Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Αυτά τα συμπτώματα δεν σχετίζονται με το έντερό σου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μαζί με τα εντερικά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε και άλλα συμπτώματα που μπορεί να είναι άβολα και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή σας.

Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ( IBS ) αναφέρουν συμπτώματα που δεν σχετίζονται άμεσα με το έντερο – συμπτώματα που οι ειδικοί ονομάζουν εξωεντερικά συμπτώματα και μπορεί να τα εμφανίσετε σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος ή αλλού στο σώμα σας.

Αυτό σημαίνει ότι, μαζί με τα εντερικά συμπτώματα του IBS, μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε και άλλα συμπτώματα που μπορεί να είναι άβολα και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή σας.

Τα κύρια συμπτώματα IBS σχετίζονται με το πεπτικό σας σύστημα και περιλαμβάνουν:

Διάρροια
Δυσκοιλιότητα
Κοιλιακό άλγος

Τα σωματικά συμπτώματα που είναι εντελώς ξεχωριστά από το πεπτικό σύστημα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τα συνδέσετε με τη νόσο. Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τα πιο συχνά αναφερόμενα μη γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με το IBS είναι:

Πονοκέφαλος
Πόνος στην πλάτη
Συχνουρία
Κούραση
Κακοσμία ή άσχημη γεύση στο στόμα
Άλλα αναφερόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Δυσκολίες στον ύπνο
Μυϊκοί πόνοι
Κρύα ή τρεμάμενα χέρια
Αίσθημα παλμών της καρδιάς
Ζάλη
Πόνος κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή της σεξουαλικής επαφής

Αιτίες

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί το IBS αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των εξωεντερικών συμπτωμάτων. Η μεγάλη ποικιλία των αναφερόμενων σωματικών προβλημάτων καθιστά δύσκολη την εύρεση μιας κοινής, υποκείμενης εξήγησης.

Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί – που συμβάλλουν στο πρόβλημα των εξωεντερικών συμπτωμάτων. Η συζήτηση για το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει δύο βασικούς τομείς έρευνας.

Υποκείμενο βιολογικό αίτιο

Στην αναζήτηση ενός βιολογικού παράγοντα, οι ερευνητές εξετάζουν διάφορα συστήματα που μπορεί να είναι δυσλειτουργικά, όπως:

Το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των νευροδιαβιβαστών
Τα έμφυτα συστήματα ρύθμισης του πόνου του σώματος
Το ανοσοποιητικό σύστημα

Ψυχολογικοί παράγοντες

Η έρευνα σχετικά με τον ρόλο των ψυχολογικών παραγόντων ως πιθανών συνεισφερόντων στα εξωεντερικά συμπτώματα έχει επισημάνει δύο πιθανότητες. Οι ασθενείς με IBS μπορεί να είναι πιο πιθανό να:

Βιώσουν τα συναισθήματα ως σωματικά συμπτώματα
Έχουν υπερβολική επίγνωση των σωματικών αισθήσεων

Άλλες Θεωρίες

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι ευαισθησίες στα τρόφιμα μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία των διαφόρων παθήσεων που αντιμετωπίζουν άτομα που έχουν IBS. Στην ίδια γραμμή είναι και η θεωρία ότι η αυξημένη εντερική διαπερατότητα ( σύνδρομο διαρροής εντέρου ) παίζει ρόλο. Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Η υψηλή συχνότητα των εξωεντερικών συμπτωμάτων στο IBS υποδηλώνει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λάβει την κατάλληλη προσοχή από τους ειδικούς.

Ο γιατρός σας πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες για την υγεία σας και να εργαστεί για να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας που θα αντιμετωπίζει όλα τα σωματικά σας παράπονα.

Η εστίαση σε παρεμβάσεις που αφορούν το σώμα ως σύνολο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Αυτό περιλαμβάνει διατροφικές τροποποιήσεις , φυτικά συμπληρώματα , αντικαταθλιπτικά και παρεμβάσεις στον εγκέφαλο/έντερο, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή η υπνοθεραπεία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω

Efi Nika

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea