Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022. Το 90% του πλανήτη μας αναπνέει ανθυγιεινό αέρα, η υγεία έγινε πολυτέλεια!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μπορούμε να φανταστούμε ξανά έναν κόσμο όπου ο καθαρός αέρας, το νερό και η τροφή είναι διαθέσιμα για όλους; Έναν κόσμο όπου οι οικονομίες είναι επικεντρωμένες στην υγεία και την ευεξία; Όπου οι πόλεις είναι βιώσιμες και οι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο της υγείας τους αλλά και της υγείας του πλανήτη;

 

Το μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την Ημέρα Υγείας 2022.

Στο μέσο της πανδημίας, ένας μολυσμένος πλανήτης. Αυξάνει ασθένειες όπως ο καρκίνος, το άσθμα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022, ο Π.Ο.Υ.(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), επικεντρώνει την παγκόσμια προσοχή στα επείγοντα μέτρα που χρειάζονται για να κρατήσουν τον πλανήτη υγιή. Και να υιοθετήσουν ένα κίνημα που θα δημιουργήσει κοινωνίες εστιασμένες στην ευεξία και την καλοζωία.

Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, κάθε χρόνο, προκαλούνται από περιβαλλοντικές αιτίες που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την κλιματική κρίση, που είναι η μεγαλύτερη απειλή υγείας που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η κλιματική κρίση είναι επίσης και μια κρίση υγείας.

13 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε λεπτό απο καρκίνο του πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά, που οφείλονται στον μολυσμένο αέρα.
Μόλυνση σε θάλασσα, αέρα και στεριά.

Οι πολίτικες, κοινωνικές και εμπορικές αποφάσεις μας, οδηγούν την κλιματική και υγειονομική κρίση. Περισσότεροι από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα, ως παράγωγο από την καύση ορυκτών καυσίμων. Ένας κόσμος που θερμαίνεται, που βλέπει κουνούπια να μεταδίδουν ασθένειες μακρύτερα και γρηγορότερα από ποτέ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η υποβάθμιση της γης και η έλλειψη νερού, εκτοπίζουν τους ανθρώπους και επηρεάζουν την υγεία τους.

Η μόλυνση και τα πλαστικά έχουν βρεθεί στους πάτους των βαθύτερων ωκεανών μας, στα ψηλότερα βουνά μας και έχουν βρει το δρόμο τους πίσω, στην τροφική μας αλυσίδα. Συστήματα που παράγουν υψηλής κατεργασίας ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, οδηγούν σε ένα κύμα παχυσαρκίας. Αυξάνοντας τις νόσους του καρκίνου και της καρδίας ενώ παράλληλα δημιουργούν το 1/3 από τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 

Κοινωνικές ανισότητες και οικολογική βιωσιμότητα.

Την ώρα που η πανδημία της Covid-19 μας έδειξε τη θεραπευτική δύναμη της επιστήμης, την ίδια ώρα μας τόνισε τις ανισότητες στον κόσμο μας. Η πανδημία αποκάλυψε αδυναμίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δημιουργήσουμε βιώσιμες, υγιείς κοινωνίες. Που θα είναι δεσμευμένες να πέτυχουν δίκαιη υγεία τώρα και στο μέλλον, χωρίς να σπάνε τα οικολογικά όρια.

Ο παρών σχεδιασμός της οικονομίας οδηγεί σε άνιση κατανομή τους εισοδήματος, του πλούτου και της ενέργειας. Με πάρα πολλούς ανθρώπους να ζουν ακόμα στη φτώχεια και στην αστάθεια. Μια οικονομία ευημερίας έχει ως στόχους την ανθρώπινη ευημερία, τη δικαιοσύνη και την οικολογική βιωσιμότητα.

Αυτοί οι στόχοι μεταφράζονται ως μακροπρόθεσμες επενδύσεις, προϋπολογισμούς ευημερίας, κοινωνική προστασία, νομικές και δημοσιονομικές στρατηγικές. Για να σπάσουν αυτοί οι κύκλοι της καταστροφής του πλανήτη και της ανθρώπινης υγείας, χρειάζονται νομοθετικές δράσεις, μεταρρυθμίσεις των εταιριών αλλά και ατομική υποστήριξη, που θα δώσει κίνητρα στον καθένα μας, να κάνουμε πιο υγιείς επιλογές.

2 δις ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Η υγεία θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα και όχι πολυτέλεια.

Αυτό ήταν το φετινό μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την Ημέρα Υγείας 2022. Ήθελα να το μεταφράσω και να το δημοσιεύσω, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης όλων μας. Το θεωρώ σημαντικό να μιλήσουμε στη γλώσσα μας για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες. Την αυτοκαταστροφή του είδους μας αλλά και των άλλων ειδών που ζουν στον πλανήτη γη. Αυτόν που με τόση περηφάνια θεωρούμε δικό μας. Και με άλλο τόσο εγωισμό καταστρέφουμε καθημερινά. Κάποιοι περισσότερο από άλλους, όλοι μας όμως έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης.

Δε θα ζητήσω μεγάλες ευθύνες από έναν κάτοικο της Αιθιοπίας, θα τις αναζητήσω όμως από έναν κάτοικο της Ισπανίας. Της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας. Ευθύνες επίσης που αναλογούν σε εγκληματίες πολέμου, όπως πρόσφατα ο Πούτιν αλλά και όσους ξεκίνησαν πολέμους στο πρόσφατο παρελθόν. Το μέγεθος της καταστροφής μετριέται όχι μόνο στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, αλλά και στα συντρίμμια και την οικολογική καταστροφή ενός κράτους. Ενός κομματιού του πλανήτη μας δηλαδή. Γιατί όσα σύνορα και αν δημιουργήσουμε, ο πλανήτης είναι ένας και η μόλυνση μας αφορά όλους.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω τη σημασία της Ψυχικής Υγείας, όταν απευθυνόμαστε στην αντιμετώπιση ασθενειών. Η ψυχική καταπόνηση μέσα από τις αρρώστιες. Αλλά και οι ίδιες οι ψυχικές νόσοι που καταστρέφουν ψυχές και σώματα. Ενίοτε γρηγορότερα από κάθε σωματική ασθένεια. Σκοτώνουν τον άνθρωπο αλλά και όσους βρίσκονται κοντά σε έναν ψυχικά βαριά άρρωστο, όπως παρακολουθήσαμε πρόσφατα την τραγωδία των μικρών παιδιών. Μια παγκόσμια ημέρα έρχεται για να μας υπενθυμίσει το πρόβλημα και ότι χωρίς τη σωστή αντιμετώπιση, θα το βρούμε πάλι μπροστά μας. Η σωματική και ψυχική υγεία θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα και όχι πολυτέλεια.

 

Μετάφραση, επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.who.int

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είστε ψηλοί με κοιλιά; Ο σοβαρότατος κίνδυνος υγείας που απειλεί την υγεία του πεπτικού

Efi Nika

Αέρια: Τι σημαίνουν για το έντερο και την υγεία μας

Γιώργος Newsitamea

Μούχλα στο σπίτι: 6 κοινά συμπτώματα υγείας που προκαλεί

Γιώργος Newsitamea