Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ψώρα: Έτσι θα καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ψώρα: Έτσι θα καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα

Η ψώρα είναι μια μεταδοτική πάθηση του δέρματος, που οφείλεται στο ακάρεο της ψώρας και χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο κνησμό. Η ψώρα μεταδίδεται με τη στενή επαφή του δέρματος και γι’ αυτό στους ενήλικες είναι αποτέλεσμα συνήθως σεξουαλικής επαφής με κάποιον ήδη πάσχοντα, ενώ στα παιδιά μεταδίδεται κυρίως με το συγχρωτισμό, για παράδειγμα στο σχολείο, ή την κατασκήνωση.

Σπανιότερα μπορεί να μεταδοθεί με τη χρήση κοινών κλινοσκεπασμάτων και χειροπετσετών, γι’ αυτό και μπορεί να προσβάλλει μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ψώρα – Συμπτώματα

Η ψώρα είναι μια από τις συχνότερες παρασιτικές δερματοπάθειες, και πάντα πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα ο ασθενής να πάσχει από αυτή αν μας παραπονείται για έντονο και επίμονο κνησμό, ακόμα και αν δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τις χαρακτηριστικές βλάβες της. Οι χαρακτηριστικές βλάβες της νόσου είναι οι σήραγγες, που σκάβει στην επιδερμίδα το θηλυκό άκαρι για να εναποθέσει τα αβγά του. Αν και ο κνησμός είναι διάχυτος, η νόσος στους ενήλικες δεν αφορά το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής και το λαιμό ενώ αντίθετα στα μικρά παιδιά μπορεί να μεταδοθεί και στο κεφάλι και ιδίως στα μάγουλα.

Ψώρα – Πώς εκδηλώνεται στο σώμα

Οι πιο συνηθισμένες εντοπίσεις των βλαβών (σήραγγες και μικρές κοκκινωπές ή στο χρώμα του δέρματος βλατίδες) είναι στους αγκώνες, στο έσω τοίχωμα στις μασχάλες, στη μέση, τους γλουτούς, τους καρπούς, στα πλάγια των δακτύλων, στα μεσοδακτύλια διαστήματα, στον ομφαλό, στα γεννητικά όργανα και στις θηλές του μαστού στις γυναίκες. Όπως είπαμε το βασικό σύμπτωμα είναι ο βασανιστικός κνησμός, ιδίως τη νύχτα, που εμποδίζει τον ύπνο, ενώ αν ξύνονται και άλλα μέλη της οικογένειας η διάγνωση είναι σχεδόν δεδομένη. Μια παραλλαγή της κλασσικής ψώρας είναι η ονομαζόμενη νορβηγική, που εμφανίζεται σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και σε άτομα που δεν έχουν την αίσθηση του κνησμού (πχ πάσχοντες από νευρολογικά νοσήματα) οπότε το παράσιτο πολλαπλασιάζεται υπερβολικά στην επιφάνεια του δέρματος και είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί και στους γύρω.

Ψώρα από ζώα

Η ψώρα είναι νόσος που προσβάλλει και ζώα, τόσο παραγωγής όπως το πρόβατο ή το άλογο όσο και οικόσιτα όπως ο σκύλος και η γάτα. Το παράσιτο που προκαλεί τη νόσο στα ζώα είναι διαφορετικό από αυτό που μολύνει τον άνθρωπο και δεν πολλαπλασιάζεται στο δέρμα του. Αν μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο προκαλεί πάλι κνησμό και εξάνθημα που όμως φεύγουν σε λίγες ημέρες μόνα τους, αν φυσικά απομακρυνθεί ή θεραπευθεί και το πάσχον ζώο. Ψώρα – Θεραπεία Η θεραπεία της ψώρας είναι απλή αλλά χρειάζεται πρόγραμμα. Από τα αρχαία χρόνια η θεραπεία γινόταν με σκευάσματα που περιείχαν θειάφι και ακόμα και στις μέρες μας το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε μέγιστη ασφάλεια όπως στα μικρά παιδιά και τις εγκύους, με τη μορφή του καθιζιθέντος θείου σε βαζελίνη. Συχνότερα πάντως εφαρμόζουμε παρασιτοκτόνα διαλύματα ( φυσικές και συνθετικές πυρεθρίνες όπως η περμεθρίνη) σε όλη την επιφάνεια του δέρματος από το λαιμό και κάτω όλο το βράδυ για 3 συνεχόμενα βράδια και επαναλαμβάνουμε 1 εβδομάδα μετά.

Το σχήμα πρέπει να ακολουθηθεί από όλα τα μέλη της οικογένειας και τους συντρόφους τους, ενώ όλα τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό ή να αφεθούν τρια 24ωρα στο μπαλκόνι.

Ψώρα στα παιδιά και ψώρα στα βρέφη

Η ψώρα σε βρέφος, ή σε μικρό παιδί μπορεί να έχει πιο έντονα συμπτώματα από ότι σε ενήλικες. Προσβάλλονται πιο συχνά οι παλάμες και τα πέλματα. Η ψώρα σε βρέφη μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, διαταραχές του ύπνου και μπορεί το μωρό δύναμη θέλει να φάει.

Ψώρα στην εγκυμοσύνη

Κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί και στην εγκυμοσύνη, παρόλαυτα η πορεία της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζεται από τη νόσο, δεν κινδυνεύει ούτε η γυναίκα αλλά ούτε και το βρέφος.

Ψώρα, διάγνωση

Η διάγνωση είναι σηνήθως κλινική μπορεί όμως να γίνει σκαριφισμός του δέρματος από τον ιατρό και να αποκαλυφθούν τα παράσιτα.

Ψώρα, καταπολέμηση

Η αντιμετώπιση της ψώρας είναι εύκολη. Η θεραπεία της ψώρας είναι είτε τοπική με ειδική λοσιόν (πχ. περμετρίνη / permethrin) είτε σε δύσκολες περιπτώσεις με χάπια από το στόμα (ιβερμεκτίνη / ivermectin). Παλαιότερα για την καταπολέμηση της ψώρας χρησιμοποιούνταν και άλλα φάρμακα όπως για παράδειγμα με βάση το θειάφι τα οποία όμως σε σήμερα αποφεύγονται.

Η διάρκεια θεραπείας της ψώρας είναι μόνο μία ημέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται επανάληψη της θεραπείας. Αν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες του γιατρού (κατάλληλη αγωγή με τα παραπάνω φάρμακα, απολύμανση του ρούχων και των σκευασμάτων) η ψώρα θεραπεύεται εύκολα.

Όσον αφορά στην ψώρα φυσική θεραπεία ή φυσική αντιμετώπιση για παράδειγμα με βότανα και γιατροσόφια πχ. με ξύδι και ομοιοπαθητική δεν έχει αποτέλεσμα.

Η ψώρα μετά την θεραπεία: ακόμη κι αν εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για λίγο καιρό. Πλήρης ίαση έρχεται συνήθως μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Αν παρόλα αυτά μετά από τέσσερις εβδομάδες ο κνησμός επιμένει, μιλάμε για χρόνια ψώρα, η οποία ίσως χρειαστεί δυο μέχρι και τρεις φορές τον ίδιο κύκλο θεραπείας.

Ψώρα, προφύλαξη

Για να ξεφορτωθείς τα παράσιτα χρειάζονται περισσότερα από τη σωστή θεραπεία. Είναι απαραίτητο να απολυμάνεις τα ρούχα, τα σκεπάσματα και τις πετσέτες. Καλό είναι να πλένονται ακόμη και τα παιδικά παιχνίδια το οποία κρατά το μωρό κοντά στο σώμα του. Βοηθάει επίσης ο καθαρισμός του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα. Αν ένα μέλος της οικογένειας έχει ψώρα πρέπει όλη η οικογένεια να επισκεφθεί τον δερματολόγο. Συνήθως θεραπεύονται προληπτικά όλα τα μέλη της οικογένειας αλλά και όποιος είχε στενή επαφή με τον ασθενή.

Πώς φαίνεται η ψώρα στο μικροσκόπιο:

 

ΠΗΓΗ: myskin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 φράσεις που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στον εαυτό τους

Efi Nika

Η βόλτα με τον σκύλο σου βλάπτει την υγεία σας – Δείτε πώς

newsitamea

Είστε ψηλοί με κοιλιά; Ο σοβαρότατος κίνδυνος υγείας που απειλεί την υγεία του πεπτικού

Efi Nika