Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Πως να αποφύγετε τα κλισέ σε μια κηδεία και τι να (μην) πείτε σε κάποιον που πενθεί.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η απώλεια είναι άσχημη και δύσκολη. Το μόνο πράγμα που μπορεί να πονέσει τόσο, μετά το θάνατο, είναι τα κοινότυπα κλισέ. Αυτά που συνηθίζουν να σου ξεστομίζουν παράλληλα ή αμέσως μετά την απώλεια που βιώνεις. Φράσεις όπως «έχει πάει σε ένα καλύτερο μέρος» ή «θα σε βλέπει από εκεί ψηλά» και άλλες, όχι και τόσο πετυχημένες. Για κάποιους αυτά τα λόγια μπορεί όντως να είναι βοηθητικά και καταπραϋντικά σε μια απώλεια. Για κάποιους άλλους όμως είναι το εντελώς αντίθετο.

Το The Mighty, η ιστοσελίδα με μια από τις μεγαλύτερες δια-δράσεις μεταξύ των ΑμεΑ, έθεσε ένα ερώτημα στην κοινότητα των μελών της. Τι θα προτιμούσατε να σας έλεγαν σε μια απώλεια, αντί των πολυφορεμένων κλισέ; Αυτές είναι οι απαντήσεις τους.

Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη διαχείριση του πένθους.
  • Ξέρω πως δεν υπάρχει κάτι που να μπορώ να πω, που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Θα ήθελα όμως να ξέρεις πως θα είμαι εδώ για σένα, για όσο μπορώ.
  • Δε ξέρω τι να πω, όμως είμαι λυπημένος/η κατάκαρδα για σένα.
  • Δεν μπορώ να σχετιστώ (με αυτό που περνάς) όμως είμαι εδώ, παρών για σένα.

Η συναισθηματική αναγνώριση είναι πάντα απαραίτητη όταν κάποιος πεθαίνει.
  • Εύχομαι κάποιος να μου είχε πει, ότι είναι εντάξει να νιώθω πως είμαι σε σύγκρουση με την απώλεια ενός δικού μου προσώπου και με τα συναισθήματα μου. Να μου είχαν πει πως όπως και να νιώθω είναι αποδεκτό και ότι δεν είναι λάθος.
  • Είναι καλό να κλάψεις, το βλέπω πως το χρειάζεσαι. Μπορώ σε παρακαλώ να σε αγκαλιάσω; Μπορείς, αν θες, να κλάψεις μαζί μου.
  • Θέλω να ξέρεις πως δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος που θα πρέπει να σταματήσεις να πενθείς. Δεν είναι λάθος να συνεχίσεις να πενθείς.
  • Είναι λογικό να νιώθεις θυμωμένος/η.

Η αναγνώριση πως τα μετα θάνατον συναισθήματα μπορούν να είναι περίπλοκα.
  • Ξέρω πως είχατε μια περίπλοκη σχέση και προφανώς υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα συναισθήματα που νιώθεις τώρα.
  • Ότι και αν νιώθεις αυτή τη στιγμή, είτε είναι θλίψη, θυμός, πόνος, ανακούφιση ή οτιδήποτε άλλο, είναι απολύτως λογικά και κατανοητά. Εάν χρειάζεσαι κάποιον να μιλήσεις για όλα αυτά, είμαι εδώ για να σε ακούσω.

Μερικές φορές τα λογία είναι περιττά, μετα από μια απώλεια. Η βοήθεια όμως που μπορείς να προσφέρεις δεν είναι. Οπότε μπορείτε να ρωτήσετε απλά: χρειάζεσαι βοήθεια με τις ετοιμασίες, τα διαδικαστικά ή οτιδήποτε άλλο;

Άλλες φορές η σιωπή μπορεί να πει πολλά, όταν κάποιος πενθεί. Σιωπή. Η επιθυμία μου είναι περισσότεροι άνθρωποι να ήξεραν πως να καθίσουν σιωπηλοί, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν, να πουν οτιδήποτε.

Πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα.

Καθώς οι προηγούμενες απαντήσεις ήταν από διαφορετικούς λαούς, με μια διαφορετική ιδιοσυγκρασία, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω μερικά λόγια για εμάς. Έχοντας βιώσει την απώλεια και το πένθος, υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές, που τις θεωρώ κωμικοτραγικές όταν συμβαίνουν.

  • Όταν προσπαθείτε να βοηθήσετε με μια κηδεία, μην ανακατεύεστε λες και θα κηδέψετε έναν δικό σας άνθρωπο. Αφήστε την οικογένεια και τους στενούς συγγενείς να αποφασίσουν. Προσφέρετε τη γνώμη σας, αν σας ζητηθεί ή αν θεωρείτε κάτι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί.
  • Μην κλαίτε περισσότερο από τους συγγενείς και τα κοντινά αγαπημένα πρόσωπα. Όπως κάτι μακρινές τριτεξαδέλφες της οικογένειας, που ήρθαν να δώσουν σόου θλίψης και δακρύων, με σπαρακτικές φωνές. Ειδικά αν είχατε να δείτε ή να μιλήσετε με το άτομο χρόνια και ζαμάνια. Είστε σε κηδεία, όχι στο Ελλάδα έχεις ταλέντο.
  • Αν δεν είχατε σταθεί στο άτομο ή στην οικογένεια στα δύσκολα, πιθανόν να μην σας θέλουν τόσο κοντά τους, όσο εσείς νομίζετε. Κρατήστε απόσταση, ένας θάνατος δεν είναι το κατάλληλο γεγονός για να έρθουμε πιο κοντά.
  • Τέλος, ακόμα και αν δεν σας άρεσε κάτι από τα διαδικαστικά, δεν είναι ούτε το μέρος, ούτε ο χρόνος για να εκφράσετε τη δυσαρέσκεια σας. Είστε εκεί για να συμπαρασταθείτε και όχι να κάνετε κριτική για τα λουλούδια ή τη δεξίωση μετά την κηδεία.

Αν το συγκεκριμένο κείμενο το διαβάζει κάποιος/α που μόλις βίωσε την απώλεια, σας εύχομαι κουράγιο και δύναμη. Θα βρείτε την άκρη της κλωστής όταν είστε έτοιμοι.

 

Κείμενο, μετάφραση, σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

Πηγή: themighty.com

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 βασικά συστατικά που θα κάνουν τη σχέση σας να κρατήσει για πάντα

Efi Nika

Δικό μου το σπίτι, δικοί μου κι οι κανόνες και τα παιδιά σας θα πρέπει να συμμορφώνονται μ’ αυτούς όταν μας επισκέπτονται

Efi Nika

Αυτός 78 ετών, εκείνη 72: Ηλικιωμένοι κλέφτηκαν στην Κρήτη και άφησαν γράμμα που εξηγούν τον ανεκπλήρωτο έρωτά τους

Efi Nika