Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να «εξαφανίζει» τον καρκίνο μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να «εξαφανίζει» τον καρκίνο μαστού

Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων εγκεκριμένων για τον καρκίνο του μαστού, εκρίζωσε τη νόσο σε μερικές γυναίκες μέσα σε μόλις 11 ημέρες, ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες.

Χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα αυτά ως «συνταρακτικά», οι επιστήμονες δήλωσαν πως αν επιβεβαιωθούν, θα γλιτώσουν πολλές γυναίκες από την χημειοθεραπεία που γίνεται σε πολλές γυναίκες μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου του Μαστού (EBCC-10) που διεξάγεται στο Άμστερνταμ.

Όπως είπαν οι επιστήμονες, περισσότερες από μία στις τέσσερις νεοδιαγνωσθείσες γυναίκες με καρκίνο μαστού θετικό στην πρωτεΐνη HER2, οι οποίες έλαβαν τον συνδυασμό των φαρμάκων λαπατινίμπη (lapatinib) και τραστουζουμάμπη (trastuzumab) πριν υποβληθούν σε άλλη θεραπεία, είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται σημαντικά ή να εξαφανίζονται.

Στην πραγματικότητα, στο 11% από αυτές οι όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς και στο 17% συρρικνώθηκαν πάρα πολύ.

Μάλιστα μερικές από αυτές είχαν εξάπλωση του καρκίνου στους επονομαζόμενους λεμφαδένεςφρουρούς κατά την εποχή της διάγνωσης (στάδιο 2Β του καρκίνου του μαστού). Οι φρουροί-λεμφαδένες είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά σε έναν όγκο.

Η χορήγηση των φαρμάκων έγινε με στόχο να συρρικνωθούν οι όγκοι πριν από την εγχείρηση, ώστε να είναι πιο εύκολη η αφαίρεσή τους.

Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις οι χειρουργοί δεν κατόρθωσαν να βρουν τους όγκους, οι οποίοι έφθαναν έως και τα τρία εκατοστά σε διάμετρο, όταν ήρθε η ώρα της αφαίρεσής τους.

«Το να εξαφανιστούν συμπαγείς όγκοι σε διάστημα 11 ημερών είναι πρωτάκουστο. Πρόκειται για συνταρακτικά αποτελέσματα», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νάιτζελ Μπάντρεντ, καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, σε συνέντευξη Τύπου του συνεδρίου.

Επειδή, ωστόσο, η μελέτη ήταν μικρή (τον συνδυασμό έλαβαν μόνο 66 ασθενείς επί συνόλου 257 που συμμετείχαν σε αυτήν), ο δρ Μπάντρεντ και οι συνεργάτες του είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι τα ευρήματα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες πριν προταθεί η ευρεία χρήση του συνδυασμού των δύο φαρμάκων.

Οι ενδείξεις

Οι θετικοί στην HER2 καρκίνοι μαστού αποτελούν την μία από τις τρεις κύριες μορφές της νόσου, με βάση τις οποίες καθορίζεται η θεραπεία που χορηγείται στις ασθενείς. Οι καρκίνοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το περίπου 20% των κρουσμάτων του και αντιμετωπίζονται κυρίως με την τραστουζουμάμπη.

Η λαπατινίμπη είναι εγκεκριμένη σε συνδυασμό με καπεσιταμπίνη (ένα άλλο αντικαρκινικό φάρμακο) ή με τραστουζουμάμπη για τις γυναίκες με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο θετικό στην HER2, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν ή επιδεινώθηκαν παρά τις θεραπείες που έκαναν.

Στη νέα μελέτη, όμως, οι γιατροί δοκίμασαν το συνδυασμό αμέσως μετά τη διάγνωση (στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολάβησαν έως την χειρουργική εκτομή των όγκων) και σε πρωιμότερα στάδια της νόσου.

Η ελπίδα τους είναι πως αν επαληθευτούν τα ευρήματά τους σε μεγαλύτερες μελέτες, πολλές γυναίκες θα γλιτώσουν την χημειοθεραπεία που είθισται να γίνεται μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου και θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και πρόγνωση.

Το γεγονός ότι τα δύο φάρμακα είναι ήδη εγκεκριμένα, μπορεί να συντομεύσει σημαντικά τη διάρκεια των μεγαλύτερων μελετών.

«Σημαντικό τμήμα της ιατρικής εξέλιξης αποτελεί η επινόηση νέων τρόπων χρήσης ήδη υπαρχόντων φαρμάκων», επισήμανε ο Μπάντρεντ. «Η μελέτη μας έδειξε ότι υπάρχει μία ομάδα ασθενών οι οποίες ανταποκρίνονται εξαιρετικά καλά στη συνδυασμένη αγωγή αμέσως μετά τη διάγνωση – και αυτό είναι κάτι που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω».

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea