Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποια είναι η σωστή ώρα για να πάρετε τις βιταμίνες σας – Τι λένε οι ειδικοί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι βιταμίνες μας βοηθούν να λάβουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που δεν καταφέρνουμε να απορροφήσουμε από το φαγητό.

Οι βιταμίνες είναι συμπληρωματικές της διατροφής σας, και των θρεπτικών στοιχείων που λαμβάνετε και πρέπει να απορροφήσετε από το φαγητό σας. Όταν όμως αυτές που λαμβάνετε από την διατροφή είναι ανεπαρκείς, εκεί έρχονται τα συμπληρώματα ώστε να προσθέσουν τα θρεπτικά στοιχεία που λείπουν. Ποια όμως είναι η σωστή ώρα να πάρετε κάθε βιταμίνη;

Αν παίρνετε κάποια πολυβιταμίνη ή κάποιο σύμπλεγμα βιταμινών για να ενισχύσετε την λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου σας, η ώρα που θα την πάρετε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την απόδοσή της. Οι ειδικοί λοιπόν, σας βοηθούν να πάρετε την σωστή ώρα τις βιταμίνες σας, για την καλύτερη απόδοση τους.

Είναι καλύτερο να πάρετε τις βιταμίνες πρωί ή βράδυ;

Η ώρα που θα πάρετε την βιταμίνη σας έχει να κάνει με τo είδος που θέλετε να πάρετε, εξηγεί ο Jim White ιδιοκτήτης του Jim White Fitness & Nutrition Studios. Αν η βιταμίνη είναι λιποδιαλυτή ή υδροδιαλυτή, αυτό καθορίζει το πότε αλλά και το πώς θα πρέπει να πάρετε τη βιταμίνη αυτή.

Κάποιοι τύποι βιταμινών όμως έχουν συγκεκριμένες επιδράσεις και θα πρέπει να δείτε αν και πώς θα τις εντάξετε στην ρουτίνα σας. Για παράδειγμα η βιταμίνη B βοηθάει στην ενέργεια, οπότε είναι πιο λογικό να την πάρετε το πρωί, ενώ αντίθετα το μαγνήσιο το απόγευμα για να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ένας κοινός κανόνας όμως είναι να τις παίρνετε όποτε το θυμηθείτε, είτε το πρωί με το πρωινό σας ή το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο.

Βιταμίνη B, C και βιοτίνη (υδροδιαλυτές)

Οι υδροδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό, αναφέρει ο White στο Prevention. Η καλύτερη ώρα λοιπόν, να τις λάβετε βιταμίνες είναι την ώρα που θα το θυμηθείτε. Ο White ακόμα αναφέρει πως οι υδροδιαλυτές δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό, οπότε θα πρέπει να τις λαμβάνετε τακτικά.

Βιταμίνες A,K, D και E (λιποδιαλυτές)

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες διαφέρουν από τις υδροδιαλυτές, καθώς πρέπει να λαμβάνονται μαζί με φαγητό για την καλύτερη απορρόφηση τους. Παρ’όλα αυτά μπορείτε να τις πάρετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μαζί με κάποιο λιπαρό σας γεύμα.

Ποιά είναι η καλύτερη ώρα για τις πολυβιταμίνες

Οι πολυβιταμίνες περιέχουν και λιποδιαλυτές και υδροδιαλυτές. Καλύτερα λοιπόν να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τις λιποδιαλυτές και να τις λαμβάνετε μαζί με κάποιο λιπαρό γεύμα σας.

Βιταμίνες και άδειο στομάχι

Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να το απαγορεύει, καθώς όπως αναφέρουν είναι ανάλογα τις προτιμήσεις σας με κάποιους να τους επηρεάζει και κάποιους όχι.

Ο White όμως αναφέρει πως φαίνεται πως οι υδροδιαλυτές τείνουν να απορροφώνται καλύτερα σε άδειο στομάχι, αλλά πρότεινε να πάρετε τις λιποδιαλυτές και τις πολυβιταμίνες με φαγητό, ώστε να μην σας πειράξουν στο στομάχι.

Αν λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου, μπορείτε να το λάβετε με άδειο στομάχι για την καλύτερη απορρόφηση του, σύμφωνα με την Mayo clinic.

Αν ταυτόχρονα λαμβάνετε και ασβέστιο είναι καλύτερα να το πάρετε με κάποια απόσταση από τον σίδηρο, ώστε να απορροφηθούν και οι δύο από τον οργανισμό.

 

giatros-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Efi Nika

Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το Πάσχα

Efi Nika

Υψηλή χοληστερόλη: Μία καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά

Γιώργος Newsitamea