ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν ξανά καρκίνο μετά την αρχική διάγνωση

Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται με 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος των νεφρών, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, ο καρκίνος του στομάχου, ο καρκίνος του παγκρέατος και ο καρκίνος του ήπατος. Σαν να μην έφτανε αυτό, μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στην Κορέα έρχεται να επισημάνει ότι το πρόβλημα δεν τελειώνει εκεί…

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα άτομα που ξεπερνούν κατά πολύ τον φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος όχι μόνο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο αλλά μάλιστα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση νέου όγκου μετά την αρχική διάγνωση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, βασίστηκε σε δείγμα σχεδόν 240.000 ανδρών που επιβίωσαν από καρκίνο και κάλυπτε διάστημα 7 ετών. Οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες –όσοι δηλαδή είχαν ΔΜΣ πάνω από 30 κατά την αρχική διάγνωση– ήταν 42% πιο πιθανό να διαγνωστούν ξανά με καρκίνο σε διάστημα 1 έως 2 ετών, σε σύγκριση με άνδρες που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ (18,5 έως 24,9).

Να σημειωθεί ότι η δεύτερη διάγνωση δεν αφορούσε μεταστάσεις (εξάπλωση καρκινικών κυττάρων από τον αρχικό όγκο σε άλλο σημείο του σώματος), αλλά νέους όγκους, τον λεγόμενο δεύτερο πρωτοπαθή καρκίνο (second primary cancer – SPC). Οι βασικότερες μορφές δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της μελέτης ήταν: ορθοκολικός καρκίνος, καρκίνος του ήπατος, καρκίνος χοληφόρων, καρκίνος θυρεοειδούς, καρκίνος του προστάτη και καρκίνος των νεφρών.

Loading...

Πώς συνδέεται το υπερβολικό βάρος με τον καρκίνο

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα οδηγεί σε χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, εξηγεί ο ερευνητής Sang Min Park από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ. Παράλληλα, όσο περισσότερος είναι ο λιπώδης ιστός στο σώμα τόσο μεγαλύτερες είναι οι ποσότητες ινσουλίνης και οιστρογόνων που παράγονται. Η υπέρμετρη παραγωγή αυτών των ορμονών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, αναφέρει ο Park.

loading...

Αν και θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες επί του θέματος προκειμένου να προσδιοριστεί πόσο πρέπει να μειωθεί το βάρος ώστε να μειωθεί και ο κίνδυνος καρκίνου, ο Park εκτιμά ότι απώλεια 5-7% του συνολικού σωματικού βάρους έχει σημαντική προστατευτική δράση.


 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

loading...