Newsitamea.gr
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ

Παιδική βαρηκοΐα: Ένας περιεκτικός οδηγός για τους γονείς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Για τους γονείς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το θέμα της παιδικής βαρηκοΐας, είναι καίριας σημασίας η κατανόηση των διαθέσιμων λύσεων ακοής. Αυτός ο οδηγός αποσκοπεί στην περιεκτική επισκόπηση των ενδείξεων απώλειας ακοής, τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης, καθώς και των παιδιατρικών ακουστικών βαρηκοΐας.

Απώλεια ακοής στα παιδιά

Η παιδική βαρηκοΐα εμφανίζει ευρύ φάσμα αιτιών, από γενετικούς παράγοντες μέχρι επίκτητες παθήσεις. Η έγκαιρη διάγνωση της αιτιολογίας –όπου καθίσταται εφικτό– είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Η εκ γενετής απώλεια ακοής μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της κύησης, επιπλοκές κατά τον τοκετό, γενετικούς παράγοντες, κτλ. Απεναντίας, η επίκτητη βαρηκοΐα μπορεί να οφείλεται μεταξύ άλλων σε λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της ζωής του παιδιού, χορήγηση ορισμένων φαρμάκων ή έκθεση σε δυνατούς θορύβους.

Οι ενδείξεις παιδικής βαρηκοΐας περιλαμβάνουν την καθυστερημένη ανάπτυξη της γλώσσας και της ομιλίας, δυσκολία στην τήρηση οδηγιών καθώς και την έλλειψη ανταπόκρισης σε ηχητικά ερεθίσματα. Αυτές οι ενδείξεις, όμως, δύνανται να ποικίλουν, καθιστώντας δύσκολη την έγκαιρη ανίχνευση της βαρηκοΐας από τους ίδιους τους γονείς.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, είναι σημαντικός ο έλεγχος της ακοής στην βρεφική ηλικία και ο επανέλεγχος στην προσχολική ηλικία, ειδικά για τα παιδιά υψηλού κινδύνου.

Η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της εκάστοτε παιδικής βαρηκοΐας από τους γονείς θέτει τα θεμέλια για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Πρώιμη παρέμβαση: το κλειδί για την επιτυχία

Η έγκαιρη παρέμβαση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας, επηρεάζοντας θετικά τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού. Οι έρευνες συστηματικά δείχνουν την κρισιμότητα της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης για την ελαχιστοποίηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της βαρηκοΐας στην ανάπτυξη της ομιλίας και των γνωστικών ικανοτήτων.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως η έγκαιρη παρέμβαση επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της γλωσσικής ανάπτυξης. Η πρώιμη ανίχνευση της βαρηκοΐας δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, όπως η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας, η λογοθεραπεία κτλ. Αυτές οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών καθώς και της σχολικής προόδου τους.

Επί της ουσίας, η έγκαιρη παρέμβαση επιτρέπει τόσο στους γονείς όσο και στους επαγγελματίες να συνεργαστούν για να «ξεκλειδώσουν» πλήρως τις δυνατότητες του παιδιού. Απώτερος σκοπός είναι να δοθούν τα καλύτερα δυνατά εφόδια για ένα ικανοποιητικό και επιτυχημένο μέλλον που δεν θα υπολείπεται σε σύγκριση με εκείνο των υπόλοιπων συνομήλικων παιδιών.

Η σύγχρονη τεχνολογία παιδιατρικών ακουστικών βαρηκοΐας

Καθώς η τεχνολογία συνεχώς προοδεύει, τα παιδιατρικά ακουστικά βαρηκοΐας έχουν εξελιχθεί, προσφέροντας μια πληθώρα τεχνολογικών χαρακτηριστικών που βελτιώνουν την ακουστική εμπειρία των παιδιών.

Τα σύγχρονα παιδιατρικά ακουστικά βαρηκοΐας είναι εξοπλισμένα με συστήματα περιορισμού του θορύβου που διευκολύνουν τα παιδιά να ακούσουν καλύτερα σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Επιπροσθέτως, είναι διαθέσιμη η απαραίτητη τεχνολογία ώστε τα ακουστικά να μην «σφυρίζουν», προσφέροντας μια άνετη ακρόαση.

Η ασύρματη συνδεσιμότητα είναι άλλη μια αξιοσημείωτη πρόοδος, που επιτρέπει την απρόσκοπτη σύνδεση με smartphones και άλλες έξυπνες συσκευές.

Οι γονείς και ο ειδικός ακοολόγος πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανάγκες ενός παιδιού στην επιλογή των κατάλληλων ακουστικών βαρηκοΐας.

Για παράδειγμα, ένα παιδί με έντονη δραστηριότητα ίσως επωφεληθεί από ακουστικά με πιο προηγμένα συστήματα περιορισμού του θορύβου, ενώ ένας έφηβος θα εκτιμήσει περισσότερο την ευκολία της ασύρματης σύνδεσης μέσω της τεχνολογίας Bluetooth.

Είναι απαραίτητο οι γονείς να συμβουλευτούν έναν εξιδεικευμένο ακοολόγο για να προσδιοριστεί ποια είναι η καταλληλότερη τεχνολογία ακουστικών βαρηκοΐας για το παιδί τους.

Εξατομικευμένη επιλογή ακουστικών βαρηκοΐας

Η εξατομικευμένη επιλογή ακουστικών βαρηκοΐας περιλαμβάνει δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας έγκειται στην επιλογή ακουστικών βαρηκοΐας που είναι κατάλληλα για την απώλεια ακοής του εκάστοτε παιδιού.

Για την επιλογή των κατάλληλων ακουστικών βαρηκοΐας δεν επαρκεί μόνο ένας λεπτομερής ακοολογικός έλεγχος. Είναι απαραίτητα η επιλογή και η ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας με την μέθοδο Real Ear Measurements (REMs). Τα REMs είναι η μοναδική επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος για τη σωστή ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας.

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, η νομοθεσία υπαγορεύει ρητά την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας με τη μέθοδο REMs, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι στους οποίους έχει γίνει εφαρμογή ακουστικών δίχως τη ρύθμιση μέσω REMs περιορίζονται σε σημαντικά μικρότερη βοήθεια από εκείνη που θα μπορούσαν να έχουν.

Ένας εξειδικευμένος ακοολόγος με τη βοήθεια των REMs, μπορεί να εξασφαλίσει ότι το παιδί σας θα λάβει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια.

Ο δεύτερος άξονας έγκειται στις προτιμήσεις ενός παιδιού. Πέρα από τη λειτουργικότητα, η δυνατότητα εξατομίκευσης καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για την εμπειρία που θα απολαμβάνει ένα παιδί μέσω των ακουστικών του.

Πολλές συσκευές πλέον προσφέρουν μια σειρά από χρώματα και αξεσουάρ, μετατρέποντας τα ακουστικά σε συσκευές που αντανακλούν την προσωπικότητα του παιδιού.

Επιτρέποντας στα παιδιά να επιλέξουν το χρώμα των ακουστικών τους τούς δίνει τη δυνατότητα να «αγκαλιάσουν» τη μοναδικότητα τους και να οικειοποιηθούν γρηγορότερα τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Η ενημέρωση των γονέων σχετικά με την απώλεια ακοής, την σημασία της πρώιμης παρέμβασης και των παιδιατρικών ακουστικών βαρηκοΐας, θα τους δώσει τα εφόδια να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή ακουστική εμπειρία.

Αλέξης Θεοδώρου: Ακοολόγος

mama365.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητέρα έδιωξε κακήν κακώς τον νονό του γιου της επειδή του έφερε λαμπάδα από οργανισμό για καρκινοπαθή παιδιά

Efi Nika

Σοκ στην παραλία της Αγίας Μαρίνας: 55χρονος έκανε βουτιά και μετά από λίγο επέπλεε νεκρός, ούρλιαζαν οι λουόμενοι – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η μάνα είναι σαν το αλάτι. Η απουσία της κάνει τα πάντα άνοστα

Efi Nika