Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πρόσεξε μην το πάρεις κι εσύ: Αυτό είναι το χάπι που αγοράζουν όλοι την Πρωτοχρονιά, δεν φαντάζεστε ποιο είναι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το χάπι, που έχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με ειδικούς από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, λέγεται το “χάπι της επόμενης ημέρας”

Πρόκειται για μια μέθοδο έκτακτης αντισύλληψης, που παίρνουν οι γυναίκες συνήθως μετά από μια απρόσεκτη και χωρίς προστασία σεξουαλική επαφή.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα πώλησης, μεταξύ 2016-2022, σε όλα τα καταστήματα λιανικής των ΗΠΑ, της λεβονοργεστρέλης, ενός μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου, που διατίθεται χωρίς περιορισμούς ηλικίας, από το 2013, στις ΗΠΑ.

Οι αυξήσεις του χαπιού αυξάνονται κατά 10% κατά την Πρωτοχρονιά

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν μια σημαντική αύξηση, της τάξεως του 10%, στην αγορά του συγκεκριμένου χαπιού επείγουσας αντισύλληψης την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά, αποκαλύπτοντας μια ενισχυμένη τάση των ανθρώπων να έρχονται περισσότερο σε επαφή, χωρίς προστασία αυτή την περίοδο, γεγονός που εν μέρει εξηγείται από τα συνεχόμενα πάρτι και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Τα διαθέσιμα στοιχεία, δείχνουν, επίσης, μια αυξημένη καταγραφή περιστατικών σεξουαλικής επίθεσης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η οποία, συνδυασμό με τις περιορισμένες επιλογές πρόσβασης σε εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης, λειτουργεί ενισχυτικά για την αγορά των εν λόγω χαπιών.

Το χάπι προτιμάται από γυναίκες 15-44 ετών

Τα ευρήματα έδειξαν, αναλυτικότερα, ότι οι πωλήσεις λεβονοργεστρέλης αυξήθηκαν κατά 0,63 μονάδες ανά 1.000 γυναίκες, ηλικίας 15-44 ετών, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά την Πρωτοχρονιά.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης τις πωλήσεις του χαπιού κατά τη διάρκεια άλλων εορτών, που παραδοσιακά συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά επαφής χωρίς προστασία, όπως η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποσοστά πώλησης παρουσίαζαν και πάλι αύξηση,αλά έφτασαν μόλις στο ήμισυ των πωλήσεων, που σημειώνονται την Πρωτοχρονιά.

Όπως υπογράμμισε ο ερευνητής δρ. Brandon Wagner «πρέπει να εστιάσουμε στη διαχείριση των επικίνδυνων συμπεριφορών, τις στρατηγικές πρόληψης για τον μετριασμό της σεξουαλικής βίας και τη βελτίωση της πρόσβασης στην αντισύλληψη, ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς αυτό μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους που συνδέονται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

Η επείγουσα αντισύλληψη αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος, ειδικά σε χώρες που απαγορεύουν την άμβλωση ή υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς».

Και συμπλήρωσε «μελλοντικές εργασίες πρέπει να διερευνήσουν πώς άλλες δυναμικές, όπως οι πολιτικές για την απαγόρευση των αμβλώσεων, επηρεάζουν την αγοραστική συμπεριφορά έκτακτης αντισύλληψης και συνεπάγονται πιθανές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία, ώστε να παρέχονται πιο αποτελεσματικά ασφαλείς λύσεις αντισύλληψης στις γυναίκες που την έχουν ανάγκη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea