Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΣτΕ: Τέλος στα αναδρομικά των συντάξεων – Μέσα σε 6 μήνες διόρθωση του νόμου Κατρούγκαλου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τέλος στα αναδρομικά των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια δίνει η απόφαση του ΣτΕ η οποία ουσιαστικά δικαιολογεί όλους τους μνημονιακούς νόμους.

Ειδικότερα παρα την αντισυνταγματικοτητα των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, των ποσοστών αναπλήρωσης και των εισφορών των μη μισθωτών δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να νομοθετήσει εντός εξαμήνου για να διορθώσει τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά του νόμου Κατρούγκαλου οτι πλεον είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης αν θέλει να διορθώσει τα ποσά των συντάξεων τους. Για όσους ωστόσο έχουν προσφύγει κατά του νόμου Κατρούγκαλου δικαιώνονται με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ και έτσι είναι οι μόνοι που μπορούν να πάρουν χρήματα αναδρομικά.

Ειδικότερα αντισυνταγματικοί κριθήκαν ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, ελευθέρους επαγγελματίες και ο υπολογισμός των 260.000 επικουρικών συντάξεων, παλιών και νέων. Έτσι ο επανυπολογισμός 260.000 συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου κρίνεται άκυρος και μέσα σε 6 μήνες η κυβέρνηση πρέπει να φέρει νέα διάταξη. Παράλληλα αντισυνταγματικη κρίθηκε και η περικοπή επικουρικών συντάξεων για τους συνταξιούχους που είχαν μεικτά σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, ενώ αντισυνταγματικό κρίνεται και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική τη διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ειδικότερα κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ διότι αντίκειται στην αρχή αναλογικότητας και ισότητας.

Tα 1.300 υπολογίζονται ως μικτά. Δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά. Kαι εδώ μετά την απόφαση του ΣτΕ η πολιτεία πρέπει άμεσα να νομοθετήσει.

Επίσης μέσα στο ίδιο διάστημα οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των μισθωτών.

Συνταγματικό πάντως κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι υπάγονται στον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα ΕΦΚΑ. Συνταγματικό κρίθηκε επίσης ότι η βάση επανυπολογισμού των συντάξεων είναι το έτος 2014, όποτε είχαν γίνει περικοπές με βάση τα πρώτα μνημόνια, όποτε αποκλείεται το ενδεχόμενο προσφυγών. Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη κρίθηκε συνταγματική με οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων.

ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντάξεις Μαΐου 2024: Αντίστροφη μέτρηση για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – Όλες οι ημερομηνίες

newsitamea

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Efi Nika

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika