Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Παιδίατρος Άννα Παρδάλη: Απόλυτη προτεραιότητα εμβολιασμoύ σε αυτές τις ομάδες παιδιών -Προσοχή στα υπέρβαρα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας των αιτήσεων για εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών την επόμενη εβδομάδα, ζητήσαμε από την Παιδίατρο με εξειδίκευση στην εφηβική υγεία κ. Άννα Παρδάλη.

Να τοποθετηθεί αναφορικά με τον αν οι γονείς πρέπει να σπεύσουν να εμβολιάσουν κατά της Covid-19 τα παιδιά τους, τι πρέπει να σκεφτούν και τι να γνωρίζουν για τις παρενέργειες:

“Αναφορικά με τις σοβαρές παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στις επίσημες μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με τον εμβολιασμό των εφήβων, πρόκειται για κάποια σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας, από τα οποία δεν κινδύνευσε κανενός η ζωή και πολύ σύντομα η υγεία τους αποκαταστάθηκε.

Οπότε, όπως και οι αρμόδιοι φορείς εξέφρασαν ως συμπέρασμα, σε σχέση με το όφελος είναι εξαιρετικά μικρό το ρίσκο.

Επίσης, επειδή το νέο στέλεχος Δέλτα φαίνεται να καταλαμβάνει όλο και μικρότερες ηλικίες και επειδή τα παιδιά είναι ανεμβολίαστος πληθυσμός, πολύ σύντομα μπορεί να δούμε μυοκαρδίτιδες από τον ίδιο τον ιό σε παιδιά που θα νοσήσουν.

Τέτοια ήταν η περίπτωση ενός έφηβου στην Κρήτη. Ένας εμβολιασμένος έφηβος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα, ότι θα προστατεύσει τον παππού ή την γιαγιά που μπορεί να έχει μεν εμβολιαστεί, αλλά λόγω προβλημάτων υγείας (π.χ. ανοσοκαταστολή) να μην έχει την απαραίτητη ανοσία από το εμβόλιο -και αυτό δεν είναι μικρό όφελος.”

“Στις ομάδες υψηλού ρίσκου μπορεί να ανήκουν και τα υπέρβαρα παιδιά”

Απαντώντας στους γονείς που διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, η κ. Παρδάλη είναι κατανοητική και συγκρατημένη, λέγοντας, ότι σε πρώτη φάση καλούνται να εμβολιαστούν τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού ρίσκου. Πριν και από αυτά, όμως, καλούνται να εμβολιαστούν οι ίδιοι οι ενήλικες, προκειμένου να τα προστατεύσουν:

“Αν με ρωτάτε για το θέμα των φόβων των γονιών, που είναι απόλυτα φυσιολογικοί, να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε την οδηγία να πάρουν προτεραιότητα οι ομάδες αυξημένου ρίσκου που είναι ευάλωτες.

Στο σημείο αυτό θέλω να βάλω έναν αστερίσκο και να τονίσω, ότι συνηθίζουμε στην κατηγορία αυτή να βάζουμε παιδιά με χρόνια νοσήματα, ανασοκατεσταλμένα, σοβαρά καρδιολογικά, σοβαρά αναπνευστικά, νεφρικά κ.λ.π., όμως αυτό που έχει φανεί, γενικά στις λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά και σε αυτόν τον ιό είναι, ότι και τα υπέρβαρα άτομα νοσούν πολύ.

Αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο αν σκεφτεί κανείς, ότι μέχρι πριν την επιδημία 4 στα 10 Ελληνόπουλα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αυτό έχει σίγουρα αλλάξει.

Δεν έχουμε ακόμα μια καταγραφή που να αφορά όλον τον πληθυσμό, όμως έχουμε όλοι οι παιδίατροι καταγράψει, ότι υπάρχει τρομερή αύξηση των υπέρβαρων παιδιών -άρα ίσως πλέον παραπάνω από τα μισά παιδιά στην Ελλάδα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα- και αυτό από μόνο του ανεβάζει μια πιθανή ομάδα-στόχο που θα νοσήσει βαρύτερα. Τα παιδιά αυτά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για όλες τις νόσους -αλλά και γι’αυτήν.

Βέβαια, ξανατίθεται το θέμα της ανοσίας της αγέλης, οπότε θέλω να πω στους γονείς, ότι αν βάλουν περισσότερη πλάτη οι ίδιοι, δεν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν τα παιδιά. Είναι και θέμα ευθύνης, ο καθένας προς την οικογένειά του, να σκεφτούμε τα παιδιά μας.

Και μπορεί τα περισσότερα παιδιά να μη νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό ακόμα, όμως υπάρχουν και κάποια παιδιά που θα νοσήσουν, οπότε ας σκεφτούμε εκείνα. Αν όχι τα δικά μας παιδιά, ας σκεφτούμε τα παιδιά των συγγενών μας, των φίλων μας κ.ο.κ.”

Συνεπώς, καταλήγει η κ. Παρδάλη, στο ότι αυτή τη στιγμή, όσο ακόμα έχουμε χρόνο να εισρεύσουν και άλλα δεδομένα αναφορικά με τους εμβολιασμούς στα υγιή παιδιά, πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στον εμβολιασμό των παιδιών που θα έχουν μεγαλύτερο όφελος, δηλαδή στα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού ρίσκου. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε ακόμα περισσότερα δεδομένα ασφάλειας του εμβολίου, τα οποία ενδεχομένως να χρειάζονται και οι γονείς για να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Το Φθινόπωρο, λοιπόν, καθώς οι εμβολιασμοί σχεδόν σε όλον τον κόσμο έχουν ξεκινήσει στα παιδιά (το κινεζικό εμβόλιο π.χ. έχει πάρει έγκριση για παιδιά από 3 ετών), θα επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα και θα ζυγίσουμε το ρίσκο και το όφελος. Στη δεδομένη στιγμή φαίνεται, ότι γέρνει υπέρ των ευάλωτων ομάδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δικό μου το σπίτι, δικοί μου κι οι κανόνες και τα παιδιά σας θα πρέπει να συμμορφώνονται μ’ αυτούς όταν μας επισκέπτονται

Efi Nika

Οι 6 φράσεις που τα παιδιά θέλουν να ακούνε όποια κι αν είναι η ηλικία τους

Efi Nika

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika