Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ψηφιακή σύνταξη με ένα κλικ από τον Ιούνιο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τέσσερις στις δέκα νέες συντάξεις θα βγαίνουν τον Ιούνιο με ένα κλικ – Το σχέδιο για την ψηφιακή σύνταξη

Το 40% των νέων συντάξεων θα βγαίνει με ένα κλικ από τον Ιούνιο, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν ψηφιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος που θεσπίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, η ψηφιακή σύνταξη.

Όπως μας εξηγεί, με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό επιτυγχάνεται η άμεση και η ταυτόχρονη απονομή όλων των παροχών (κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ) και ελαχιστοποιείται ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για την απονομή της σύνταξης.

Η πιλοτική απονομή της ψηφιακής σύνταξης ξεκινάει από σήμερα για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί στις 10.30 την έναρξη απονομής της ψηφιακής σύνταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη κατηγορία που θα ωφεληθεί θα είναι οι συντάξεις μεταβίβασης λόγω θανάτου, δηλαδή οι συντάξεις χηρείας.

Έτσι, όσοι δικαιούνται σύνταξη χηρείας σε ταμεία ιδιωτικού τομέα θα μπαίνουν στο efka.gov.gr για να κάνουν αιτήσεις ηλεκτρονικά. Σε ότι αφορά τις συντάξεις χηρείας δημοσίων υπαλλήλων, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τον Ιούνιο το 40% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, μέσα σε λίγες ημέρες. Έναν χρόνο μετά, έως την 1η Ιουνίου του 2021, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά θα ανέρχεται περίπου στο 90% με ένα κλικ όπως επισημαίνουν.

Το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων.

Με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας, έτσι, το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

Η καθιέρωση της ψηφιακής σύνταξης θα αφορά μόνο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και σταδιακά οι δημόσιοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ θα επικεντρωθούν στην έκδοση μόνο των παλιών συντάξεων.

Σε ότι αφορά τις παλαιές συντάξεις που εκκρεμούν αποφάσεις συνταξιοδότησης έχουν συγκροτηθεί κλιμάκια στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές Οργανικές μονάδες του ΕΦΚΑ, για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών.

Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι είναι η μηνιαία διεκπεραίωση θα φτάσει τις 13.000 υποθέσεις. Τα μέλη των κλιμακίων απασχολούνται εκτός του ωραρίου εργασίας και των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και κάθε μέλος δικαιούται μηνιαία αμοιβή υπό τον όρο της επίτευξης των ατομικών στόχων που έχουν καθοριστεί για κάθε μέλος.

ΠΗΓΗ : Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης στο Dikaiologitika News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντάξεις Μαΐου 2024: Αντίστροφη μέτρηση για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – Όλες οι ημερομηνίες

newsitamea

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Efi Nika

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika