Newsitamea.gr
Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Προκαλεί συμπτώματα 5 χρόνια πριν τη διάγνωση – Ποια είναι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες εξετάζοντας τους ιατρικούς φακέλους χιλιάδων πασχόντων και υγιών εθελοντών.

Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι πιθανό να ταλαιπωρούνται από ορισμένα προβλήματα υγείας 5 χρόνια πριν την διάγνωσή της, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γαλλία.

Εξετάζοντας τους ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 20.000 ασθενών διαπίστωσαν πως είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν ταλαιπωρηθεί ξαφνικά από ανεξήγητη δυσκοιλιότητα, ουρολοιμώξεις κ.λπ.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό σημαίνει πως προκαλείται από την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο λανθασμένα επιτίθεται στο προστατευτικό περίβλημα των νεύρων (στην μυελίνη ουσία) και το καταστρέφει.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι τα ίδια πρόδρομα προβλήματα που έχουν οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση, τα εκδηλώνουν με αυξημένη συχνότητα και οι πάσχοντες από άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως:

  • Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • Η νόσος του Crohn

Τα αυτοάνοσα νοσήματα συνήθως εκδηλώνονται σε νεαρούς ενήλικες. Είναι επίσης συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι διεργασίες που οδηγούν τελικά στην πολλαπλή σκλήρυνση πιθανώς αρχίζουν πολλά χρόνια νωρίτερα, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, εξέτασαν δεδομένα από:

  • 20.174 νεοδιαγνωσθέντες πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση
  • 54.790 υγιείς συνομηλίκους τους
  • 30.477 πάσχοντες από νόσο του Crohn
  • 7.337 ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και άλλα ερευνητικά κέντρα, εξέτασαν εάν και πόσοι συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει 113 διαφορετικά νοσήματα και συμπτώματα 5 χρόνια πριν και μετά τη διάγνωση του οποιουδήποτε αυτοάνοσου νοσήματος.

Σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές, οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν 5 χρόνια πριν τη διάγνωση της σκληρύνσεως:

  • Κατάθλιψη (22% περισσότερες πιθανότητες)
  • Δυσκοιλιότητα (50% περισσότερες πιθανότητες)
  • Ουρολοιμώξεις (38% μεγαλύτερος κίνδυνος)
  • Σεξουαλικά προβλήματα (47% πιθανότερα)
  • Κυστίτιδα (21% περισσότερες πιθανότητες)

Και τα αντικαταθλιπτικά

Επιπλέον, το 14% των ασθενών λάμβαναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα 5 χρόνια πριν διαγνωστούν με σκλήρυνση. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υγιείς εθελοντές την πενταετία πριν τη μελέτη ήταν 10%.

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν:

  • 37% στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
  • 19% σε εκείνους χωρίς τη νόσο

«Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ συνηθισμένα και προφανώς δεν θα εκδηλώσει πολλαπλή σκλήρυνση όποιος τα παρουσιάσει. Ωστόσο αν τα αναπτύξουν ασθενείς υψηλού κινδύνου για τη νόσο, καλό είναι να συμβουλευθούν τον γιατρό τους», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Celine Louapre, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στη Σορβόννη.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν, λ.χ., όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, εξήγησε. Το ίδιο και όσοι έχουν ύποπτα ευρήματα στις απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, αλλά όχι ακόμα συμπτώματα.

 

giatros-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika