Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις Νοεμβρίου 2019, αυξήσεις αναδρομικά, ΚΕΑ, Α21, ΟΠΕΚΑ, 120 δόσεις- Αναλυτικά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συντάξεις Νοεμβρίου 2019, αυξήσεις αναδρομικά, ΚΕΑ, Α21, ΟΠΕΚΑ, 120 δόσεις – Αιτήσεις για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Τι θα γίνει με τις 120 δόσεις για τη ρύθμιση στην εφορία.

Σε μηνιαία βάση καταβάλλονται πλέον τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού, η πληρωμή θα γίνεται κάθε 25 του μήνα. Ετσι, η καταβολή του Σεπτεμβρίου έγινε την Τετάρτη 25 του μηνός.

Όπως είχε ανακοινώσει ο Οργανισμός, τα στοιχεία των δικαιούχων που συγκεντρώθηκαν από διαφορετικές πηγές εντάχθηκαν σε ένα, ενιαίο μητρώο και πλέον όλοι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το επίδομά τους σε μηνιαία βάση.

Έτσι οι πληρωμές έρχονται νωρίτερα, καθώς τα Άτομα με Αναπηρία εισέπρατταν τα επιδόματά τους κάθε δίμηνο και για τους δυο μήνες που είχαν προηγηθεί (για παράδειγμα, τον Ιούλιο εισέπρατταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο εισέπρατταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κ.ο.κ.).

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Νοεμβρίου 2019

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Νοεμβρίου 2019 θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.

 Συντάξεις -Αυξήσεις αναδρομικά 2019

Νέα αναδρομικά 2,5 ετών που θα μπορούσαν να αφορούν περίπου 200.000 συνταξιούχους με κύρια και επικουρική σύνταξη, αθροιστικά πάνω από τα 1.000 ευρώ «βλέπουν» ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα… κρυφά αναδρομικά προκύπτουν εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο υπολογίστηκαν οι κρατήσεις του νόμου 4093 του 2012 στην κύρια σύνταξη, την περίοδο από το καλοκαίρι του 2016 (όταν επανυπολογίστηκαν οι επικουρικές) μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, ενώ 215.000 επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν το καλοκαίρι του 2016 λόγω του επανυπολογισμού, οι κρατήσεις του νόμου 4093 του 2012 συνέχισαν να υπολογίζονται με βάση το παλιό ύψος της επικουρικής, σαν να μην είχε γίνει μείωση.

Υπενθυμίζεται πως οι μειώσεις του μνημομιακού νόμου 4093 του 2012 επιβάλλονταν με κλίμακες 5%, 10%, 15% και 20% στο άθροισμα των κύριων συντάξεων, επικουρικών και μερισμάτων άνω των 1.000 ευρώ.

Κι ενώ με την περικοπή των επικουρικών το 2016 πολλοί θα έπρεπε να αλλάξουν κλίμακα στο «ψαλίδι» του 4093 ή να γλιτώσουν από την περικοπή επειδή άλλαξε το άθροισμα του συνταξιοδοτικού τους εισοδήματος, η μνημονιακή παρακράτηση του 2012 συνέχισε να επιβάλλεται στην κύρια σύνταξη με βάση το παλιό ύψος της επικουρικής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβάλλεται για 2,5 χρόνια μια μείωση που δεν ανταποκρίνονταν στο πραγματικό εισόδημα του συνταξιούχου. Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούνιο του 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου, όλες οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίστηκαν με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού.

Όσοι συνταξιούχοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ, είχαν περικοπή στην επικουρική τους με βάση τα νέα ποσά του επανυπολογισμού.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα κάτω από 1.300 ευρώ έλαβαν και διατήρησαν προσωπική διαφορά. Συνολικά μειώθηκαν τότε 215.000 επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο, οι κρατήσεις του νόμου 4093 -που υπολογίζονται κλιμακωτά με βάση το ύψος του συνταξιοδοτικού εισοδήματος- παρέμειναν αμετάβλητες.

ΚΕΑ

Ανά έξι μήνες πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για το ΚΕΑ (keaprogram.gr) οι δικαιούχοι.

Τα Κέντρα Κοινότητας ενημερώνουν τους πολίτες αναφορικά με τις αλλαγές που ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου 2018 για τους αιτούντες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 13/οικ./33475/1935/2018 Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Για τις αιτήσεις που είναι εγκεκριμένες μέχρι αυτήν την ημερομηνία, η εισοδηματική ενίσχυση παραμένει σταθερή μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έγκρισής τους.

Με την πάροδο του εν λόγω διαστήματος, οι δικαιούχοι υποβάλλουν νέα αίτηση σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί από τον δικαιούχο απευθείας, ή μέσω του Κέντρου Κοινότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκλειστικά για τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας, της διεύθυνσης κατοικίας, του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των πεδίων διασύνδεσης με τις λοιπές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες (πχ ΤΕΒΑ).

Οι αιτούντες των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί ή τροποποιηθεί πριν από την 1.11.2018, οφείλουν να προσκομίσουν το ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού (το έντυπο θα είναι διαθέσιμο στο Κέντρο Κοινότητας, στα ΚΕΠ και στην Κοινωνική Υπηρεσία). Κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα υποβάλλουν ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ όσοι δικαιούχοι είχαν υποβάλει τους μήνες Ιανουάριο – Απρίλιο 2018.

Αιτήσεις γίνονται και στο ΚΕΑ –  Keaprogram.gr

Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συλλέξουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι:
– Αριθμός ΑΜΚΑ
– ΑΦΜ
– Πληροφορίες για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία
– Απόδειξη διαμονής
– Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού
– Για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα

Πόσο είναι το επίδομα ΚΕΑ

Όταν τελικά το επίδομα οι δικαιούχοι θα λάβουν:
– Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα
– Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα
– Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα
Επιπλέον το ΚΕΑ συνδέεται με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ΚΕΑ

Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ θα πρέπει να εκπληρούν κάποια συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται από την κινητή και ανίκητη περιουσία κάθε νοικοκυριού. Συγκεκριμένα:

Ακίνητη περιουσία ΚΕΑ

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία
Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.

ΟΠΕΚΑ  Επίδομα παιδιού Α21  : Αιτήσεις και πληρωμές

Οι πληρωμές για τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ έγιναν στις 25 Σεπτεμβρίου. Η αρχή θα γίνει με το επίδομα παιδιού Α21 και το ΚΕΑ.

Από τη στιγμή που κάποιοι δικαιούχοι δεν πληρώθηκαν τη δόση του Ιουλίου θα πάρουν αναδρομικά τα χρήματα στην επικείμενη πληρωμή, εφόσον έχουν διασταυρωθεί οι προϋποθέσεις καταβολής.

Δικαιολογητικά για Επίδομα παιδιού Α21, ΚΕΑ, Επίδομα ενοικίου ΟΠΕΚΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

Μετά την υποβολή της αίτησης, εφόσον πληρείτε τα κριτήρια του επιδόματος εμφανίζεται, στην αρχή της αίτησης όταν κάνετε προβολή, το μήνυμα: «Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είστε δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και υπολογίζονται τα παρακάτω ποσά».

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της ως προς τα λοιπά. Μόνο μετά την υποβολή της, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ μπορεί να ελέγξει το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και να το εγκρίνει ή μη.

Μπορείτε να παρακολουθείται την πορεία της αίτησης σας, μέσω της πλατφόρμας κάνοντας προβολή της αίτησης για να διαπιστώσετε αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αν έχει εγκριθεί ή όχι το επισυναπτόμενο και για ποιό λόγο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΟΥ ΜΕΛΟΥΣ

Για να προσθέσετε νέο μέλος: Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στην νέα αίτηση πατάτε το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα ) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού, στην συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.

120 ΔΟΣΕΙΣ

Την παράταση της προθεσμίας, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019, για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες, έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στη ρύθμιση, ενώ αναφέρει πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις.

Αντίστοιχη ανακοίνωση για τα χρέη προς την εφορία έκανε από το βήμα της διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για την εφορία παρατείνεται επίσης για επτά ημέρες. Αργότερα, αναμένεται επίσημη ανακοίνωση και από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την νομιμοποίηση της παράτασης.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Δίνουμε παράταση, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019, σε όλους τους οφειλέτες για τη συμμετοχή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σκοπός αυτής της -μίας και μοναδικής- παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς, τις τελευταίες ημέρες, έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στη ρύθμιση. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα, δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζω, ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους», αναφέρει το kathimerini.gr. 

 

ΠΗΓΗ: tilegrafimanews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχει μόνο 1 όρο και το πήρες: Ξεκινά το επίδομα των 1.320 ευρώ για τρόφιμα, είδη βασικής ανάγκης και σχολικά

Efi Nika

Συντάξεις Μαΐου 2024: Αντίστροφη μέτρηση για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – Όλες οι ημερομηνίες

newsitamea

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Efi Nika