Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Πρώτη η Ελλάδα στην αιμοδοσία παγκοσμίως, η ανάγκη όμως δεν σταματά ποτέ. Δώσε αίμα, δώσε τώρα!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μια από τις πιο σημαντικές ημέρες, η 14η Ιουνίου, η Παγκόσμια ημέρα Αιμοδοσίας και Εθελοντή Αιμοδότη καθώς το αίμα είναι το μοναδικό «προϊόν» που δεν μπορεί να βρεθεί στη φύση, να παρασκευαστεί από τον άνθρωπο( προς το παρόν), δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιο άτομο να το χαρίσει. Το αίμα παραμένει να είναι ο μόνος και ασφαλής τρόπος για να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο παγκοσμίως. Η χρήση του στην Ιατρική τεράστια: σε χειρουργεία, θεραπείες, συντήρηση ασθενών, έρευνες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρωπίνου είδους.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 είναι: «Να είσαι εκεί για τον Άλλο. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη ζωή».

Γιατί στις 14 Ιουνίου;

Η  14η Ιούνη επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λάντσταϊνερ (Karl Landsteiner), που ανακάλυψε το 1900 τις ομάδες αίματος και αργότερα τα ρέζους και τιμήθηκε με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Ο Π.Ο.Υ. επιλέγει κάθε χρόνο μία διαφορετική χώρα, η οποία φιλοξενεί αυτόν τον εορτασμό, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει την πανανθρώπινη αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος. O εορτασμός της ημέρας στοχεύει στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση των «σιωπηλών» εθελοντών αιμοδοτών που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα το 2018;

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται σε  ανακοίνωση του μεταξύ άλλων:

«Η ανάληψη της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 αποτελεί τιμή για τη χώρα μας και μια λαμπρή ευκαιρία για τη διεθνή προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της. Επίσης, η διοργάνωση εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλου του έτους, που θα κορυφωθούν στις 14 Ιούνη, θα πολλαπλασιάσει το μήνυμα για την εθελοντική αιμοδοσία και θα συνδράμει αποφασιστικά στη σταθερή προσπάθεια για τη μεταστροφή του αιμοδοτικού πληθυσμού σε 100% συστηματικούς εθελοντές».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, «παρά την οικονομική κρίση και τη λιτότητα που βιώνει επί επτά συνεχή έτη η Ελλάδα, καταγράφεται σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό, παρότι συμπεριλαμβάνεται ακόμα σημαντικός αριθμός δοτών αντικατάστασης (συγγενικό περιβάλλον ασθενών)».

Η ανάληψη αυτής της διοργάνωσης είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού μας και ότι απέναντι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης απαντάμε με αλληλεγγύη και προσφορά στον συνάνθρωπο.

Στόχος μας είναι πάνω απ’ όλα η προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών, η ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και η μετάγγιση στη νέα γενιά αιμοδοτών της ιδέας της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας ως μίας αυτονόητης και φυσιολογικής διαδικασίας που αρμόζει στη στάση του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στη ζωή και στους συνανθρώπους του. Άλλωστε η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, έχει σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), οργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Η καμπάνια ξεκίνησε την 1η Μάρτη (Ημέρα μηδενικών Διακρίσεων του ΟΗΕ) και θα κορυφωθεί στις 12-14 Ιούνη 2018, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα κέντρα αίματος όλου του κόσμου.

Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας(υπολογίζεται στο 40%) δεν γνωρίζει τις μεγάλες ανάγκες της Ελλάδας για αίμα, τη διαδικασία και έχει τη λανθασμένη εντύπωση πως η αιμοδοσία είναι μία επώδυνη ή επικίνδυνη διαδικασία. Προσωπικά δίνω αίμα 20 χρόνια, 2 με 3 φορές το χρόνο και το σώμα μου έχει μόνο οφέλη από αυτή τη διαδικασία. Έχουμε μερικά από τα καλύτερα κέντρα αιμοδοσίας στον κόσμο, με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ακόμα και ο φόβος ότι μπορεί να σας τρυπήσουν κατά λάθος και να χρειαστεί επανάληψη της διαδικασίας, θα πρέπει να θεωρείται αμελητέο γεγονός και να σκεφτείτε την προσφορά ζωής που κάνετε εκείνη τη στιγμή. Ότι αύριο μπορεί να χρειαστείτε εσείς αυτό το αίμα ή ένα κοντινό σας πρόσωπο και πως είναι σοφό να δίνουμε αίμα όχι μόνο όταν το χρειάζεται κάποιος συγγενής, φίλος ή γνωστός μας. Άλλωστε μπορεί να μην είμαστε πάντα σε θέση να προσφέρουμε ακόμα και αν το θέλουμε.

Για παράδειγμα δεν μπορείς να δώσεις αίμα όταν ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

  • δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία
  • δεν έχεις φάει κάτι τρείς –τέσσερεις ώρες πριν αιμοδοτήσεις
  • έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα !) – χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων- τουλάχιστον για 7 ημέρες
  • εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά- πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία
  • είχες κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες
  • έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες
  • είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσεις τους προηγούμενους τρείς μήνες
  • θηλάζεις το μωρό σου
  • έχεις επισκεφτεί περιοχή με ελονοσία ………………
  • είχες σεξουαλική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά
  • υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη
  • εάν γνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη
  • παίρνεις αγωγή με αντιβιοτικά ή έχεις κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια. Σε παρακαλούμε να το συζητήσεις με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας ή επικοινώνησε μαζί μας.

 

Ενημερωθείτε, δείτε από κοντά τη διαδικασία της αιμοδοσίας και θα διαπιστώσετε πως αυτά τα 10 λεπτά, έστω και μια φορά το χρόνο, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να χαρίσετε στην ανθρωπότητα. Καλή αιμοδοσία να έχουμε φέτος και κάθε χρόνο να μετράμε περισσότερες φιάλες αίματος!

Έρευνα, σύνταξη και επιμέλεια κείμενου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Υπουργείο Υγείας, Left.gr, ΕΚΕΑ,

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το «8ο Θαύμα του κόσμου»: Ο μυστηριώδης ναός του Αγίου Γεωργίου που κανείς δεν ξέρει πως χτίστηκε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Παντρέψου αυτόν που θα σε επιλέγει κάθε μέρα και θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια

Efi Nika

Πήγαν στο χωριό για Πάσχα και πέθανε η κόρη τους: Νεκρή 15 χρόνη, δεν την άκουγαν, μπήκαν στο μπάνιο κι έπαθαν σοκ

Efi Nika