Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πώς μιλάμε στα μικρά παιδιά για τις δασικές πυρκαγιές

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε με τις πυρκαγιές να κατακαίνε όλη την χώρα, είναι αναμενόμενο τα πολύ μικρά παιδιά, ακόμα κι αν βρίσκονται μακριά από τον άμεσο κίνδυνο να βιώνουν την δική τους αγωνία:

Ανησυχούν όχι μόνο, ότι η πυρκαγιά μπορεί να απειλήσει τα ίδια και το σπίτι τους, αλλά και για τα δάση που καίγονται και τα ζωάκια που κινδυνεύουν, πολλά εκ των οποίων χάνουν άδικα τη ζωή τους. Οι εικόνες από τα τηλεοπτικά δελτία δεν βοηθούν…

Μια συζήτηση με τα παιδιά μας σχετικά με τον κίνδυνο και τις καταστροφές εξαιτίας της πυρκαγιάς μπορεί να μην είναι εύκολη, ειδικά για τους γονείς που επιθυμούν να προστατεύουν τα παιδιά τους από τα άσχημα νέα και να μην τα ανησυχούν περαιτέρω. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά για το τι συνέβη, για να ηρεμήσετε τους φόβους τους και να τα εμπλέξετε ενδεχομένως σε δημιουργικές και χρήσιμες δράσεις.

Αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν όπως εκείνα θέλουν

Ορισμένα παιδιά μπορεί να επιθυμούν να μιλήσουν για αυτό που σκέφτονται και να αισθάνονται, ενώ άλλα (ειδικά τα μικρότερα παιδιά, που μπορεί να μην έχουν τις κατάλληλες λέξεις για να εκφραστούν) μπορεί να προτιμούν να ζωγραφίσουν ή να παίξουν φανταστικούς ρόλους. Με αυτή την αφορμή, συζητήστε με το παιδί τι σημαίνουν οι φωτιές για την οικογένειά σας και πώς μπορείτε να μείνετε ασφαλείς.

Αν παρακολουθείτε τις ειδήσεις μαζί, προετοιμάστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ή βοηθήστε τα παιδιά να εκφράσουν τις σκέψεις τους στο χαρτί, ώστε να τα καθοδηγήσετε από τον φόβο στην ασφάλεια.

Μιλήστε για τους ανθρώπους που αυτές τις ώρες βοηθούν

Από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και όλους τους πολίτες που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, η χώρα συσπειρώνεται αυτές τις ώρες για να στηρίξει τους πληγέντες. Μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας, λοιπόν, για τους διαφορετικούς ρόλους που μπορούν να παίξουν οι άνθρωποι σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά καθησυχάζονται, ότι δεν είναι μόνα τους σε αυτή την καταστροφή.

Πολλά παιδιά θα ανησυχούν επίσης για τα κατοικίδια και τα άλλα άγρια ​​ζώα. Μιλήστε τους για τις τοπικές οργανώσεις άγριας ζωής που διασώζουν και θεραπεύουν τραυματισμένα ζώα -αυτό μπορεί να ηρεμήσει τις ανησυχίες τους.

Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να βοηθήσουν;

Πολλά παιδιά μπορεί να θέλουν να βοηθήσουν ή να κάνουν κάτι ενεργό για να διοχετεύσουν την ενέργεια και το φόβο τους. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να σκεφτούν ιδέες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν, είτε δωρίζοντας το χαρτζιλίκι τους σε έρανο οικονομικής στήριξης ή γράφοντας ευχαριστήριες επιστολές στην τοπική πυροσβεστική. Δείτε εδώ σε ποια σημεία συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

Τους επόμενους μήνες, τα παιδιά μπορεί να θέλουν να επισκεφθούν έναν πυροσβεστικό σταθμό για να μάθουν περισσότερα για την πυρασφάλεια, να δουν πυροσβεστικά οχήματα από κοντά και να συναντήσουν προσωπικά τους σύγχρονους ήρωες, τους πυροσβέστες.

 

Με πληροφορίες από το savethechildren.org.au,infokids.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε παιδιά να δεις… Ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι…

Efi Nika

Για γονείς: Πώς να διαχειριστείτε τις εκρήξεις και τα ξεσπάσματα του παιδιού σας

Efi Nika

Ξεσπά η μάνα του μικρού Τάσου που δολοφονήθηκε από συμμαθητή του: «Δε θέλω τα λεφτά τους, το παιδί μου θέλω πίσω» – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika