αναδρομικά ποσά.

Ειδικότερα κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών και Ελεύθερων Επαγγελματιών, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν άνω των 1.300 ευρώ ενω κρίθηκε αντισυνταγματικό και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν το ΣτΕ δεν δίνει αναδρομικότητα στις αποφάσεις του καθώς η ισχύς των αποφάσεων του ΣτΕ δεν έχουν αναδρομική εφαρμογή και η ισχύς τους αρχίζει από σήμερα, απο την έκδοση των αποφάσεων.

Ειδικότερα το ΣτΕ δημοσιοποίησε πέντε αποφάσεις που αφορούν το νόμο Κατρούγκαλου και ειδικότερα τον ΕΦΚΑ, τις επικουρικές συντάξεις, τα μπλοκάκια, την αναπλήρωση των συντάξεων.

Οι αποφάσεις αφορούν 2.750.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποστεί μετά συνεχείς περικοπές των συντάξεων τους. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.

Έτσι, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνουν εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια) σε σύγκριση με τους μισθωτούς απασχολούμενους.

Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό κατά οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Επίσης, έκρινε το ΣτΕ στο θέμα αυτό ότι στον νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί απασχολούμενοι. Ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Δηλαδή δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων.

Αυτό κρίθηκε στη λογική ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών και λοιπά.

H μειοψηφία στο θέμα αυτό που ήταν οριακή εξέφρασε την άποψη ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Επικουρικές συντάξεις

Αντίθετα για τις επικουρικές συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου.Κατά συνέπεια κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές και για τις παλιές και μελλοντικές.

Υπολογισμός επικουρικών συντάξεων

Αντισυνταγματική κρίθηκε και η διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ειδικότερα κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή των επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, καθώς αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.

Συγκεκριμένα, τα 1.300 ευρώ υπολογίζονται ως μικτά. Δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά.

Ακόμη το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει , μεταξύ των άλλων, οι: 63 Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, όπως και οι πρόεδροι τους ατομικά, Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων, Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα, Ένωση Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων, ατομικά αλλά και ομαδικά εκατοντάδες δικηγόροι από όλη τη χώρα, Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Αθηνών-Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Ναυπλίου και Κέρκυρας, ομαδικά και ατομικά εκατοντάδες συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας, Σύνδεσμος Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και ξενοδόχοι, Ένωση Συνταξιούχων Ταμείων Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών, πολιτικοί μηχανικοί και μηχανικοί, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, τεχνικές εταιρείες, εργολήπτες Δημοσίων έργων, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, Πανελλήνια Ένωση Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιατρών και Οδοντιάτρων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, Σύνδεσμος Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπερικών – Λογοθεραπευτών, Πανελλήνιος Σύλλογος Ειδικών Παιδαγωγών – Λογοθεραπευτών Πτυχιούχων Πανεπιστημίου, λογοθεραπευτές, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, καθώς και κτηνοτρόφοι και Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, όπως και βενζινοπώλες.

Δείτε ΣτΕ_Ολ._1880_2019_1888_2019_Οικονομικό_Επιμελητήριο_περίληψη την απόφαση για την ένταξη δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ- εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών

Δείτε ΣτΕ_Ολ._1882_2019_Τεχνικό_Επιμελητήριο_Ελλάδος_περίληψη την απόφαση για την ένταξη στον ΕΦΚΑ των υφιστάμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης μισθωτών,αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών

Δείτε ΣτΕ_Ολ._1889_2019_ΑΔΕΔΥ_περίληψη  την απόφαση για την κρατική χρηματοδότηση στις επικουρικές συντάξεις

Δείτε ΣτΕ_Ολ._1890_2019_ΟΤΟΕ_περίληψη την απόφαση για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων

Δείτε ΣτΕ_Ολ._1891_2019_Σωματείο_Ιπτάμενων_Καμπίνας_περίληψη  την απόφαση για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων

ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ρόλος του νονού και της νονάς δεν είναι μόνο για τη λαμπάδα και τα δώρα…

Efi Nika

Το «8ο Θαύμα του κόσμου»: Ο μυστηριώδης ναός του Αγίου Γεωργίου που κανείς δεν ξέρει πως χτίστηκε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Παντρέψου αυτόν που θα σε επιλέγει κάθε μέρα και θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια

Efi Nika