Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Όχι, το κόκκινο υγρό που βγαίνει από το άψητο κρέας ΔΕΝ είναι αίμα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όχι, το κόκκινο υγρό που βγαίνει από το άψητο κρέας ΔΕΝ είναι αίμα!!!

Μέχρι σήμερα ήμασταν σίγουροι ότι αυτό το κόκκινο υγρό που βγαίνει από το άψητο κρέας είναι αίμα. Όμως όχι.

Όπως μάθαμε από το βίντεο του Business Insider το υγρό αυτό σχετίζεται μετην κατάψυξη του κρέατος κατά τη μεταφορά. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μίξη νερού και μυοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης των μυών.

Τα περισσότερα κρέατα αποτελούνται από 5% λίπους, 20% πρωτεΐνης και 75% νερό. όταν παγώνετε το κρέας, το νερό διαστέλλεται και μετατρέπεται σε μικρούς κρυστάλλους πάγου.

Οι γωνίες των κρυστάλλων αυτών «τραυματίζουν» τα κύτταρα των μυών. Όταν λοιπόν ο πάγος αυτός αρχίσει να λιώνει, μεταφέρει μαζί του τη μυοσφαιρίνη. Επίσης η μυοσφαιρίνη περιέχει σίδηρο. Αυτό που δίνει στο κόκκινο κρέας το χρώμα του.

.*** Το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας

Ποια είναι όμως η αλήθεια για το κόκκινο κρέας; Στην ουσία, έχει να κάνει με το είδος του κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε και το πώς το τρώμε.

* Οι τρεις επίσημες κατηγορίες κόκκινου κρέατος, είναι το χοιρινό, το αρνί και το μοσχάρι. Το χοιρινό είναι το πιο άπαχο, το αρνί, το πιο παχύ και το μοσχάρι, το πιο θρεπτικό.

* Το μοσχαρίσιο κρέας έχει 2.7mg σιδήρου ανά 100g και 4.1 mg ψευδαργύρου. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα οι έφηβες και οι γυναίκες, είναι ανεπαρκείς σε αυτά τα δύο μέταλλα.

* Το χοιρινό και το αρνί περιέχουν επίσης ψευδάργυρο και σίδηρο, αλλά όχι στις ίδιες ποσότητες.

* Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και «κακή» χοληστερόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αρτηριών και στις καρδιακές παθήσεις.

* Αλλά το άπαχο βοδινό κρέας, είναι στην πραγματικότητα αρκετά υγιεινό. Παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για τον οργανισμό μας και δεν έχει πολύ λίπος.

* Η Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων αναφέρει ότι μέχρι 90g από άπαχο κόκκινο κρέας την ημέρα, είναι αποδεκτό.

* Άλλοι οργανισμοί επισημαίνουν ότι το κρέας από τα διάφορα σημεία του ζώου, έχουν πολύ διαφορετικό διατροφικό περιεχόμενο. Ένα κοινό άπαχο χοιρινό μπούτι, περιέχει περίπου 5,5 g λίπους ανά 100 g, από τα οποία τα 1.9g είναι κορεσμένο λίπος. Αλλά η κοιλιά του χοιρινού ψημένη στη σχάρα, έχει 23.4g λίπους, από τα οποία τα 8,2 g είναι κορεσμένο.

* Μια άπαχη μπριζόλα ψητή, έχει 5,9 g λίπους ανά 100g, εκ των οποίων τα 2,5 g είναι κορεσμένο. Αλλά το ίδιο κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος, μαζί με το λίπος του και τηγανητό αντί ψητό, έχει 12,7 g λίπους, εκ των οποίων τα 4.9 g είναι κορεσμένο.

Η περιεκτικότητα σε λίπος του κιμά, ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, γι’ αυτό θα πρέπει να προτιμάμε τα λιγότερο λιπαρά κομμάτια.

* Ορισμένες από τις ανησυχίες σχετικά με το κόκκινο κρέας που ισχύουν στην Αμερική, μπορεί να μην ισχύουν εδώ. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιτρέπουν τη διατροφή των ζώων με αυξητικές ορμόνες (ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο), αλλά αυτή η πρακτική έχει τεθεί εκτός νόμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και μερικά χρόνια. Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα επεξεργασμένα κρέατα -περιέχουν πολύ περισσότερα πρόσθετα και λίπος από ό, τι ένα απλό κομμάτι από κρέας μοσχαριού, χοιρινού ή αρνιού.

* Και ενώ το κόκκινο κρέας μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίζουμε απλά ως μέρος μιας συνολικής ισορροπημένης διατροφής. Για παράδειγμα, το κρέας είναι μια φτωχή πηγή ινών, που βοηθούν στην πέψη και άλλες τροφές είναι αναγκαίες γι’ αυτό το σκοπό.

www.huffingtonpost.gr , www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατέρρευσε στη μέση του δρόμου: Νεκρός, μπαμ και κάτω, 40χρονος στρατιωτικός την ώρα που έτρεχε με φίλο του

Efi Nika

«Τα πόδια της έβγαζαν φουσκάλες…»: Ξεσπά η οικογένεια της γνωστής κομμώτριας που πέθανε μετά την λιποαναρρόφηση – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αλλάζουν όλα στα φανάρια κυκλοφορίας: Αυτό είναι το νέο 4ο χρώμα-Ποια η λειτουργία του και πώς κερδίζουμε λεφτά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika