Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πείνα και αδυναμία επίτευξης κορεσμού: 4 πιθανοί λόγοι-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αισθάνεστε ότι είναι αδύνατο να ικανοποιήσετε την πείνα σας ανεξάρτητα από το πόσο φάγατε; Έχετε διαρκώς μια ακατανίκητη επιθυμία να τσιμπολογάτε;

Δεν ευθύνεται μόνο η έλλειψη πειθαρχίας και αυτοσυγκράτησης γι’ αυτή τη συνήθεια που σας προσθέτει κιλά και βάζει σε κίνδυνο την υγεία σας.

Η πείνα είναι ο φυσιολογικός τρόπος έκφρασης της ανάγκης του σώματος για θρέψη. Όταν όμως είναι μόνιμη κατάσταση, υποδεικνύει κάτι διαφορετικό.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως το στρες, οι ορμονικές διαταραχές και άλλες παράμετροι του τρόπου ζωής, που μπορούν να προκαλούν μόνιμη όρεξη.

Δείτε κάποιους από τους βασικούς λόγους της ακόρεστης πείνας:

Λίγες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, περισσότεροι υδατάνθρακες και λιπαρά: Τα γεύματα με περισσότερη πρωτεΐνη προκαλούν πιο εύκολα κορεσμό σε σύγκριση με τα γεύματα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά, ακόμη και αν ο αριθμός των θερμίδων είναι ίδιος. Η κατανάλωση φυτικών ινών επιβραδύνει το ρυθμό της πέψης. Όταν το σώμα επεξεργάζεται την τροφή στο πεπτικό απελευθερώνονται ορμόνες που καταστέλλουν την πείνα. Όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η διαδικασία, τόσο παρατείνεται το αίσθημα πληρότητας.

Τροφές με πολλές θερμίδες: Ανάλογα με την ποσότητα τροφής που καταναλώνει κάποιος, το στομάχι διογκώνεται και συστέλλεται. Οι υποδοχείς διαστολής στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι γεμάτο, το αίσθημα πληρότητας όμως δεν διαρκεί πολύ. Επιλέγετε τροφές που καταλαμβάνουν χώρο στο στομάχι αλλά χωρίς πολλές θερμίδες για να νιώθετε χορτασμένοι. Τέτοιες είναι όσες περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που τείνουν να απελευθερώνουν ορμόνες που καταστέλλουν την πείνα.

Ορμονική ανισορροπία: Στους παχύσαρκους ανθρώπους τα επίπεδα της λεπτίνης αυξάνονται στο αίμα, αλλά δεν αναγνωρίζονται από τον εγκέφαλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι τείνουν να πεινάνε ακόμη και αφού έχουν φάει πολύ και παρά την παραγωγή λεπτίνης από τα λιποκύτταρα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή και ως αντίσταση στη λεπτίνη.

Παρενέργειες φαρμάκων: Μια κοινή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων είναι η αύξηση της πείνας.

Τα αντιψυχωσικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα κορτικοστεροειδή και οι σταθεροποιητές της διάθεσης, έχουν τέτοια επίδραση. Τα αντισυλληπτικά χάπια, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, είναι επίσης πιθανό να αυξάνουν την όρεξη. Τέλος, φάρμακα με ανάλογο αποτέλεσμα είναι τα αντιδιαβητικά, όπως η ινσουλίνη.

Με πληροφορίες από Medical Daily

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Efi Nika

Σας περίσσεψε 3η μέρα αρνί από την Κυριακή του Πάσχα; 9 πανεύκολες και γρήγορες συνταγές για να μην το πετάξετε – ΦΩΤΟ

Efi Nika

10 τροφές για να ενισχύσετε την εγκεφαλική σας δύναμη

Γιώργος Newsitamea