Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

RePOOPulate: συνθετικά κόπρανα αντικαθιστούν τη “μεταμόσχευση” περιττωμάτων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK


Εάν το βακτήριο clostridium difficileβρεθεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο παχύ έντερο ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά

προβλήματα, όπως η ακατάσχετη διάρροια.

Συνήθως η εξάπλωση του c. difficileπεριορίζεται από τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου(προβιοτικά), τα οποία όμως αφανίζονται από τη λήψη αντιβιοτικών με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα.
Η θεραπεία απαιτεί συχνά την“μεταμόσχευση” κοπράνων ενός τρίτου ατόμου στο έντερο του ασθενούς με κλύσμα. Όχι ό,τι καλύτερο.
Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η ομάδα της μικροβιολόγου Έμμα Άλεν-Βέρκο του Πανεπιστημίου Guelph του Καναδά που αναπτύσσει συνθετικά κόπρανα, στο πλαίσιο του προγράμματος RePOOPulate.
Η μεταμόσχευση περιττωμάτων γίνεται ώστε να μεταφερθούν ευεργετικά εντερικά βακτήρια του δότη στον ασθενή λήπτη και να αντικαταστήσουν εκείνα που αφανίστηκαν από τα αντιβιοτικά.
Η μέθοδος αυτή ενέχει ωστόσο τον κίνδυνο μεταφοράς επικίνδυνων ιών.
Τα εργαστηριακά κόπρανα του RePOOPulate είναι αποτέλεσμα αποστειρωμένων βακτηριακών καλλιεργειών στο έντερο, με τη βοήθεια του “Robo-gut”, ενός συστήματος εξομοίωσης των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο παχύ έντερο.
Με αυτό τον τρόπο ελέγχεται η ακριβής σύνθεση και βακτηριδιακή σύσταση των τεχνητών κοπράνων και περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από τις μεταμοσχεύσεις.
Πειράματα σε ασθενείς με το RePOOPulate έδειξαν πως εξαλείφθηκαν τα επιβλαβή βακτήρια c. difficile και πως τα ευεργετικά βακτήρια είχαν επιζήσει στο έντερο.
Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν το RePOOPulate για να αντιμετωπίσουν και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες των εντέρων, την παχυσαρκία, αλλά και τον αυτισμό που έχει συνδεθεί με την παρουσία συγκεκριμένων εντερικών μικροβίων.
http://www.econews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όποιος διαχωρίζεται από τη μάζα… είναι τρελός

Efi Nika

7 μύθοι για τον πόνο στην πλάτη – Τι ισχύει τελικά;

Efi Nika

Ποια πνευμονική νόσος αυξάνει 80% τον συνολικό κίνδυνο για καρκίνο

Γιώργος Newsitamea