Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ψυχική νόσος που εξαπλασιάζει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η μέση ηλικία μεταξύ των συμμετεχόντων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν μόλις τα 50 έτη.

Τα άτομα που έχουν διπολική διαταραχή διατρέχουν αισθητά υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Φινλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται σε συνδυασμό εξωτερικών αιτιών (όπως αυτοκτονίες, ατυχήματα και βία) και σωματικών προβλημάτων υγείας, όπως ασθένειες από αλκοόλ και καρδιά.

Η στόχευση παρεμβάσεων στην κατάχρηση ουσιών πιθανότατα θα μειώσει τους πρόωρους θανάτους, που οφείλονται τόσο σε εξωτερικές όσο και σε φυσικές αιτίες, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Mental Health.

“Η πρόληψη της αυτοκτονίας παραμένει προτεραιότητα και απαιτείται καλύτερη επίγνωση του κινδύνου υπερβολικής δόσης και άλλων δηλητηριάσεων”, ανέφεραν οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Tapio Paljärvi του νοσοκομείου Niuvanniemi στο Kuopio της Φινλανδίας.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 47.000 Φινλανδοί μεταξύ 15 και 64 ετών με διπολική διαταραχή.

Η διπολική διαταραχή συνδέθηκε με εξαπλάσια αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από εξωτερικά αίτια, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Διπλασίασε τον κίνδυνο θανάτου λόγω σωματικής ασθένειας.

Συνολικά, περίπου το 7% των συμμετεχόντων πέθανε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε το 2004 έως το 2018.

Η μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 50 έτη. Περίπου το 65% αυτών των θανάτων ήταν μεταξύ ανδρών, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούσαν το 57% του πληθυσμού της μελέτης. Οι σωματικές ασθένειες προκάλεσαν το 61% των θανάτων και οι εξωτερικές αιτίες ευθύνονταν για το 39%.

Για εκείνους των οποίων ο θάνατος αποδόθηκε σε σωματική ασθένεια:

  • το 29% προκλήθηκε από το αλκοόλ
  • 27% σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 22% σε καρκίνο
  • 4% σε αναπνευστικές παθήσεις
  • 2% σε διαβήτη και
  • 1% σε διαταραχές συμπεριφοράς που σχετίζονται με κατάχρηση άλλων ουσιών
  • το υπόλοιπο 15% ήταν από άλλες αιτίες

Μεταξύ των 595 θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ:

  • η ηπατική νόσος ευθύνεται για το 48%
  • η τυχαία δηλητηρίαση από αλκοόλ για το 28% και
  • η εξάρτηση από το αλκοόλ για το 10%

Οι περισσότεροι θάνατοι από εξωτερικές αιτίες (58%) ήταν αυτοκτονίες και σχεδόν οι μισοί από αυτούς (48%) προκλήθηκαν από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων φαρμάκων ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές απέκλεισαν από την μελέτη άτομα που είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και άλλες ψυχωσικές ασθένειες, ψυχικά νοσήματα που θα υποτιμούσαν τους επιπλέον θανάτους από διπολική διαταραχή. Ένα ιστορικό επίμονων συμπτωμάτων ψύχωσης, παραισθήσεων και παραισθήσεων σχετίζεται στενά με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η τρέχουσα εστίαση στην πρόληψη του υπερβολικού θανάτου λόγω σωματικής ασθένειας θα πρέπει να επανεξεταστεί, είπαν οι συγγραφείς, επειδή οι εξωτερικές αιτίες φαίνεται να παίζουν τελικά μεγαλύτερο ρόλο.

Είπαν ότι απαιτείται μια ισορροπημένη εξέταση μεταξύ της θεραπευτικής ανταπόκρισης, των πιθανών μακροπρόθεσμων παρενεργειών διαφορετικών φαρμάκων και του κινδύνου πρόωρου θανάτου από συγκεκριμένη αιτία, ειδικά σε νεότερους ανθρώπους.

 

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ζωή είναι καλύτερη όταν τη ζεις με αληθινές φίλες

Efi Nika

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika