Newsitamea.gr
AMEA news ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Προνοιακά Επιδόματα – Οι κατηγορίες αναπηρίας που δικαιούνται προνοιακό επίδομα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το Προνοιακό Επίδομα δικαιούνται οι ανασφάλιστοι και έμμεσα ασφαλισμένοι.

Σε περίπτωση που το άτομα με αναπηρία ενταχθεί στην αγορά εργασίας και ασφαλιστεί σε ασφαλιστικό οργανισμό, τότε το Προνοιακό Επίδομα διακόπτεται.

Οι κατηγορίες αναπηρίας που δικαιούνται προνοιακό επίδομα είναι οι ακόλουθες:

  • ΤΥΦΛΟΙ
  • ΚΩΦΟΙ
  • ΒΑΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
  • ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
  • ΑΙDS – ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΑ
  • ΒΑΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Στην κατηγορία Βαριάς Αναπηρίας εντάσσονται διάφορες κατηγορίες αναπηρίας όπως Επιληψία, Σακχαρώδης Διαβήτης, Ερυθρωματώδης Λύκος “και άλλα, ισχύει για άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω)
  • ΣΠΑΣΤΙΚΑ (Άτομα με εγκεφαλική παράλυση από 0–18 ετών)
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (Δικαιούνται τα άτομα που πάσχουν από κινητική αναπηρία κάτω άκρων σε ποσοστό αναπηρία 80% και άνω ή ακρωτηριασμό δύο ποδιών)
  • ΧΑΝΣΕΝΙΚΟΙ

Η κατηγορία των νεφροπαθών υπό αιμοκάθαρση λαμβάνουν διατροφικό επίδομα ίσο με το ύψος του χαμηλότερου προνοιακού επιδόματος. Δικαιούχοι του παρόντος επιδόματος επιδόματος είναι επίσης οι μεταμοσχευθέντες καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών.

Το Προνοιακό Επίδομα δικαιούνται οι ανασφάλιστοι και έμμεσα ασφαλισμένοι. Σε περίπτωση που το άτομα με αναπηρία ενταχθεί στην αγορά εργασίας και ασφαλιστεί σε οργανισμό τότε το Προνοιακό Επίδομα διακόπτεται. Για να διακοπεί πρέπει να ενημερωθεί η αρμόδια. για την καταβολή του επιδόματος, διεύθυνση πρόνοιας εγκαίρως, σύμφωνα και με την Υ.Δ. που έχει υπογράψει ο δικαιούχος ως δικαιολογητικό με την αίτηση για την έναρξη λήψης του επιδόματος. Επίσης προνοιακό επίδομα δικαιούνται και άτομα που είναι μεν άμεσα ασφαλισμένοι, αλλά δεν εργάζονται την περίοδο αυτοί και το ταμείο ασφάλισής τους δεν έχει αντίστοιχο πρόγραμμα για την οικονομική τους ενίσχυση.

Η διακοπή του Προνοιακού Επιδόματος όταν ο δικαιούχος εργάζεται δεν ισχύει για τις ακόλουθες κατηγορίες:

-Τυφλοί: Όταν ο δικαιούχος εργαστεί λαμβάνει χαμηλότερο ποσό προνοιακού επιδόματος.

-Παραπληγικοί – Τετραπληγικοί: Σε αυτή την κατηγορία το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας παρέχεται και στους εργαζόμενους.

Τα άτομα με παραπληγία-τετραπληγία που είναι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ή είναι ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι δικαιούνται το επίδομα.

Οι Ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ. (παραπληγικοί – τετραπληγικοί) δικαιούνται το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό.

Σύμφωνα με το Νόμο 3232/04  το επίδομα τετραπληγίας – παραπληγίας χορηγείται και στις ακόλουθες κατηγορίες που είναι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας &

Κοινωνικής Ασφάλισης:

  • Σε όσους πάσχουν από μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
  • Σε όσους έχουν ακρωτηριασμό κατά τα τέσσερα άκρα, από τον αστράγαλο και πάνω για τα δύο κάτω άκρα και από τον καρπό και πάνω για τα δύο άνω άκρα ή έχουν υψηλό μηριαίο ακρωτηριασμό των δύο κάτω άκρων ή πλήρη ακρωτηριασμό των δύο άνω άκρων ή αντίστοιχα ακρωτηριασμό του ενός κάτω άκρου και του ενός άνω άκρου, που δεν επιδέχονται εφαρμογής τεχνητού μέλους και
  • Σε όσους έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας μα την αμέσως περίπτωση β΄ της προηγούμενης παραγράφου.
  • Σε όσους πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας που επιφέρει παραπληγία – τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
  • Το ύψος του επιδόματος για όσους έχουν πλήρη ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους καθορίζεται στο δεκαπλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη όπως ισχύει κάθε φορά.

Γνωστοποίηση διατάξεων του ν. 4331/2015 (ΦΕΚ 69 Α΄)

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 69, τεύχος Α΄/2.7.2015 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4331/2015 «Μέτρα για την ανακούφιση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα και άλλες
διατάξεις».

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και ειδικότερα επί των άρθρων 1, 3, 8, 9 και 13 του ανωτέρω νόμου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Γνωστοποίηση διατάξεων του ν. 4331/2015 (ΦΕΚ 69 Α΄) 

Δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με την αίτηση χορήγησης των επιδομάτων:

  • Η αποφαση του ΚΕΠΑ
  • Θεωρημένο φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
  • Βεβαίωση Κρατικού Νοσοκομείου
  • Φωτοτυπία Βιβλιαρίου Ασθενείας.
  • Υπεύθυνη Δήλωση (Ν. 1599/1986) ότι δεν εισπράττει για τον ίδιο λόγο άλλο επίδομα ή σύνταξη.
  • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
  • 2 φωτογραφίες.
  • Αποδεικτικό τόπου κατοικίας.

Προσοχή – Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του νόμιμου αντιπροσώπου του.
Γνωμάτευση των ΚΕ.Π.Α.,  στην οποία θα αναφέρεται η πάθηση του ατόμου .
Βεβαίωση από ασφαλιστικούς φορείς (Ι.Κ.Α., ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α., Τ.Α.Ε., Ν.Α.Τ.) ότι δεν είναι ασφαλισμένος και στην περίπτωση που είναι, εάν πληροί τις προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης αναπηρίας ή γήρατος και εάν όχι, για ποιο λόγο. (ζητούνται αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία).

Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας .Οι Υγειονομικές Επιτροπές προσδιορίζουν τα ποσοστά με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά. (Ν.3863/2010 αρθ.6).

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Έχει μόνο 1 όρο και το πήρες: Ξεκινά το επίδομα των 1.320 ευρώ για τρόφιμα, είδη βασικής ανάγκης και σχολικά

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika