Τώρα που διανύουμε την περίοδο της νηστείας του Πάσχα, αυτό το νηστίσιμο σιροπιαστό ραβανί με καρύδα, είναι ό,τι πρέπει!
Τώρα που διανύουμε την περίοδο της νηστείας του Πάσχα, αυτό το νηστίσιμο σιροπιαστό ραβανί με καρύδα, είναι ό,τι πρέπει!
Πλούσια υφή, σιροπιαστό με τη γεύση της καρύδας για τους λάτρεις και με το κερασάκι στην κορυφή. Η συνταγή από την food blogger paxxi.
Συνταγή για νηστίσιμο ραβανί
Υλικά
110 ml ελαιόλαδο
250 γρ ζάχαρη
220 ml χυμό πορτοκαλιού
1 ΚΣ μαγειρική σόδα
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
100 γρ τριμμένη αποξηραμένη καρύδα
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
300 γρ ζάχαρη
300 γρ νερό
φλούδα λεμονιού
Γαρνίρισμα:
20 γρ τριμμένη αποξηραμένη καρύδα προαιρετικά
12 κεράσια μαρασκίνο προαιρετικά
Εκτέλεση
Στο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη σταδιακά χτυπώντας με το μίξερ ή με το σύρμα.
Βάζω το μισό χυμό πορτοκαλιού και στον υπόλοιπο διαλύω μέσα του τη σόδα και το προσθέτω κι αυτό στο μείγμα μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύω.
Συνεχίζω με την καρύδα και έπειτα με το σιμιγδάλι και το αλεύρι.
Λαδώνω ένα πυρίμαχο ταψί 24 x 24 εκ και ρίχνω το μείγμα μέσα.
Ψήνω στις αντιστάσεις στους 180*C, στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά (αν χρειαστεί μετά τα 30 λεπτά καλύπτω με αλουμινόχαρτο).
Για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα του λεμονιού και τα αφήνω να βράσουν για 2 λεπτά.
Βγάζω την κατσαρόλα από την εστία και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
Όταν ψηθεί το ραβανί το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω 5-10 λεπτά να κρυώσει, το κόβω σε κομμάτια και του ρίχνω το κρύο σιρόπι σε όλη την επιφάνεια.
Το αφήνω να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει πριν σερβίρω γαρνίρω από πάνω με λίγη καρύδα και από ένα κεράσι σε κάθε κομμάτι.