Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Πράσινο φως για νέα θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο νεφρού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 

nefra

Πράσινο φως για νέα θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο νεφρού

Την έγκριση ενός νέου φαρμάκου για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του νεφρού εισηγήθηκε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το φάρμακο λέγεται νιβολουμάμπη (nivolumab) και είναι μία νέα μορφή ανοσοθεραπείας, που εγκρίθηκε στην Ευρώπη πέρυσι τον Ιούνιο για την αντιμετώπιση του προχωρημένου μελανώματος και τέσσερις μήνες αργότερα για τα προχωρημένα στάδια του μη-μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα.

Τώρα, η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΑ εισηγείται να εγκριθεί και για το προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα το οποίο εξελίσσεται παρά τις θεραπείες στις οποίες έχει υποβληθεί ένας ασθενής.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ, η νιβολουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που ενώνεται και δεσμεύεται έναν υποδοχέα, ο οποίος αποκαλείται προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος-1 (PD-1).

Με τη δέσμευση αυτής της πρωτεΐνης, η νιβολουμάμπη οδηγεί στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των καρκινικών κυττάρων.

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του νεφρού στους ενήλικες. Οι προχωρημένες μορφές του συμπεριλαμβάνουν τόσο τη μεταστατική νόσο, όσο και το τοπικά προχωρημένο καρκίνωμα το οποίο είναι ανεγχείρητο (δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά).

Οι πάσχοντες από αυτού του είδους τη νόσο έχουν φτωχή μακροπρόθεσμη πρόγνωση και απαιτούνται επειγόντως νέα φάρμακα γι’ αυτούς, τονίζει ο ΕΜΑ.

Αν και οι εισηγήσεις της CHMP δεν είναι δεσμευτικές για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) που έχει τον τελικό λόγο στην έγκριση των φαρμάκων, συνήθως εισακούγονται από την επιτροπή, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται συνήθως εντός διμήνου.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

newsitamea

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea