Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές που «σπάνε» τις Πέτρες στη Χολή σε εικόνες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη (χολολιθίαση ή λίθοι στη χολή) είναι πρακτικά συσσωματώματα διαφόρων ουσιών που εμπεριέχονται στη χολή και τα οποία λαμβάνουν τη μορφή μικρών ογκιδίων στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη περιέχει τη χολή, δηλαδή το υγρό που παράγεται από το συκώτι και απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο κατά τη διαδικασία της πέψης. Είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, η οποία ενδέχεται να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου, ενώ αποτελεί μία από τις παθήσεις της χολής.

Όταν τρώμε λιπαρά τρόφιμα, η χοληδόχος κύστη αδειάζει τη χολή στο έντερο. Μερικές φορές όμως, οι πέτρες μπορούν να ερεθίσουν τη χοληδόχο κύστη ή και να τη φράξουν. Αν οι πέτρες βγουν έξω από τη χοληδόχο κύστη, μπορούν να προκαλέσουν ίκτερο ή και παγκρεατίτιδα.

Σε πολλούς ανθρώπους η αιτία για τους χολόλιθους είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ κληρονομικών αιτιών και διατροφής.

Πέτρες στη χολή – Συμπτώματα 

Τα κύρια συμπτώματα που υποδεικνύουν τις πέτρες στη χολή είναι τα παρακάτω:

  • Κοιλιακό άλγος. Ο πόνος της χολολιθίασης μπορεί να είναι ήπιος, περιστασιακός και να εντοπιστεί στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς, δηλαδή κάτω από τις πλευρές. Συχνά, ο πόνος είναι πιο έντονος και μπορεί να έχει χαρακτήρα κωλικού (αυξάνεται σε ένταση σταδιακά, σταθεροποιείται σε ένα επίπεδο και στη συνέχεια υποχωρεί πάλι σταδιακά). Ο πόνος συχνά εμφανίζεται έπειτα από κάποιο γεύμα και μπορεί να εντοπίζεται και στην περιοχή του στομάχου ή να αντανακλά στη μέση ή στο δεξιό ώμο.
  • Ναυτία / τάση προς έμετο / έμετος. Η ναυτία μπορεί να σχετίζεται με πολλά και διαφορετικής φύσης προβλήματα. Ωστόσο, αν η αίσθηση της ναυτίας εκδηλώνεται, συχνά μαζί με τάση προς έμετο, μετά από ένα λιπαρό γεύμα, τότε πιθανότατα να οφείλεται σε ύπαρξη λίθων (πέτρες)  στη χολή.
  • Μετεωρισμός (φούσκωμα). Άλλο ένα άτυπο σύμπτωμα που πολλές φορές αποδίδεται λανθασμένα σε διαταραχή του στομάχου ή του ευερέθιστου εντέρου (που βέβαια μπορεί να συνυπάρχει) είναι η αίσθηση του μετεωρισμού (φούσκωμα στην άνω κοιλιά). Δεν είναι σπάνιο η μοναδική αρχική ένδειξη για παρουσία λίθων στη χολή να είναι απλώς τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια δυσπεψίας.
  • Πόνος και πυρετός. Εάν ο πόνος που σχετίζεται με πέτρες στη χολή δεν υποχωρήσει, αλλά αντίθετα εμμένει και συνοδευτεί από πυρετό, έμετο και γενική καταβολή, τότε είναι πιθανή η ανάπτυξη οξείας φλεγμονής της χοληδόχου κύστης λόγω απόφραξής της από πέτρες, μία κατάσταση γνωστή ως οξεία χολοκυστίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση σε έκτακτη βάση.
  • Ίκτερος. Εάν παρατηρήσετε ένα ελαφρύ κιτρίνισμα (ίκτερος) στο δέρμα αλλά και στο λευκό των ματιών (βολβός), τότε τίθεται ισχυρή υποψία όχι μόνο χολολιθίασης αλλά και χοληδοχολιθίασης (εισόδου δηλαδή λίθων και στα σωληνάκια της χολής), μία κατάσταση που απαιτεί ειδικές διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές.

Δείτε πώς μπορείτε να διασπάσετε με φυσικό τρόπο τις πέτρες και να τις αποβάλλετε από τον οργανισμό σας ανώδυνα.

Χυμός λεμονιού:

Πίνετε τον χυμό από τέσσερα φρεσκοστυμμένα λεμόνια κάθε μέρα με άδειο στομάχι επί μία εβδομάδα. Η αποβολή των χολόλιθων γίνεται ευκολότερη όταν πίνετε άφθονο νερό.

Χυμός λαχανικών:

Φτιάξτε χυμό από παντζάρια, καρότα και αγγούρια και πίνετε ένα ποτήρι δύο φορές την ημέρα επί δύο εβδομάδες.

Άλατα Epsom:

Τα άλατα Epsom επιτρέπουν στους χολόλιθους να μετακινηθούν εύκολα μέσω της χοληδόχου οδού. Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού άλατα Epsom σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το πριν πάτε για ύπνο.

Εσπεριδοειδή:

Περιέχουν πηκτίνη, η οποία είναι χρήσιμη στη διάσπαση των χολόλιθων.

Χυμός μήλου και μηλόξιδο:

Το μήλο μπορεί να διαλύσει τις πέτρες στη χοληδόχο κύστη, όταν καταναλώνεται σε μορφή χυμού μαζί με μηλόξιδο. Το μηλικό οξύ βοηθάει να μαλακώσουν οι πέτρες στη χολή και το ξίδι σταματά το συκώτι από το να παράγει χοληστερόλη που είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό λίθων στη χοληδόχο κύστη. Αυτό το φρούτο διαλύει τις πέτρες στη χοληδόχο κύστη, ενώ παράλληλα εμποδίζει τον σχηματισμό τους.

 

www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όποιος σε θέλει θα σε διεκδικήσει…

Efi Nika

Πόσες ώρες να στεκόμαστε όρθιοι την ημέρα για καλή υγεία και πόσες να καθόμαστε

newsitamea

Φουσκάλα στα πόδια; Έτσι θα την αντιμετωπίσεις…

Efi Nika