Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Το πολύ αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο απ’ όσο πρέπει, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από εκατομμύρια ασθενείς ηλικίας άνω των 21 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι υπερέβαιναν συστηματικά τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή (είναι σοβαρή καρδιακή αρρυθμία), έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια.

Μάλιστα η αύξηση του καρδιολογικού κινδύνου είναι εφάμιλλη με εκείνον που προκαλεί η υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, λένε οι ερευνητές.

«Ανακαλύψαμε ότι αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών επιπλοκών διέτρεχαν ακόμα και άτομα τα οποία δεν διέθεταν άλλον προδιαθεσικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, πλην της υπερκατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκρέγκορυ Μ. Μάρκους, ερευνητής στον Τομέα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Και πρόσθεσε πως το εύρημα αυτό προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές, επειδή το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες είναι καρδιοπροστατευτικό και έτσι δεν περίμεναν τόσο σοβαρή επιβάρυνση της καρδιαγγειακής λειτουργίας με τις μεγάλες ποσότητες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Όπως γράφουν ο δρ Μάρκους και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους όλων των κατοίκων ηλικίας άνω των 21 ετών της Καλιφόρνιας, οι οποίοι χρειάσθηκαν την περίοδο 2005-2009 διακομιδή για οιονδήποτε λόγο στα νοσοκομεία της πολιτείας.

Από τους συνολικώς 14,7 εκατομμύρια ασθενείς, οι 268.084 (το 1,8%) είχαν ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κολπική μαρμαρυγή, 45% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα και υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι δεν έπιναν πολύ.

Αν και η παρούσα μελέτη δεν προσδιορίζει το επίπεδο της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, το Εθνικό Ίδρυμα Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (NIAAA) ορίζει ως υψηλή κατανάλωση τα 5 ή περισσότερα ποτά στην ίδια περίσταση, επί πέντε ή περισσότερες ημέρες του τελευταίου μήνα.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika