Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Σημαντική πρόοδος στη μάχη κατά του καρκίνου!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

27

Σημαντική πρόοδος στη μάχη κατά του καρκίνου!!!

 

Η συχνότητα του καρκίνου αυξάνεται διαρκώς. Το 2012 παρουσιάστηκαν σε όλο τον κόσμο 14,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις (GLOBOCAN 2012), με πρόβλεψη ότι το 2020 θα έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια. Αυτό οφείλεται κατά βάση στο ότι ο καρκίνος είναι νόσος της τρίτης ηλικίας και είναι δεδομένο ότι υπάρχει παγκοσμίως αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων.

Τα καλά νέα είναι ότι λόγω της μεγάλης προόδου στην ογκολογία οι πάσχοντες από καρκίνο ζουν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Η πλειονότητα των ασθενών (το ποσοστό πλησιάζει το 60%-65%) υπερβαίνει την πενταετή επιβίωση και πλέον μιλάμε για τους «μακράν επιβιώσαντες» ασθενείς, οι οποίοι φτάνουν τα 12 εκατομμύρια στην Ευρώπη έναντι των 3 εκατομμυρίων που ήταν τη δεκαετία του 1970.

Σε πολλά νεοπλάσματα (όπως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, στα μελανώματα του δέρματος κ.λπ.) καταφέραμε να προσαρμόσουμε τη θεραπεία στη νόσο. Αυτό σημαίνει πως έγινε εφικτή η επινόηση αντινεοπλασματικής θεραπείας προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις της νόσου, δηλαδή έγινε εφικτή η εξατομίκευση.

Ετσι, έχουμε πιο εκλεκτικά φάρμακα, τις βιολογικές θεραπείες, που αναδείχθηκαν χάρη στις προόδους της μοριακής βιολογίας. Πρόκειται για στοχεύουσες θεραπείες, δηλαδή για φάρμακα που στοχεύουν σε συγκεκριμένους μοριακούς στόχους και αναστέλλουν την εξέλιξη του καρκινικού κυττάρου.

Με άλλα λόγια, οι θεραπείες αυτές είναι κομμένες και ραμμένες για συγκεκριμένους ασθενείς, τους οποίους καθορίζουμε παίρνοντας πληροφορίες από την ταυτοποίηση του καρκινικού κυττάρου μέσω της ιστολογικής εξέτασης. Με τις πληροφορίες αυτές και βασισμένοι στις γνώσεις της μοριακής βιολογίας, μπορούμε να προσαρμόζουμε ανάλογα τη θεραπεία μας και ο ασθενής να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Με δεδομένη όμως την πολυπλοκότητα της θεραπείας του ασθενούς με καρκίνο, χρειάζεται η συνεργασία όλων των υποειδικοτήτων της ογκολογίας έτσι ώστε ο ασθενής να τύχει ιδανικής αντιμετώπισης με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η Αθηνά Χριστοπούλου είναι παθολόγος – ογκολόγος, διευθύντρια του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που θα ξυπνήσεις στη γυναίκα, αυτό θα πάρεις…

Efi Nika

Ιός του Δυτικού Νείλου: Αναμένεται αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών – Πώς να προφυλαχθείτε

Efi Nika

Αποτρίχωση με λέιζερ: Τι είναι και πως να προφυλαχτείτε από τις επιπλοκές

Efi Nika