Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση: Δείτε για ποιες μορφές καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια δερματική νόσος.

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη διαταραχή που προκαλεί τον ταχύτερο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων – πολλές φορές έως και 10 φορές από το κανονικό.

Αυτό έχει ως συνέπεια να συσσωρεύονται και να σχηματίζουν ανώμαλες κόκκινες ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από λευκές, αποσπώμενες από το δέρμα φολίδες (λέπια).

Μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συχνότερα εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες, τα γόνατα και το κάτω μέρος της πλάτης.

Στους περισσότερους ανθρώπους επηρεάζει μόνο μερικές περιοχές, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να καλύψει μεγάλα μέρη του σώματος.

Η αιτιολογία της είναι άγνωστη και στην εμφάνισή της εικάζεται ότι εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες. Μπορεί να πυροδοτηθεί από καταστάσεις όπως το συναισθηματικό στρες, λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, ορισμένα φάρμακα. Οι ασθενείς βιώνουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου. Ο λόγος εικάζεται ότι είναι η φλεγμονή και ο ρόλος της τόσο στην παθογένεση της ψωρίασης, όσο και στην ογκογένεση.

Δείτε για ποιες μορφές καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο η ψωρίαση:

  • Λέμφωμα
  • Καρκίνο του δέρματος
  • Καρκίνο του πνεύμονα
  • Καρκίνο του οισοφάγου
  • Καρκίνο στο συκώτι
  • Καρκίνο στο πάγκρεας
  • Καρκίνο στα νεφρά
  • Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
  • Καρκίνος του ορθού

Πως Επηρεάζεται Η Ζωή Ενός Ανθρώπου Με Ψωρίαση;

Η ψωρίαση προσβάλλει το δέρμα και τα νύχια και συνδέεται με αρκετές συννοσηρότητες. Οι δερματικές βλάβες είναι εντοπισμένες ή γενικευμένες, τις περισσότερες φορές είναι ερυθρές βλατίδες και πλάκες, συμμετρικές, σαφώς περιγεγραμμένες, καλυμμένες συνήθως με λευκές ή αργυρόχρωμες φολίδες.

Οι βλάβες προκαλούν φαγούρα, τσούξιμο και πόνο. Εκτός από την προσβολή του δέρματος και των νυχιών, ενδέχεται να αναπτυχθεί φλεγμονώδης αρθρίτιδα (ψωριασική αρθρίτιδα). Οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Επιπλέον, η ψωρίαση επηρεάζει την ψυχική υγεία και οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο υφίστανται σημαντική κοινωνική στιγματοποίηση. Για πολλούς λόγους, η ψωρίαση μπορεί να είναι ψυχολογικά ανυπόφορη. Η ζωή των ασθενών γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη όταν υπάρχει ψωρίαση σε πολύ ορατές περιοχές του δέρματος όπως το πρόσωπο και τα χέρια.

Τα σχετικά ψυχολογικά προβλήματα ενδέχεται να επηρεάσουν τις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες και την εργασία. Συχνά προκαλεί αμηχανία, έλλειψη αυτοεκτίμησης, άγχος και αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης.

 

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika