Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Το τρέμουλο δεν είναι το κύριο σύμπτωμά του!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Xeria-ilikiomenoi

Πάρκινσον: Το τρέμουλο δεν είναι το κύριο σύμπτωμά του!!!

 

Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Πάρκινσον στις 11 Απριλίου και στο προσκήνιο έρχεται μια ασθένεια που για τους περισσότερους από εμάς (για το 77% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) είναι συνυφασμένη με το τρέμουλο. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί το κύριο σύμπτωμά της.

Τα θεσπισμένα κριτήρια για τη διάγνωσή της είναι σαφή: το πρώτο και κυριότερο σύμπτωμα, το οποίο έχουν όλοι οι ασθενείς, είναι η βραδυκινησία ή, πιο απλά, το ότι αρχίζουν να κινούν ολοένα πιο αργά ένα άκρο (συνήθως ένα χέρι) το οποίο δεν έχουν κτυπήσει, ούτε τους πονάει.

«Αν δεν υπάρχει βραδυκινησία, ο ασθενής δεν έχει Πάρκινσον» ξεκαθαρίζει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Εθελοντών και Ασθενών για τη Νόσο Πάρκινσον Επίκουρος – Κίνηση. «Τα βασικά κριτήρια για τη διάγνωση είναι να έχει ο ασθενής βραδυκινησία και ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: α) τρόμο (τρέμουλο) κάποιου άκρου, β) δυσκαμψία σε ένα άκρο, γ) αστάθεια στη βάδιση».

Μεγάλη σημασία έχει και η χρονική σειρά εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αρχίσει ετερόπλευρα, δηλαδή από τη μία μεριά του σώματος και αργότερα να γίνουν αμφοτερόπλευρα, δηλαδή και στις δύο μεριές» εξηγεί ο κ. Ζήκος.

Πως εκδηλώνεται η βραδυκινησία

Τι εννοούν, όμως, οι ειδικοί όταν λένε «βραδυκινησία»; «Η κλινική εικόνα των ασθενών είναι πολύ χαρακτηριστική» απαντά ο κ. Ζήκος. «Οι αργές κινήσεις του προσβεβλημένου άκρου είναι συνεχείς και με τις μονότονες κινήσεις εντείνονται. Υπάρχει ένα απλό τεστ που χρησιμοποιούμε: κλείστε το χέρι σε γροθιά και αρχίστε να το ανοιγοκλείνετε γρήγορα τεντώνοντας τα δάκτυλα, επί 12 φορές. Ενας άνθρωπος με Πάρκινσον παρουσιάζει στην 5η ή 6η επανάληψη μεγάλη επιβράδυνση της κίνησής του και αδυνατεί να ανοίξει τα δάκτυλά του όπως στην αρχή».

Η βραδυκινησία έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πάσχοντος. Οι περισσότεροι ασθενείς, λ.χ., παραπονούνται ότι δεν μπορούν να ξυριστούν ή να κουμπώσουν τα κουμπιά στο πουκάμισο, επειδή «αυτό το χέρι, γιατρέ, είναι σαν παράλυτο και είναι και κρύο», κατά τον κ. Ζήκο. Οταν υπάρχει βραδυκινησία στο πόδι, ο ασθενής μειώνει τον διασκελισμό του, «σέρνει» τα βήματά του και είναι πιθανό να σκοντάφτει συχνά ή να δυσκολεύεται να ξεκινήσει να περπατάει. Οταν, εξάλλου, προσβληθούν και οι μύες του προσώπου τότε μπορεί να αποκτήσει ανέκφραστο πρόσωπο.

Το τρέμουλο

Με το τρέμουλο, όμως, τι γίνεται; «Σχεδόν ένας στους τρεις πάσχοντες από Πάρκινσον δεν το εκδηλώνουν ποτέ» απαντά ο κ. Ζήκος. «Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να ξέρει ο κόσμος. Το δεύτερο είναι πως αν εμφανιστεί ταυτοχρόνως και στις δύο μεριές του σώματος (λ.χ. και στα δύο χέρια), τότε δεν είναι Πάρκινσον, αλλά ιδιοπαθής τρόμος, δηλαδή τρέμουλο αγνώστου αιτιολογίας.

»Αν σε έναν ασθενή υπάρχει τρέμουλο στο ένα άκρο αλλά όχι βραδυκινησία τότε ίσως πρόκειται για ιδιοπαθή τρόμο, αλλά ο ασθενής χρειάζεται παρακολούθηση μία φορά τον χρόνο για να βεβαιωθούμε. Σε κάθε περίπτωση, όποιος έχει οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα δίχως εμφανή λόγο πρέπει να ελέγχεται από έναν ειδικό στη νόσο Πάρκινσον διότι, αν πάσχει από αυτήν, η άμεση έναρξη της κατάλληλης αγωγής μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόγνωσή του».

Info

Περισσότερες πληροφορίες για τη νόσο Πάρκινσον και τις συναφείς διαταραχές μπορείτε να βρείτε στον διαδικτυακό κόμβο της «Επίκουρος Κίνηση», στο link www.parkinsonportal.gr

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

 

 

tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι μπορεί να πάθετε από το μπουκάλι νερού όταν το χρησιμοποιείτε πολλές φορές

Efi Nika

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea