Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ομοιοπαθητική: μπορεί τελικά να μας θεραπεύσει;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9626933761060939147

Ομοιοπαθητική: μπορεί τελικά να μας θεραπεύσει;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στην ομοιοπαθητική προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια ή διαταραχή που τους ταλαιπωρεί. Μπορεί όμως η ομοιοπαθητική να θεραπεύσει; Πρόσφατη μελέτη απαντά όχι.

Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής της Αυστραλίας επισημαίνει μάλιστα ότι η επιλογή της ομοιοπαθητικής αντί των γνωστών αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Η έρευνα στηρίχθηκε σε πάνω από 1500 επιστημονικές δημοσιεύσεις που αφορούσαν την ομοιοπαθητική εκ των οποίων περίπου μόνο 200 θεωρήθηκαν αξιόπιστες. Μερικές από αυτές τις έρευνες επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης εναλλακτικής μεθόδου αλλά όπως τονίζει το Συμβούλιο στηρίχθηκαν σε μικρό αριθμό ατόμων, ενώ έπασχαν ακόμη και οργανωτικά.

Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής της Αυστραλίας συστήνει στους ασθενείς να μην επιλέγουν την ομοιοπαθητική σε ασθένειες σοβαρές ή σε όσες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σοβαρές στο μέλλον καθώς μετά την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν διαπιστώθηκε ότι η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να βελτιώσει την υγεία στο βαθμό που μπορούν άλλες αξιόπιστες θεραπείες.

Η ομοιοπαθητική, στηρίζεται στην ιδέα ότι μικρή ποσότητα δόσης από τις ουσίες που προκαλούν ασθένειες μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες αυτές και να ενισχύσει τον οργανισμό «εκπαιδεύοντας» τον να αντιμετωπίζει μόνος του αποτελεσματικότερα τα προβλήματα υγείας. Πρόκειται για μια ολιστική θεραπεία υπό την έννοια ότι αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό ως σύνολο και αποσκοπεί στην πλήρη θεραπεία του και όχι στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μεμονωμένα. Στην πραγματικότητα ωστόσο τις περισσότερες φορές τα  φάρμακα της ομοιοπαθητικής αποτελούνται από ελάχιστη έως καθόλου δραστική ουσία, είναι δηλαδή ένα απλό νερό.

Ομοιοπαθητική: μπορεί τελικά να μας θεραπεύσει;

Οι ίδιοι οι ομοιοπαθητικοί από την άλλη υποστηρίζουν ότι αυτά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία και δεν πρόκειται για απλό νερό αλλά για ουσίες που διατηρούν μια πολύ μικρή δόση των αρχικών δραστικών συστατικών. Οι ουσίες αυτές όπως υποστηρίζουν είναι αδρανοποιημένες δηλαδή δεν μπορεί να νοσήσει ο οργανισμός από αυτές αλλά τον βοηθούν να θεραπευτεί.  Αυτό το επιχείρημα όμως καταρρίπτουν οι  επιστήμονες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πολ Γκλάζλιου τόνισε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί από κάποιους η πώληση αλλά και η χρήση αυτών των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ενώ ο καθηγητής Κεν Χάρβει, υπεύθυνος για την πολιτική φαρμάκων στην Αυστραλία επισήμανε ότι θα πρέπει η Υπηρεσία Ποιότητας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας να σταματήσει να αναγνωρίζει πτυχία στην ομοιοπαθητική.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Efi Nika