Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΙΔΙ

Παιδί με ΔΕΠΥ αλλά και χωρίς ΔΕΠΥ: Το βίντεο που δείχνει πώς επηρεάζει αυτή η διαταραχή τη συμπεριφορά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ΔΕΠΥ είναι μία διαταραχή νευρολογικής φύσεως που εμφανίζεται στα παιδιά και τις περισσότερες φορές συνεχίζει να υπάρχει και στην ενήλικη ζωή, όμως με λιγότερο εμφανή συμπτώματα.

Λόγω της φύσεως των συμπτωμάτων, η διάγνωση γίνεται συνήθως στην ηλικία των 3-5 ετών, όταν τα παιδιά ξεκινούν το παιδικό σταθμό ή το σχολείο.

Οι δάσκαλοι είναι αυτοί που κυρίως υποψιάζονται πρώτοι την ΔΕΠΥ διότι καθώς έρχονται σε επαφή με πολλά παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά πως πρέπει να ανταποκρίνεται ένα παιδί στην τάξη σε καταστάσεις που απαιτούν αυτοσυγκέντρωση και αυτοέλεγχο.

Συνεπώς μόλις παρατηρηθεί μία συμπεριφορά εκτός της συνηθισμένης θα πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς για τις υποψίες τους. Οι γονείς τότε οφείλουν να επισκεφθούν κάποιον ειδικό ψυχίατρο ή παιδίατρο ούτως ώστε να επιβεβαιώσει την ΔΕΠΥ ή να διαγνώσει αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Δεν υπάρχει κάποιο test για τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Η ΔΕΠΥ διαγιγνώσκεται παρατηρώντας την συμπεριφορά του παιδιού. Ο δάσκαλος ή οι δάσκαλοι προηγούμενων ετών είναι σημαντικό βοήθημα στην διαδικασία της διάγνωσης και ίσως ο ειδικός να ζητήσει από αυτούς και από τους γονείς να βαθμολογήσουν την συμπεριφορά του παιδιού με μια κλίμακα αξιολόγησης της συμπεριφοράς

Υπάρχουν τρία κύρια συμπτώματα που καθορίζουν την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ):

η απροσεξία,

    • η υπερκινητικότητα και
    • η παρορμητικότητα.

Τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού σε κοινωνικές καταστάσεις και στο σχολείο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ΔΕΠΥ αυξάνει την πιθανότητα μακροπρόθεσμης επιτυχούς θεραπείας για τα παιδιά με την διαταραχή. Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, επειδή πολλά από τα συμπτώματά της θεωρούνται “αναμενόμενες συμπεριφορές” σε όλα τα παιδιά.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε ένα μοναδικό πείραμα. Η ψυχολόγος που ηγείται του πειράματος βάζει απέναντί της σε μια καρέκλα πολυθρόνα δύο παιδιά και απευθύνει στο καθένα ξεχωριστά τις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις. Το ένα παιδί έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, ενώ το άλλο όχι. 

Δείτε τις αντιδράσεις των δύο παιδιών, προσέξτε τις απαντήσεις τους και τον τρόπο απαντούν και προσπαθήστε να μαντέψετε ποιο από τα δύο έχει ΔΕΠΥ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μάνα είναι σαν το αλάτι. Η απουσία της κάνει τα πάντα άνοστα

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea

Μαμά και κόρη φόρεσαν το ίδιο νυφικό, με 23 χρόνια διαφορά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika