Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Πώς μπορείς να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη σε 10 λεπτά;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αν μπορείς να αφιερώσεις 10 λεπτά τη μέρα κάνοντας διαλογισμό, κρατάς υπό έλεγχο τις ανήσυχες σκέψεις και απομακρύνεσαι από τη συνθήκη του άγχους. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από αμερικάνικα Πανεπιστήμια.

Ψυχολόγοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βατερλό στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ διαπίστωσαν πως ο διαλογισμός αυξάνει τη συγκέντρωση στο παρόν, βάζει όριο στις επαναλαμβανόμενες ανήσυχες σκέψεις και κατ’ επέκταση, προστατεύει από το υπερβολικό άγχος.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Consciousness and Cognition, με επικεφαλής συγγραφέα τον υποψήφιο διδάκτορα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Βατερλό, Mengran Xu και πραγματοποιήθηκε για να ελεγχθεί κατά πόσο ο διαλογισμός μπορεί να αποτελέσει λύση για τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές.

Οι επαναλαμβανόμενες ανήσυχες σκέψεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά των ατόμων με άγχος να μαθαίνουν, να ολοκληρώνουν τα καθήκοντά τους και να λειτουργούν με ασφάλεια. Για να καταλήξει σε συμπεράσματα, η ερευνητική ομάδα κάλεσε 82 φοιτητές οι οποίοι βίωναν υψηλά επίπεδα άγχους, να συμμετάσχουν στη μελέτη.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε σε αρχικό στάδιο να ολοκληρώσουν μία άσκηση, για την οποία ήταν απαραίτητο να διατηρούν συγκεντρωμένη την προσοχή τους για σχετικά μεγάλο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι ερευνητές αξιολογούσαν κατά πόσο το μυαλό των φοιτητών περιπλανιόταν σε άσχετες με το πρόβλημα σκέψεις.

Σε δεύτερο στάδιο, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, στη μία εκ των οποίων ανατέθηκε ένα πρόγραμμα διαλογισμού. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την ίδια άσκηση από την πρώτη φάση της έρευνας.

Πώς μπορείς να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη σε 10 λεπτά;

Τα ευρήματα έδειξαν πως όταν μάθουμε να συνειδητοποιούμε και να επικεντρωνόμαστε στην εκάστοτε στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, μειώνεται η ανησυχία. Όπως γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη μελέτη:

“Η εκπαίδευση των ατόμων ώστε να επικεντρώνονται στο παρόν (μέσω διαλογισμού) μπορεί να έχει προστατευτική δράση όσο αφορά την περιπλάνηση του μυαλού, στα άτομα με υψηλό άγχος. O διαλογισμός εμπόδισε το φαινόμενο της αύξησης των άσχετων σκέψεων με την πάροδο του χρόνου και μείωσε τη διακοπή της απόδοσης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων περιπλάνησης του νου”.

Ακόμα σημαντικότερα, οι ψυχολόγοι σημειώνουν στα συμπεράσματά τους ότι επιπρόσθετα, διαπίστωσαν πως η πρακτική του διαλογισμού φαίνεται να προωθεί τη στροφή της προσοχής των ανθρώπων από τις δικές τους εσωτερικές ανησυχίες, στον εξωτερικό κόσμο και την εκάστοτε παρούσα στιγμή.

Το παραπάνω, υποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει ο διαλογισμός στη θεραπεία του πληθυσμού που αντιμετωπίζει προβλήματα άγχους, καταλήγει η έρευνα. Με βάση τα παραπάνω, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν να ελεγχθεί ποια θα ήταν τα αποτελέσματα, εάν ο διαλογισμός χρησιμοποιούνταν τακτικά και ευρέως, στην αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών.

Σχετικά: 

  • Μελέτη: μία λύση για άτομα με γενικευμένη διαταραχή άγχους
  • Το μυστικό του πιο χαρούμενου ανθρώπου στον κόσμο

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα η οποία υποδεικνύει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες του διαλογισμού. Μία σειρά από μελέτες για την επίδραση του διαλογισμού στη ζωή μας, διαπιστώνουν πως φαίνεται να είναι μία ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης του άγχους.

Σχετικά, πρόσφατη έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, διαπίστωσε πως ο διαλογισμός επηρεάζει τη φυσιολογία των ανθρώπων και μάλιστα, ότι τα οφέλη του είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τους ανθρώπους με αγχώδη διαταραχή.

Τα ευρήματα είχαν δείξει, ειδικότερα, πως ο διαλογισμός είναι μία χρήσιμη στρατηγική για να μειωθεί η βιολογική αντίδραση στο στρες. Δείτε περισσότερα, στον παρακάτω σύνδεσμο:

  • Αποδείξεις: ο διαλογισμός ωφελεί σωματικά τα άτομα με άγχος

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea