Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα ”ύπουλα” συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που προσβάλλει το παχύ έντερο και το ορθό.

Οφείλεται στη μη φυσιολογική ανάπτυξη των επιθηλιακών κυττάρων, που σχηματίζουν και τους λεγόμενους πολύποδες. Οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις, αλλά έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε κακοήθεις. Το 70-90% των καρκίνων του παχέος εντέρου προέρχονται από καλοήθεις, αδενωματώδεις πολύποδες που διαφοροποιήθηκαν.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού είναι δυστυχώς «ύπουλα», και συχνά μπορεί να εκλαμβάνονται ως συμπτώματα συνηθισμένων παθήσεων, όπως είναι η γαστρεντερίτιδα, το ευερέθιστο έντερο, οι αιμορροΐδες κ.λπ.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου μπορεί να είναι πολλά και ασαφή.

Τα κυριότερα, είναι:

  • αίμα στα κόπρανα – που συμβαίνει χωρίς προφανή λόγο ή σχετίζεται με αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
  • αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) ή,  αλλαγές στη σύσταση των κοπράνων (χαλαρότερα κόπρανα)
  • ανθεκτικός πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, φούσκωμα ή δυσφορία ή αίσθηση ατελούς κένωσης- αυτό μπορεί να προκαλείται από το φαγητό και μπορεί να σχετίζεται με απώλεια της όρεξης ή με σημαντική απώλεια βάρους
  • αναιμία: μπορεί να είναι σύμπτωμα του καρκίνου του εντέρου και αυτή μπορεί να συνοδεύεται από κόπωση και δύσπνοια που προκαλούνται από χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν καρκίνο του εντέρου. Άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Για παράδειγμα, το αίμα στα κόπρανα όταν συνδυάζεται με πόνο, προκαλείται συχνότερα από αιμορροΐδες. Μια αλλαγή στη συνήθεια του εντέρου, πρόσκαιρη, που συνοδεύεται από κοιλιακό πόνο, είναι συνήθως το αποτέλεσμα από κάτι που έχετε φάει. Επίσης, δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από μείωση των φυτικών ινών στη διατροφή μας, ή κάποια δίαιτα για απώλεια βάρους.

Οι εντερικές αλλαγές που επιμένουν για παραπάνω από έξι εβδομάδες μπορεί να συνιστούν ένδειξη εντερικής πάθησης.

Τρεις είναι οι εντερικές αλλαγές που μπορεί να παρουσιαστούν:

  • Δυσκοιλιότητα ή μειωμένη συχνότητα, με ή χωρίς ζόρισμα των εντερικών κενώσεων
  • Διάρροια ή αυξημένη συχνότητα με με σχηματοποιημένα κόπρανα
  • Εναλλαγή δυσκοιλιότητας-διάρροιας

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όποιος σε θέλει θα σε διεκδικήσει…

Efi Nika

Πόσες ώρες να στεκόμαστε όρθιοι την ημέρα για καλή υγεία και πόσες να καθόμαστε

newsitamea

Φουσκάλα στα πόδια; Έτσι θα την αντιμετωπίσεις…

Efi Nika